Dan Sociu refuză premiul „Cartea de Poezie a anului 2013”, finanțat de ICR. „Ar fi rușine să am o relație prietenească cu reprezentanții noștri politici de acum”

Dan Sociu refuză premiul Cartea de Poezie a anului 2013, finanțat de ICR. Ar fi rușine să am o relație prietenească cu reprezentanții noștri politici de acum
Publicat: 11/01/2014, 15:47
Actualizat: 11/01/2014, 18:34

Scriitorul Dan Sociu, desemnat câștigător al premiului „Cartea de Poezie a anului 2013”, pentru volumul „Vino cu mine știu exact unde mergem”, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că va refuza distincția, întrucât aceasta este finanțată de Institutul Cultural Român (ICR).

Premiul „Cartea de Poezie a anului 2013”, în valoare de 3.000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Român (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepreședintele ICR.

În contextul în care doar partea financiară este oferită de Institutul Cultural Român, juriul evenimentului fiind cel care a decis câștigătorul, poetul Dan Sociu a precizat că: „Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul îl iau din mâna vicepreședintelui ICR, așadar este cam aceeași chestiune”.

„Ar fi rușine să am o relație prietenească cu reprezentanții noștri politici de acum”, a mai spus aceasta.

De asemenea, acesta a declarat că nu i-a anunțat în mod oficial pe reprezentanții galei în legătură cu refuzul său, precizând că, la rândul lui, nu a primit informații privind acordarea acestui premiu.

Totodată, Dan Mircea Cipariu, moderatorul și inițiatorul Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013, a afirmat că nu a fost anunțat oficial de Dan Sociu că acesta nu acceptă premiul.

„Dacă avem o discuție pe teme literare atunci pot să înțeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuție politică, nu mă interesează”, a precizat acesta.

Pe de altă parte, Dan Mircea Cipariu a afirmat că se va consulta cu juriul privind acordarea distincției. „Juriul este suveran aici, nu eu, și nici o altă instituție. E o confuzie aici, nu ICR, și nu altă instituție acordă acest premiu, ci un juriu de profesioniști”, a explicat acesta.

„Noi am propus și am cerut o finanțare – este vorba de Asociația Euro Culturart – din partea ICR, iar Institutul, ca și anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întâmplă acest fapt, a finanțat acest premiu”, a mai precizat acesta.

De asemenea, Dan Mircea Cipariu a afirmat că: „Guvernul României sau Institutul Cultural Român sau orice autoritate din România administrează banii cetățenilor, nu sunt nici banii ICR-ului, nici ai Guvernului. (…) Sunt banii cetățenilor”.

Juriul a fost format din critici literari care au câștigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la edițiile 2011, 2012, 2013 – Alex Goldiș, Bianca Burța-Cernat și Mihai Iovănel.

Organizatorii celei de-a patra ediții a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociația Euro Culturart și Muzeul Național al Literaturii Române, cu susținerea financiară a Ministerului Culturii și a Institutului Cultural Român.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediții a Zilei Culturii Naționale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de președintele României, și este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 și 35 de ani, din spațiul geografic și cultural românesc.

Cea de-a IV-a ediție a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală de imagine. Decizia producătorilor serialului
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb