Cine este Vlad Eftenie, românul ajuns în finala concursului fotografic Sony World Photography

Publicat: 05/02/2014, 15:16
Actualizat: 29/07/2014, 17:23

Vlad Eftenie, în vârstă de 35 de ani, este unul dintre cei aproape 140.000 de fotografi care s-a înscris la Sony World Photography și a ajuns pe lista scurtă a finaliștilor acestui concurs fotografic. Eftenie este unul dintre finaliștii la competiția Open, sectiunea „LowLight”, adică fotografii realizate într-un decor slab luminat.

„Prima dată când am pus mâna pe un aparat foto a fost încă din perioada copilăriei. Însă, m-am apucat serios de fotografie acum zece ani. Am fost autodidact în acest domeniu. Deși există teorie, fotografia este preponderent accesată mai mult prin partea ei practică. Concret, fotografia mai mult se face decât se studiază. Mi-am dat și un doctorat în acest domeniu”, spune Vlad Eftenie.

Fotografia care l-a adus pe Vlad pe lista scurtă a premiilor Sony World Photography

Vlad Eftenie nu este singurul român care a convins juriul Sony World Photography că merită să ajungă în finală. Bogdan Ivan – competiția Open, sectiunea People, Roibu Grigore – competiția Open, secțiunea Panoramic și Iringo Simon – competiția Youth, sectiunea Culture sunt ceilalți trei români care au convins juriul prin talentul lor că merită să fie pe această listă scurtă.

Vlad este arhitect și profesor la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, din Capitală, și spune că profesia și pasiunea lui se îmbină foarte bine. „Arhitectura este latura rațională, iar fotografia este latură artistică, emoțională. Am descoperit că aceste două laturi se pun foarte bine în valoare și că funcționează foarte bine împreună. Una fără cealaltă ar produce un dezechilibru”, spune acesta pentru gândul. Mai mult, consideră că aparatul foto este un instrument care nu ar trebui să lipsească din servieta unui arhitect, așa cum nu lipsește nici creionul.

Face fotografie urbană și spune că această pasiune nu a moștenit-o de la părinții săi care sunt și ei arhitecți. „Mama susține că pasiunea pentru fotografie am moștenit-o de la ea. Adevărul este că pasiunea pentru fotografie am descoperit-o în urmă cu 10 ani când am început să studiez mai bine acest domeniu”, a spus acesta.

Cum a ajuns Eftenie pe lista scurtă a premiilor

Consursul se desfășoară la nivel mondial de șapte ani, dar pentru Vlad este primul an când participă. „În fiecare an îmi propuneam că o să mă înscriu la acest concurs recunoscut pe plan internațional. Se întâmpla ceva și nu mai apucam să mă înscriu. Asta până anul acesta. Era cât pe ce să ratez și de această dată. Am trimis câteva fotografii cu doar câteva zile înainte de a expira termenul de înscriere. La scurt timp am fost anunțat că am fost selectat să merg mai departe. În acel moment am simțit o bucurie imensă”, își amintește Vlad.

A ajuns în finala concursului cu o fotografie făcută în ziua în care au căzut primii fulgi de nea în acest sezon rece în Capitală, pe data de 23 noiembrie. „Veneam de la facultate. Eram în stație și am tot ezitat să scot aparatul foto pentru că mă gândeam că îl ud. Era urât afară. Era lapoviță. Am ratat un cadru atunci. M-am urcat în tramvai. La prima am coborât și am făcut o poză, fotografie care m-a adus aici”, rememorează arhitectul.

Foto: Vlad Eftenie // Facebook personal

A ajuns pe lista scurtă a premiilor Sony World Photography cu o fotografie care s-a încadrat la categoria „Low light”. „Șansa face ca eu să fiu interesat și pasionat de fotografia în lumină puțină, pentru că este un gen dificil. Când ai lumină multă e ușor să faci poze. O fotografie bună ține și de factorul lunimă. Dacă luminozitatea este mică atunci trebuie să ai anumite abilități de a putea stăpâni o astfel de situație”, mai spune Vlad Eftenie.

„Îmi ajunge că am ajuns aici și că am atras atenția cu fotografia de stradă”

A avut expoziții de fotografie atât național cât și internațional. „Am expus la București, la Berlin, la Lisabona, la Podova, la Veneția. Acum mă pregătesc să țin două work-shop-uri. Am teoretizat fotografia de arhitectură și fotografia de stradă”, spune finalistul la premiile Sony World Photography.

A structurat un curs la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București și se descrie ca fiind un profesor care predă fotografia în așa manieră în care „consider fotografia ca fiind un mijloc de autodescoperire și de exprimare emoțională”.

Vlad, care este și colaborator Mediafax Foto, preferă să vorbească despre cât a investit în aparatură pentru a putea practica fotografia la un nivel profesionist și nu s-a gândit nicio secundă la premiul pe care ar putea să îl câștige la concursul Sony World Photography. El face fotografie din pasiune și consideră că emoția pe care o poți emana printr-o fotografie nu poate fi cumpărată cu nimic.

„Îmi este suficient că am ajuns aici și că am atras atenția cu fotografia de stradă, care este interesantă. Este un gen necomercial și care face foarte multă treabă. O fac din pură pasiune și dezinteresat”, spune fotograful.

Unde vor ajunge imaginile finaliștilor

Anul acesta la concursul Sony World Photography s-au înscris 139.584 de fotografi din 166 de țări care au trimis în total 239.554. Juriul a avut sarcina dificilă de a alege în final 280 de finaliști, fiecare cu câte o fotografie.

Din pozele înscrise în competiție, juriul a identificat multe povești care ne surprind în fiecare zi. Scenele bine documentate au fost abordate cu stiluri fotografice inovatoare și au devenit sursă de inspirație pentru fotografi din toate colțurile lumii.

W.M Hunt, președintele Juriului de Onoare, a spus că lista finală este „o reprezentare complexă și diversificată a fotografiei internaționale, realizată de un grup internațional de practicanți”.

Fotografie realizată de Bogdan Ivan, român finalist

Ea spune că juriul a fost format dintr-un „grup entuziast, care a muncit din greu” oferindu-le fotografilor amatori, dar și celor experimentați o platformă globală, unde să își expună munca și să fie admirați.

„Am avut plăcerea să fiu martoră a selecției și alcătuirii listei timp de șapte ani, iar rezultatele nu au fost niciodată mai încântătoare. An după an, suntem norocoși să primim mii de fotografii pentru fiecare categorie a competiției, astfel că jurizarea devine o experiență revigorantă. În acest an nu există nicio excepție, iar competiția ne-a dăruit o colecție impresionantă de fotografii de diverse genuri, tipuri, din locuri diferite și o mulțime de subiecte de dezbătut”, a declarat Astrid Merget, director de creație al Organizației Mondiale Pentru Fotografie.

Fotografie realizată de Iringo Simon, român finalist

Câștigătorii competițiilor Open și Youth vor fi anunțați pe 18 Martie. Câștigătorii categoriei profesionale și ai râvnitelor premii L”Iris D”Or/ Sony pentru Fotograful anului vor fi anunțați la Gala din 20 aprilie, ce va avea loc în Londra.

Câștigătorul distincției L”Iris D”Or va primi 25.000 de dolari, iar Fotograful anului va primi 5.000 de dolari. Toți câștigătorii vor primi un echipament foto.

Fotografie realizată de Grigore Roibu, român finalist

Toate imaginile listei finale for fi expuse la Somerset House, Londra, între 1 și 18 mai, ca parte a unei expoziții . Imaginile finaliste și câștigătoare vor fi publicate în ediția 2014 a cărții Premiile Sony World Photography.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii