Cum vrea Ponta să-l convingă pe Holender să continue ca director al Festivalului Enescu

Cum vrea Ponta să-l convingă pe Holender să continue ca director al Festivalului Enescu
Publicat: 12/09/2013, 22:15
Actualizat: 29/09/2018, 04:24

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, a anunțat, joi seară, că a avut o discuție cu premierul Victor Ponta, care i-a solicitat să continue ca director al festivalului, promițând că va asigura finanțarea acestuia și în 2015.

Holender a făcut acest anunț după concertul susținut de Orchestra și Corul Dell’Accademia Nazionale Di Santa Cecilia, sub conducerea dirijorului Antonio Pappano.

Directorul festivalului a arătat că prim-ministrul s-a angajat să asigure finanțarea festivalului și în 2015, la un nivel mai redus, dar care să pemită organizarea unui program la fel de valoros ca și anul acesta.

Ioan Holender s-a declarat extrem de fericit pentru că i s-a cerut să-și continue directoratul festivalului și că prestigiosul eveniment cultural va continua.

Într-un comunicat remis joi MEDIAFAX, directorul artistic al Festivalului „George Enescu” a declarat că apreciază și respectă faptul că, în ciuda austerității, manifestarea va avea loc și în 2015.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va trebui să caute soluții pentru desfășurarea și în 2015 a Festivalului Enescu, fiind vorba despre un eveniment de mare succes și mândrie pentru România, dar care se organizează cu eforturi mari, în condițiile în care biletele sunt mai ieftine decât în alte țări.

În urma poziției exprimate de Victor Ponta, directorul artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”, Ioan Holender, a spus că se bucură că iubitorii muzicii vor avea parte în continuare de această manifestare.

„Salut declarația făcută de primul-ministru Victor Ponta referitoare la Festivalul «George Enescu» și mă bucur că iubitorii muzicii din România și din străinătate vor avea parte în continuare de această manifestare. Pentru acești oameni este foarte important că Festivalul Enescu, simbol a tot ce a fost și este mai bun în România, va avea loc în continuare. Aceasta cu atât mai mult cu cât în ediția următoare, din 2015, comemorăm 60 de ani de la moartea celui care dă numele acestui Festival, marele George Enescu. Apreciez și respect faptul că, în ciuda austerității, manifestarea va avea loc”, a declarat Ioan Holender.

Victor Ponta a promis, miercuri, că Guvernul va căuta soluții ca ediția viitoare, din 2015, a festivalului să aibă loc. „Trebuie să găsim pentru ediția din 2015 toate soluțiile pentru ca să se desfășoare în continuare, ținând cont de toată situația”, a spus premierul.

„E un eveniment de mare succes și de mare mândrie pentru România, făcut cu eforturi foarte mari. Am avut ocazia să vorbesc cu un prieten din altă țară care a venit special la București pentru festival și mi-a zis că, la Paris, când merge la un spectacol, prețul e cam egal cu al abonamentului pe o lună la București și mă gândeam că noi suntem un stat mai generos și atunci putem să subvenționăm biletele mai mult”, a mai spus Victor Ponta, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX duminică, de organizatorii Festivalului Enescu, bugetul total al evenimentului a fost de 39.000.000 de lei, din care 35.000.000 de lei din surse publice, iar 4.000.000 de lei din contribuții private și vânzări de bilete.

Prezent duminică la conferința de presă de deschidere a Festivalului Enescu și întrebat dacă evenimentul va continua și în 2015, având în vedere dificultățile financiare cu care se confruntă la fiecare ediție, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că nimeni nu are de gând să renunțe la o asemenea „comoară națională”.

„Oricine ar fi titular la Ministerul Culturii sau la Palatul Victoria, nimeni nu are de gând să diminueze sau să risipească această comoară. Tindem mai degrabă să adăugăm la această comoară, nu să reducem din ea”, a subliniat Daniel Barbu.

Pe de altă parte, pe 17 ianuarie, Daniel Barbu a declarat, în fața Comisiei de Cultură din Senat, referitor la bugetul alocat pentru organizarea Festivalului „George Enescu” că evenimentul „costă mult”, dar are toate șansele să devină „primul în Europa”.

Totodată, ministrul Culturii a spus atunci că, din informațiile pe care le deține, onorariile artiștilor invitați să cânte la ediția din acest an a Festivalului „George Enescu” se ridică la suma totală de 10 milioane de dolari.

Pe de altă parte, pe 10 ianuarie, premierul Victor Ponta anunța că Guvernul va sprijini în acest an organizarea Festivalului „George Enescu” și va menține bugetul stabilit pentru această manifestare, dar a adăugat că ar fi fost mai bine să fi fost asigurată și „existența” banilor înainte de alocare.

„Unul dintre motivele pentru care avem atât de multe datorii este faptul că există încă practica, a existat până în acest an, de a angaja cheltuieli fără să ai bani. Sunt cheltuieli bune și frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului «George Enescu», un buget impresionant și pentru o țară bogată. E important pentru România să aibă un festival și îl vom sprijini. Era și mai important să fie și banii atunci când faci cheltuielile, dar e o practică veche în România, pe care trebuie să o oprim. Întâi să existe banii și după aceea faci contractele, nu invers”, a spus atunci Ponta.

Întrebat dacă bugetul alocat festivalului a fost redus în proiectul de buget pentru 2013, premierul a spus că a fost menținut la același nivel cu ediția anterioară.

Pe de altă parte, responsabilul de PR și Comunicare pentru Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” 2013, Oana Marinescu, a declarat agenției MEDIAFAX, în octombrie anul trecut, că suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediția festivalului din acest an.

Festivalul Enescu se va desfășura până pe 28 septembrie, în București și în mai multe orașe din țară. Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×