Crăciunul în jurul lumii. De la București, la New York, în imagini

Publicat: 25/12/2012, 17:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:12

Sărbătoarea Crăciunului a cuprins întreaga lume, pe toate continentele. La unii a început mai devreme, la alții mai târziu, în funcție de fusul orar, însă peste tot au avut loc manifestări religioase și evenimente inedite de Crăciun.

La Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a ținut slujba anuală de Crăciun, în noaptea de Ajun, la basilica Sfântul Petru, pentru a marca nașterea lui Isus. În fața a 10.000 de oameni, Papa a cerut ca lumea să găsească loc pentru Dumnezeu în viața pe care o trăiesc într-un ritm rapid și plină de tehnologie. El a făcut apel de asemenea la găsirea unor soluții pentru conflictul arabo-israelian și pentru războiul civil care macină Siria.

Suveranul Pontif, la Vatican (Foto AFP)

„Avem timp și spațiu pentru el? Nu cumva îl respingem chiar pe Dumnezeu? Începem să facem asta când nu avem timp pentru El. Cu cât putem să ne mișcăm mai rapid, cu cât uneltele noastre devin mai eficiente ca timp, cu atât mai puțină vreme avem. Iar Dumnezeu? Problema lui Dumnezeu nu pare niciodată urgentă. Programul nostru este mereu plin”, a spus Papa Benedict al XVI-lea în slujba sa de Crăciun.

În România, la București, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe a ținut marți dimineață slujba de Crăciun. În prezența a câteva sute de credincioși, Patriarhul a vorbit despre importanța Crăciunului în viețile credincioșilor.

Patriarhul Daniel, la slujba de Crăciun (Foto Patriarhia Română)

Egoismul constant produce în om împuținare și moartea vieții spirituale, iar iubirea și dărnicia aduc împlinire și sfințire, adevărul fiind concentrat în înțelepciunea populară românească „dar din dar se face Rai”, a spus Patriarhul Daniel în Pastorala de Crăciun, lansată sâmbătă, înainte de Crăciun.

Slujba de Crăciun la Patriarhie (Foto Patriarhia Română)

„Taina Crăciunului este taina iubirii milostive și smerite a lui Dumnezeu pentru oameni. Pe cât a coborât fiul lui Dumnezeu la noi pe pământ, pe atât ne-a deschis nouă oamenilor drum ca să ne înălțăm la el, la viața cerească. Firea noastră cea slăbănogită, într-adevăr, avea nevoie de doctor, omul căzut de istoveală aștepta pe cel ce-i va întinde mâna, cel ce-și pierduse viața aștepta pe dătătorul ei”, arată patriarhul Daniel în Pastorală, citând din Sfântul Grigorie de Nyssa.

Tot în România, Crăciunul a fost marcat în cele mai diverse feluri de colindători, care au adus cu ei tradițiile din regiunile de unde se trag.

Colindător din Bacău, cu „Ursul” (foto AFP)

Colindători din Maramureș (Foto Mediafax)

În alte țări, sărbătoarea Crăciunului a început cu câteva zile înainte.

În Finlanda, la granița cu Rusia, Moș Gerilă s-a întâlnit cu Moș Crăciun, într-o ceremonie care are loc anual între cele două comunități. (FOTO AFP)

Chiar dacă sărbătorește Crăciunul abia pe 7 ianuarie, după calendarul vechi, Rusia a început deja manifestările de sărbătoare. Moș Gerilă le face cu mâna spectatorilor, în timpul unei parade la Sankt Petersburg. (FOTO AFP)

În Germania, o tradiție este ca minerii din munții Ore să organizeze o paradă de Crăciun, în Leipzig. (Foto AFP).

Tot în Germania, mii de nemți se adună să cânte colinde de Crăciun. Aici, suporterii echipei de fotbal Union Berlin (liga a 2-a germană) au cântat alături de alți 20.000 de oameni, timp de două ore, pe un stadion din Berlin. (Foto AFP)

În Betleem, locul unde se crede că s-a născut Isus Cristos, s-au adunat mii de credincioși. Orașul se află pe Malul de Vest, teritoriu disputat de Israel și Palestina. (Foto AFP)

În afară de credincioșii din zonă, la Betleem au venit mii de pelerini din toate colțurile lumii. Aici, mai multe măicuțe ortodoxe din Nigeria au venit să se roage în grota Bisericii Nașterii Domnului (Foto AFP).

Copilul unuia dintre pelerinii veniți din Nigeria, să se roage la Betleem, se joacă în grota Bisericii Nașterii Domnului. (Foto AFP)

Pe râul Potomac, lângă Washington, americanii au găsit un mod inedit de a sărbători Crăciunul. Anual, aici are loc o paradă de schi nautic unde Moș Crăciuni, reni sau crăciunițe se întrec pe apă. (Foto AFP)

Tot în SUA, americanii patinează pe gheață la New York, în fața unui imens brad de Crăciun ridicat la Rockefeller Center. (Foto AFP).

În cele mai îndepărtate zone de pe glob, oamenii așteaptă Crăciunul. Mai sus, în Haiti, o preoteasă Voodoo ține slujba Băii de Crăciun, un ritual în care oamenii se freacă cu diverse frunze medicinale și cu talismane care să le aducă noroc și protecție. Religia Voodoo a devenit oficială în Haiti, preoții acestui rit având voie să țină nunți sau botezuri (Foto AFP)

Printre gloanțe și atacuri cu mortiere, credincioșii ortodocși din Siria și-au găsit timp să sărbătorească Crăciunul. O măicuță catolică le arată copiilor o machetă a nașterii lui Isus, într-o catedrală din Damasc (Foto AFP)

În Japonia, la grădina zoologică din Tokyo, are loc o festivitate a cadourilor. Aici, o gorilă își primește punguța cu hrană specială, de Crăciun. (Foto AFP)

În Timorul de Est, lângă Australia, premierul țării ține o lumânare unui copil, în timpul unei slujbe de Crăciun din capitala Dili. (Foto AFP)

În India, deși creștinii reprezintă doar 2% din populația de peste un miliard de oameni a țării, majoritar hindusă, Crăciunul este sărbătorit cu mare fast. Mai sus, moș Crăciunii defilează pe străzile orașului Amritsar, într-o ricșă. (Foto AFP)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?