De ce apare frigiditatea

De ce apare frigiditatea
Publicat: 23/04/2017, 17:49
Actualizat: 01/10/2018, 21:16

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau poate fi o stare dată de anumite medicamente. Antidepresivele, sedativele, antihipertensivele pot determina scăderea libidoului. „Frigiditatea este în primul rând o problemă a femeii cu ea însăși. Indiferent dacă vorbim de traumă, de lipsa stimei de sine, de alegerea greșită a partenerilor sexuali, de teama de a se deschide sau implica sufletește, ori de frica de a nu greși ceva în relația cu partenerul, teamă ce o poate face să îl piardă”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Frigiditatea poate fi:

1.Totală. Contactul sexual se desfășoară aproape mecanic fără senzații erotice, fără orgasm.

2. Incompletă – Dorința sexuală există, dar actul sexual nu este atât de intens încât să se obțină orgasmul vaginal.

3. Parțială – Imposibilitatea obținerii orgasmului vaginal prin stimulare externă se poate ajunge la orgasm clitoridian.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau pot fi o stare dată de anumite medicamente. ,,Frigiditatea provoacă frustrări ambilor parteneri, pentru femeie sexul devenind doar o datorie conjugală, iar barbații pot ajunge la credința că nu sunt destul de pricepuți sau dotați pentru a-și satisface partenera. Este bine ca ambii să înțeleagă că frigiditatea poate fi tratată și că o metoda eficienta de a trece peste probleme este comunicarea și buna înțelegere””, mai spune psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

,,Dacă nu există probleme medicale, înseamnă că vorbim de o problemă psihologică. În această situație cauza o poate reprezenta o traumă, un viol, probleme cu stima de sine, lipsa maturității sexuale a femeii sau a partenerului””, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea. ,,Stresul, oboseala, preocupările profesionale, existența unei abstinențe prelungite, consumul exagerat de pornografie sunt de asemenea factori care pot duce la lipsa apetitului sexual. De asemenea, primele experiențe sexuale pot avea un impact negativ asupra femeii, antrenând o diminuare, uneori definitivă, a libidoului””, afirmă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

În general, traumele sunt cele care blocheză simțurile femeii. ,,Acestea pot fi multiple: familii dezorganizate în care conflictele sunt la ordinea zilei. Violul, independent de vârsta la care se întamplă, are efecte catastrofale asupra sexualității femeii. O altă cauză a frigidității este reprezentată de apariția destul de devreme a masturbării clitoridiene. Astfel corpul „se învață” sau face o legătură directă între clitoris și orgasm. Cele mai multe dintre femei rămân în acest stadiu „clitoridian” al orgasmului o perioadă lungă sau pentru toată viața. De cele mai multe ori pentru că nu mai reușesc să depășească bariera mastrbării precoce sau pentru că nu au găsit un partener experimentat, care să le facă să simtă și altceva”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

O femeie poate găsi calea pentru a rezolva această problemă cu ajutorul unui partener, care să îi înțeleagă trăirile, sau apelând la ajutorul unui specialist. ,,Un prim pas îl reprezintă psihoterapia. Femeia poate descoperi încrengătura de probleme și frici ce o blochează, dar și modul în care își poate redescoperi sexualitatea. De ce psihoterapie? În primul rând pentru că unei femei îi este greu să întâlnească un partener care să aibă răbdarea, maturitatea, dorința, plăcerea, dar și implicarea pentru a o ajuta să își depășească temerile”, mai spune Constantin Cornea.

Rezolvarea acesteia aduce o îmbunătățire a relației de cuplu, o creștere a încrederii în sine, o mai bună viață socială.,, Implicarea partenerului este vitală. El trebuie să susțină femeia pentru a se descoperi pe sine, pentru a se detașa complet de sentimentele de vinovatie cauzate de unele credinte sau eșecuri din viața personală, să reducă inhibițiile, să-si accepte sexualitatea ca pe ceva normal, benefic și sănatos pentru viață””, adaugă Laura Maria Cojocaru.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Vladimir Putin refuză să garanteze că Navalnîi mai iese viu din închisoare: „Nu îți place...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Iohannis are un nou favorit la șefia PNL. Cîțu și Orban, marii pierzători
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...