Comisia de Etică a SRTv condamnă gestul lui Adrian Bucur, care a spus că se dă șpagă în TVR: „A dovedit dispreț față de meseria sa”

Comisia de Etică a SRTv condamnă gestul lui Adrian Bucur, care a spus că se dă șpagă în TVR: „A dovedit dispreț față de meseria sa
Publicat: 29/05/2015, 14:53

Comisia de Etică și Arbitraj (CEA) din Societatea Română de Televiziune (SRTv) a analizat sesizarea a 17 jurnaliști din TVR, care au reclamat afirmația lui Adrian Bucur (jurnalist senior în cadrul Direcției Știri a Televiziunii Române și membru în Consiliul de Administrație al instituției), care într-o dezbatere publică organizată în 6 mai, la sediul SRTv din București, a spus că „folclorul” îi spune că „se dă șpagă vreo 1.500 de euro” pe apariția într-o emisiune a televiziunii publice.

Semnatarii sesizării transmise Comisiei de Etică a TVR consideră că „aserțiunea denigratoare și lipsită de orice temei”, făcută în acea dezbatere, care a fost și transmisă de TVR News, a adus „un grav prejudiciu de imagine atât SRTv, cât și jurnaliștilor onești din instituție”. Aceștia au solicitat Comisiei analizarea situației „bizare” în care „un jurnalist SRTv, membru al CA, defăimează TVR, lezând demnitatea angajaților corecți”, potrivit unui comunicat al CEA publicat pe site-ul tvr.ro.

De asemenea, Comisia de Etică a TVR s-a autosesizat în 16 martie în legătură cu alte declarații publice ale lui Adrian Bucur, care într-o „scrisoare deschisă” din 13 februarie susținea că în timpul procesului de evaluare a managerilor din Televiziunea Română ar fi fost ținta unor presiuni și amenințări atât din partea unor „manageri”, cât și a unor „oameni influenți a căror probitate morală este îndoielnică”.

Pe de altă parte, potrivit Comisiei de Etică, Adrian Bucur a fost invitat la ședința Comisiei, dar nu s-a prezentat. Într-un mesaj trimis Comisiei ca justificare a refuzului de a da curs invitației la audieri, Bucur a contestat „competența” Comisiei de Etică „de a cerceta și cenzura declarațiile” pe care le-a făcut la „o dezbatere publică”. Bucur a mai spus că afirmațiile sale „sunt asumate în calitate de membru al Consiliului de Administrație și nu de ziarist” și că ele se referă la „practicile unor producători sau manageri, nu ale unor ziariști”.

În legătură cu explicațiile lui Adrian Bucur, Comisia de Etică a TVR spune că, potrivit Legii 41 de organizare și funcționare a SRTv, „membrii Consiliului de Administrație care au calitatea de salariați ai Societății Române de Televiziune își păstrează toate drepturile și obligațiile care decurg din această calitate, mai puțin dreptul de a deține în același timp și funcții de conducere în societate”.

Astfel, potrivit Comisiei de Etică, Adrian Bucur este dator să respecte toate prevederile regulamentelor interne din TVR, inclusiv Statutul ziaristului și Codul de conduită pentru angajați, personal de conducere și colaboratori, obligație asumată prin contractul individual de muncă. Potrivit Statutului ziaristului din SRTv, Comisia de Etică „audiază, analizează și propune soluții în toate situațiile în care activitatea unui ziarist din televiziunea publică intră în conflict cu prevederile actualului Statut”, mai spune CEA.

De asemenea, Comisia de Etică spune că există precedente care confirmă competența Comisiei în cazurile unor abateri de la Statutul ziaristului săvârșite de membri ai Consiliului de Administrație care aveau și calitatea de angajați ai SRTv, respectiv Tudor Giurgiu , fost președinte-director general al TVR (în acest caz, CEA s-a prounțat în 2007), Sorin Burtea, angajat al instituției (2012), și Stelian Tănase, actual președinte-director general al SRTv(2014).

De asemenea, Comisia de Etică a TVR spune că din înregistrarea dezbaterii din 6 mai difuzată pe TVR News reiese că, într-una din intervențiile sale în discuție, Adrian Bucur a afirmat: „Folclorul îmi spune că se dă șpagă vreo 1.500 de euro de emisiune. Sunt directori care ar putea fi oameni de zeci de mii de euro pe lună. Dar eu nu sunt DNA, nici dumneavoastră. Folclorul, vă spun, ca jurnalist…”.

Afirmația lui Adrian Bucur a fost făcută la scurt timp după ce jurnalistul și colaboratorul TVR Cornel Nistorescu, invitat și el la dezbatere, a declarat că „eu, ca privat (…) am fost de nenumărate ori în situația de a afla de la o societate comercială că «putem rezolva la televiziunea publică o emisiune, dăm 3.000 de euro la un director și la redactorul-șef și restul ne descurcăm, ne face o oră de prezentare». Și operațiuni de acest gen se desfășoară constant în TVR”.

Potrivit Comisiei de Etică a TVR, singurul participant la discuții „care a reclamat lipsa unor probe și informații concrete în sprijinul aserțiunilor extem de grave” a fost directorul de programe al SRTv, Irina Radu, care, după intervenția lui Adrian Bucur, a intenționat să părăsească dezbaterea în semn de protest, dar a renunațat ulterior la acest gest la insistențele altor invitați la dezbatere.

Comisia de Etică remarcă și faptul că, în contextul aceleiași dezbateri, Adrian Bucur a făcut și alte afirmații critice la adresa activității din TVR, descriind unele dintre emisiunile difuzate ca fiind „lamentabile” și sugerând, fără argumente, că numărul de angajați din sectorul tehnic este excesiv.

„Afirmațiile domnului Adrian Bucur au fost preluate de presa centrală cu titluri care acreditează ideea că «șpaga» în TVR este un fapt”, mai spune Comisia de Etică a TVR.

Comisia de Etică precizează că, în ultimele luni, Adrian Bucur, invocând poziția sa de membru în Consiliul de Administrație, a făcut în mai multe rânduri declarații publice critice la adresa unor persoane, a unor decizii editoriale și a activității din TVR, fără să producă dovezi în sprijinul afirmațiilor sale și fără ca acuzațiile pe care le-a formulat să fi fost urmate de plângeri în justiție sau solicitări concrete adresate instituțiilor abilitate.

Astfel, membrii Comisiei de Etică prezenți la ședința în care a fost analizat acest caz (Cristina Andrei, Gabriela Avram, Răzvan Butaru, Horia Grușcă, Ioana Mureșan) au ajuns în unanimitate la concluzia că atitudinea manifestată de Adrian Bucur reprezintă o încălcare a obligațiilor și responsabilităților cuprinse în Statutul ziaristului din SRTv, care prevede, la articolul 26, că „Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a respecta și de a proteja imaginea Societății, atât prin activitățile sale profesionale, cât și prin prestațiile sale din afara acesteia. El nu va aduce critici și nu va comenta public deciziile superiorilor săi înainte de a fi uzat de toate drepturile de care beneficiază înlăuntrul Societății, prin acest Statut și prin Regulamentul de organizare și funcționare al Societății”.

Comisia de Etică a TVR precizează că, potrivit Codului de conduită pentru angajații, personalul de conducere și colaboratorii TVR – considerat clauză a contractului individual de muncă -, prin activitățile din afara TVR se înțelege, „în mod explicit”: (…) discursuri publice; prezența la conferințe, seminarii, sesiuni de întrebări și răspunsuri (…)”. Articolul 6 al aceluiași document atrage atenția că: „Nimic din ceea ce [angajatul] face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputație proastă”.

„Invocând într-o dezbatere televizată «folclorul» ca sursă a unor afirmații extrem de grave, domnul Adrian Bucur a dovedit dispreț față de reguli deontologice elementare în meseria de jurnalist, cum ar fi obligația de a nu difuza în spațiul public informații false sau insuficient verificate. Faptul că domnul Bucur consideră că poziția sa de membru în Consiliul de Administrație îl degrevează de orice responsabilitate într-o exprimare publică ridică un semn de întrebare nu doar în privința atașamentului său față de valorile profesionale fundamentale, ci și în capacitatea domniei sale de a ocupa o asemenea poziție în televiziunea publică”, mai spune Comisia de Etică a TVR.

Aceeași Comisie spune că este surprinzător că aserțiunile neprobate ale lui Adrian Bucur, dar și ale lui Cornel Nistorescu, făcute în respectiva dezbatere televizată – supusă, ca orice produs media, exigențelor Codului de reglementare a conținutului audiovizual -, „nu au avut parte de reacții adecvate din partea moderatorului TVR, a Președintelui-Director General al instituției gazdă sau a reprezentanților importantelor organizații interesate de starea presei aflați de față”.

În legătură cu criticile formulate în aceeași emisiune de colaboratorul TVR Cornel Nistorescu și având în vedere semnalarea și a altor exprimări susceptibile a reprezenta încălcări ale Statutului ziaristului din SRTv făcute în emisiunile postului public de alți colaboratori externi, Comisia de Etică „atrage o
dată în plus atenția asupra necesității introducerii în contractele jurnaliștilor colaboratori a obligației acestora de a respecta Statutul și Codul de conduită,
norme profesionale fundamentale în SRTv”.

Ținând cont de calitatea de membru al Consiliului de Administrație (CA) deținută de Adrian Bucur, dar și de gravitatea aspectelor analizate, Comisia de Etică va înainta concluziile din acest caz tuturor membrilor CA al SRTv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...