Dacă ai așa ceva casă, te îmbogățești! O bancnotă de 2.000 de lei cu eclipsa din 1999 se vinde cu 50.000 RON acum, în 2022

Dacă ai așa ceva casă, te îmbogățești! O bancnotă de 2.000 de lei cu eclipsa din 1999 se vinde cu 50.000 RON acum, în 2022
Publicat: 01/04/2022, 17:50

Bancnota de 2.000 lei, emisă de banca centrală pentru a marca eclipsa de Soare de la începutul mileniului, este un obiect de colecție care poate fi vândut/cumpărat cu sume consistente.

O astfel de bancnotă a fost pusă recesnt în vânzare de un persoană fizică pe o platformă de mică publicitate. „Bancnota este circulată. Dar nu este ruptă sau decolorată. Arată destul de bine. Este din prima serie de bancnote puse în circulație respectiv 007A. Accept și schimb cu diferite, pretul se discută în funcție de obiectele oferite la schimb, sau plata cash”, arată anunțul menționat.

Acesta solicită la schimb 9.999 de euro, iar prețul e negociabil.

O premieră pentru emisfera nordică

Bancnota de 2.000 de lei a fost o premieră pentru emisfera nordică. Aceasta a fost emisă de Banca Naţională a României pentru a marca evenimentul astronomic reprezentat de eclipsa totală de Soare din 11 august 1999, precum şi intrarea într-un nou mileniu. Bancnota a fost confecțonată din polimer, fiind prima din Europa şi din emisfera nordică. O serie specială a acesteia (001A), limitată la un milion de exemplare, a fost pusă în circulaţie în pliante de prezentare.

Potrivit informării de la acea vreme a BNR, bancnota din polimer are o dimensiune de 143 x 63 mm.

Pe avers este reprezentarea stilizată a sistemului nostru solar; în dreapta jos, fereastra cu filtrul metameric; sus, stema României, fereastra transparentă, denumirea băncii centrale emitente, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi medalion cu sigla „BNR”; jos, valoarea nominală în cifre şi litere „2.000 lei DOUA MII” şi deasupra, anul emisiunii „1999”; în stânga, amplasate vertical, semnăturile guvernatorului şi casierului central, precum şi reprezentarea stilizată a Soarelui; în dreapta, vertical, valoarea nominală „DOUA MII 2.000”.

Pe revers, în centru este ilustrată harta României, colorată în roşu, galben şi albastru, având marcate zona şi localităţile din care eclipsa totală de soare a avut vizibilitate maximă; sus sunt imprimate: valoarea nominală „2.000” atât pe verticală, cât şi pe orizontală, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi sigla „BNR”; sub denumirea băncii centrale, fereastra transparentă; jos, în stânga, fereastra cu filtrul metameric; în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre „DOUA MII lei 2.000”; în dreapta, deasupra valorii nominale este imprimat, orizontal, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”; seria şi numărul bancnotei, imprimate cu litere şi cifre în două culori, sunt amplasate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, pe verticală, în stânga; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală, în dreapta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase