Curiosity a „împușcat” prima rocă de pe Marte

Curiosity a împușcat prima rocă de pe Marte
Publicat: 20/08/2012, 12:20
Actualizat: 03/07/2013, 16:21

Robotul Curiosity a „împușcat” prima rocă marțiană, duminică, trăgând cu o armă-laser, în cadrul unei misiuni de analizare a mineralelor de pe planeta roșie, iar savanții de la NASA au spus că operațiunea a avut succes, informează Reuters.

Roverul-laborator și-a îndreptat arma cu laser spre o rocă de mărimea unui pumn și a tras în ea cu o viteză de 30 de impulsuri laser într-o perioadă de 10 secunde, se afirmă într-un comunicat emis de NASA de la centrul de control al misiunii, situat la Jet Propulsion Laboratory, din apropiere de Los Angeles.

Fiecare impuls eliberează peste 1 milion de wați de energie într-o miliardime de secundă, vaporizând practic acea rocă și generând astfel o flamă, ce este analizată apoi de un mic telescop montat pe robotul Curiosity.

Acel halou ionizat, ce poate fi observat și înregistrat de la o distanță de 7,5 metri, este împărțit apoi în componentele sale, în funcție de lungimile de undă, de către trei spectrometre, care oferă oamenilor de știință americani informații despre compoziția chimică a rocii respective.

Acest dispozitiv, denumit Chemistry-and-Camera Instrument sau ChemCam, este capabil să distingă peste 6.000 de lungimi de undă diferite în spectrul ultraviolet, infraroșu și cel vizibil. ChemCam va efectua peste 14.000 de astfel de măsurători în cadrul misiunii robotului Curiosity pe Marte.

Scopul folosirii în premieră, duminică, a armei cu laser a fost acela de a efectua „o tragere de antrenament” pentru a testa instrumentul. Savanții vor analiza însă datele primite pentru a determina compoziția chimică a rocii, pe care au denumit-o „Coronation”.

Robotul Curiosity, un vehicul pe șase roți care cântărește o tonă și are forma unui automobil compact, a coborât în interiorul unui crater uriaș aflat în apropiere de ecuatorul planetei Marte, pe 6 august, după o călătorie în spațiu de peste 570 de milioane de kilometri, care a durat opt luni. Curiosity va petrece pe Marte aproximativ doi ani și va avea misiunea de a determina dacă această planetă a prezentat în trecutul ei condiții propice pentru apariția și întreținerea vieții microbiene.

Ținta principală a roverului este Muntele Sharp, alcătuit din roci sedimentare, aflat în craterul Gale. Controlorii misiunii verifică, gradual, sofisticatele instrumente de la bordul robotului, înainte de a-l trimite pe Curiosity în voiajul său prin peisajul marțian.

Înainte ca robotul Curiosity să plece în călătoria sa de 7 kilometri până pe Muntele Sharp, o călătorie ce ar putea dura șase luni, coordonatorii misiunii intenționează să trimită robotul într-o scurtă „plimbare”, până la o zonă aflată la o distanță de aproximativ 500 de metri de locul unde a coborât pe Marte.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marțiene Viking din anii 1970, fiind totodată cel mai sofisticat și mai performant laborator științific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?