Cine l-a întrecut pe Iisus în topul celor mai influente personalități pe site-ul Wikipedia

Cine l-a întrecut pe Iisus în topul celor mai influente personalități pe site-ul Wikipedia
Publicat: 12/06/2014, 16:08
Actualizat: 29/09/2018, 16:31

Carl Linné, născut Carolus Linnaeus, cunoscut după înnobilare sub numele Carl von Linné, s-a născut pe 23 mai 1707, în localitatea suedeză RÃ¥shult. Botanist, medic și zoolog, Carl Linné este considerat părintele taxonomiei și al ecologiei moderne. Savantul suedez a murit pe 10 ianuarie 1778, în orașul Uppsala.

Potrivit washingtonpost.com, pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au avut nevoie de un proces matematic destul de îndelungat. În mare, ei au considerat că site-ul Wikipedia este un fel de rețea, iar fiecare pagină a site-ului este un nod din această rețea. Link-urile dintre pagini reprezintă și legături între noduri. Nodurile cu cele mai multe link-uri tind să fie cele mai importante.

Pentru determina cea mai influentă personalitate de pe Wikipedia, cercetătorii au analizat 24 de „ediții” (limbi) ale enciclopediei online Wikipedia cu ajutorul mai multor algoritmi, care nu diferă prea mult de algoritmii folosiți de Google pentru a afișa principalele rezultate ale căutărilor efectuate. Algoritmii au ținut cont de numărul nodurilor, al link-urilor acestora și de distanța dintre ele. Cercetătorii au identificat astfel paginile care au influențat cel mai mult celelalte pagini din rețea și au alcătuit două liste (în funcție de doi algoritmi) cu cele mai influente personalități de pe plan mondial.

Pentru algoritmul PageRank, același care este folosit și de motorul de căutare Google, primul loc a fost ocupat de Carl Linné. Topul 10 este completat de Iisus, Aristotel, Napoleon, Adolf Hitler, Iulius Cezar, Platon, William Shakespeare, Albert Einstein și regina Elizabeth a II-a.

Pentru algoritmul 2D Rank, care folosește o formulă diferită de calcul, primul loc a fost ocupat de Adolf Hitler. Topul 10 este completat de Michael Jackson, Madonna, Iisus, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, papa Benedict al XVI-lea, Alexandru cel Mare, Charles Darwin și Barack Obama.

Analizând absențele notabile din cele două liste, cercetătorii au remarcat că doar două femei – Madonna și a regina Elizabeth a II-a – au reușit să apară în topurile celor mai influente personalități. Totodată, ei au remarcat faptul că din cele două liste lipsesc personalități din afara Occidentului, precum Gandhi, profetul Mohamed și Buddha.

Acesta a fost, de altfel, și un aspect care îi interesa foarte mult pe cercetători: pe lângă alcătuirea listelor cu cele mai influente personalități, ei au făcut totodată o analiză a acestora, în funcție de sex, epoca în care au trăit și țara lor de origine. Astfel, s-a ajuns la concluzia că în edițiile Wikipedia cele mai importante personalități sunt bărbați, născuți în Occident, după secolul al XVII-lea. Carl Linné respectă toate aceste criterii.

„Principalele personalități de pe Wikipedia sunt în majoritate bărbați. Nu este surprinzător, întrucât femeile au avut puține șanse pentru a deveni personalități istorice în cea mai mare parte a istoriei omenirii. Același lucru se poate spune și despre personalitățile non-occidentale, care, în multe cazuri, au fost marginalizate la scală globală”, au declarat autorii studiului.

Studiul pare să confirme concluziile formulate de o analiză despre cele mai editate pagini Wikipedia, realizat de FiveThirtyEight, la începutul acestei luni. Cele mai importante personalități istorice din acest punct de vedere sunt George W. Bush, Michael Jackson, Iisus, Barack Obama și Adolf Hitler.

Patru dintre cele cinci nume se regăsesc și în recenta listă a celor mai influente personalități istorice, singura excepție fiind fostul președinte american George W. Bush, care, potrivit autorilor articolului din washingtonpost.com, pare să fie doar o figură controversată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom