Cum ne poate afecta vederea computerul

Redactor:
Simona Tudorache
Cum ne poate afecta vederea computerul
Practic, în zilele noastre, interacțiunea cu tehnologia se produce în orice moment al zilei. Deși nu nu putem feri de ea, e indicat să ne luăm anumite măsuri de protecție.

„În primul rând, trebuie să înțelegem că toate ecranele care emit lumină sunt dăunătoare în timp (telefonul, tableta, calculatorul, televizorul etc) și nici nu ne dăm seama de câte ori ne verificăm telefonul într-o oră, de exemplu.

Din punct de vedere fizic, lumina emisă de aceste ecrane conține o parte de lumină vizibilă, extrem de dăunătoare – lumina albastră-violet. Din păcate, acest efect dăunător se acumulează în timp, astfel că, dacă expunerea a început devreme în viață (încă din copilărie), vom asista la instalarea unor boli în viața de adult – cataractă la 40 de ani, de exemplu”, precizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaș pentru Gândul.

O altă problemă o constituie distanța de lucru foarte mică (în jur de 40-50 cm). „Practic, atunci când privim la distanță (peste 5 m), ochii se relaxează. Dacă vrem să focalizăm un obiect mai aproape de 5 m, acest lucru se va face cu un efort din partea ochilor. Astfel, cu cât mai mic și mai aproape obiectul focalizat, cu atât mai solicitant va fi pentru ochi”, adaugă specialistul.

O expunere constantă de peste 2-3 ore în aceste medii digitale ne „garantează” obținerea unor semne și simptome pe termen lung. Astfel, dacă știți că lucrați în fața calculatorului mult timp, este bine să solicitați medicului oftalmolog mai multe detalii despre posibilitățile de protecție disponibile. „În primul rând, trebuie să efectuați un control oftalmologic complet, în urma căruia vi se vor prescrie ochelari (cu dioptrie sau nu), care să aibă încorporat în lentile un filtru de calculator (o lentilă specială care blochează lumina albastră-violet).

Ajută și dacă faceți pauze de la aceste ecrane, timp în care să priviți la distanță mare pentru relaxarea ochilor. De asemenea, există programe care se pot instala pe telefon și care reduc cantitatea de lumină dăunatoare emisă de ecran.

Pe termen scurt, în urma unei expuneri cronice la calculator, ne putem simți pur și simplu obosiți, ochii se înroșesc, devin sensibili și poate să apară vederea încețoșată. Literele se dublează, iar pacientul se plânge de senzația de corp străin în ochi („nisip în ochi”)”, adaugă Dr. Roxana Cozubaș de la clinica Regina Maria.

De multe ori, pacienții care stau mult la calculator se prezintă la medicul oftalmolog pentru că nu văd bine la distanță. „De fapt, mecanismul natural care ne asigură o vedere clară la o distanță mică (acomodația) este atât de suprasolicitat, încât, în puținul timp în care pacientul se decide să privească în depărtare, ochii nu se mai relaxează.

Deși nu sunt sesizabile, aceste înmagazinări de energie înaltă, care provin de la lumina emisă de ecran, se adună în timp, permanent (ca de altfel și expunerea la ultraviolete). În zilele noastre, asistăm la o expunere din ce în ce mai timpurie la aceste dispozitive, motiv pentru care se prezintă la cabinet copii cu sindrom de ochi uscat. Probabil că în următorii ani vom asista la o „explozie” a bolilor puse pe seama luminii albastre – cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă.

De obicei, îmi îndrum pacienții să plaseze ecranul computerului cu 10 – 20° sub nivelul ochilor pentru a reduce deschiderea fantei palpebrale (deschiderea dintre pleoape), micșorând astfel suprafața oculară expusă și reducând evaporarea filmului lacrimal. De asemenea, ajută și să clipim forțat în timpul lucrului la calculator sau televizor pentru a împiedica apariția sindromului de ochi uscat””, mai spune specialistul

 De asemenea, alimentația joacă un rol esențial în obținerea unei vederi sănătoase.  „Nu numai morcovii aduc beneficii vederii, ci orice fel de legume sau fructe colorate variat – citrice, struguri, ardei gras, frunze verzi (pătrunjel, spanac), dar și nucile sau semințele crude””, afirmă Dr. Roxana Cozubaș.

 

 

 

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Antena 1 a dat lovitura. Puțină lume se aștepta la asta. Ce se întâmplă la...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai ghinioniste zodii în data de 28 octombrie. Gemenii se vor adapta...
Inchide