De ce apare frigiditatea

De ce apare frigiditatea
Publicat: 23/04/2017, 17:49
Actualizat: 01/10/2018, 21:16

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau poate fi o stare dată de anumite medicamente. Antidepresivele, sedativele, antihipertensivele pot determina scăderea libidoului. „Frigiditatea este în primul rând o problemă a femeii cu ea însăși. Indiferent dacă vorbim de traumă, de lipsa stimei de sine, de alegerea greșită a partenerilor sexuali, de teama de a se deschide sau implica sufletește, ori de frica de a nu greși ceva în relația cu partenerul, teamă ce o poate face să îl piardă”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Frigiditatea poate fi:

1.Totală. Contactul sexual se desfășoară aproape mecanic fără senzații erotice, fără orgasm.

2. Incompletă – Dorința sexuală există, dar actul sexual nu este atât de intens încât să se obțină orgasmul vaginal.

3. Parțială – Imposibilitatea obținerii orgasmului vaginal prin stimulare externă se poate ajunge la orgasm clitoridian.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau pot fi o stare dată de anumite medicamente. ,,Frigiditatea provoacă frustrări ambilor parteneri, pentru femeie sexul devenind doar o datorie conjugală, iar barbații pot ajunge la credința că nu sunt destul de pricepuți sau dotați pentru a-și satisface partenera. Este bine ca ambii să înțeleagă că frigiditatea poate fi tratată și că o metoda eficienta de a trece peste probleme este comunicarea și buna înțelegere””, mai spune psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

,,Dacă nu există probleme medicale, înseamnă că vorbim de o problemă psihologică. În această situație cauza o poate reprezenta o traumă, un viol, probleme cu stima de sine, lipsa maturității sexuale a femeii sau a partenerului””, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea. ,,Stresul, oboseala, preocupările profesionale, existența unei abstinențe prelungite, consumul exagerat de pornografie sunt de asemenea factori care pot duce la lipsa apetitului sexual. De asemenea, primele experiențe sexuale pot avea un impact negativ asupra femeii, antrenând o diminuare, uneori definitivă, a libidoului””, afirmă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

În general, traumele sunt cele care blocheză simțurile femeii. ,,Acestea pot fi multiple: familii dezorganizate în care conflictele sunt la ordinea zilei. Violul, independent de vârsta la care se întamplă, are efecte catastrofale asupra sexualității femeii. O altă cauză a frigidității este reprezentată de apariția destul de devreme a masturbării clitoridiene. Astfel corpul „se învață” sau face o legătură directă între clitoris și orgasm. Cele mai multe dintre femei rămân în acest stadiu „clitoridian” al orgasmului o perioadă lungă sau pentru toată viața. De cele mai multe ori pentru că nu mai reușesc să depășească bariera mastrbării precoce sau pentru că nu au găsit un partener experimentat, care să le facă să simtă și altceva”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

O femeie poate găsi calea pentru a rezolva această problemă cu ajutorul unui partener, care să îi înțeleagă trăirile, sau apelând la ajutorul unui specialist. ,,Un prim pas îl reprezintă psihoterapia. Femeia poate descoperi încrengătura de probleme și frici ce o blochează, dar și modul în care își poate redescoperi sexualitatea. De ce psihoterapie? În primul rând pentru că unei femei îi este greu să întâlnească un partener care să aibă răbdarea, maturitatea, dorința, plăcerea, dar și implicarea pentru a o ajuta să își depășească temerile”, mai spune Constantin Cornea.

Rezolvarea acesteia aduce o îmbunătățire a relației de cuplu, o creștere a încrederii în sine, o mai bună viață socială.,, Implicarea partenerului este vitală. El trebuie să susțină femeia pentru a se descoperi pe sine, pentru a se detașa complet de sentimentele de vinovatie cauzate de unele credinte sau eșecuri din viața personală, să reducă inhibițiile, să-si accepte sexualitatea ca pe ceva normal, benefic și sănatos pentru viață””, adaugă Laura Maria Cojocaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului