De ce apare frigiditatea

Redactor:
Simona Tudorache
De ce apare frigiditatea
Frigiditatea (anorgasmia) reprezintă absența libidoului sau imposibilitatea de a ajunge la orgasm a femeii. „Frigiditatea este determinată de ceea ce gândește și simte persoana față de momentele intime. Pot apărea sentimente de vinovăție, rușine față de actul sexual, de a fi văzută goală de către un bărbat, complexe legate de felul în care arată, teama de a nu fi criticată, respinsă, nesiguranța cauzată de lipsa de experiență", precizează psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau poate fi o stare dată de anumite medicamente. Antidepresivele, sedativele, antihipertensivele pot determina scăderea libidoului. „Frigiditatea este în primul rând o problemă a femeii cu ea însăși. Indiferent dacă vorbim de traumă, de lipsa stimei de sine, de alegerea greșită a partenerilor sexuali, de teama de a se deschide sau implica sufletește, ori de frica de a nu greși ceva în relația cu partenerul, teamă  ce o poate face să îl piardă”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Frigiditatea poate fi:

1.Totală. Contactul sexual  se desfășoară aproape mecanic fără senzații erotice, fără orgasm.

2. Incompletă – Dorința sexuală există, dar actul sexual nu este atât de intens încât să se obțină orgasmul vaginal.

3. Parțială – Imposibilitatea obținerii orgasmului vaginal prin stimulare externă se poate ajunge la orgasm clitoridian.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau pot fi o stare dată de anumite medicamente. ,,Frigiditatea provoacă frustrări ambilor parteneri, pentru femeie sexul devenind doar o datorie conjugală, iar barbații pot ajunge la credința că nu sunt destul de pricepuți sau dotați pentru a-și satisface partenera. Este bine ca ambii să înțeleagă că frigiditatea poate fi tratată și că o metoda eficienta de a trece peste probleme este comunicarea și buna înțelegere””, mai spune psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

,,Dacă nu există probleme medicale, înseamnă că vorbim de o problemă psihologică. În această situație cauza o poate reprezenta o traumă, un viol, probleme cu stima de sine, lipsa maturității sexuale a femeii sau a partenerului””, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea. ,,Stresul, oboseala, preocupările profesionale, existența unei abstinențe prelungite, consumul exagerat de pornografie sunt de asemenea factori care pot duce la lipsa apetitului sexual. De asemenea, primele experiențe sexuale pot avea un impact negativ asupra femeii, antrenând o diminuare, uneori definitivă, a libidoului””, afirmă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

 În general, traumele sunt cele care blocheză simțurile femeii.  ,,Acestea pot fi multiple: familii dezorganizate în care conflictele sunt la ordinea zilei. Violul, independent de vârsta la care se întamplă, are efecte catastrofale asupra sexualității femeii. O altă cauză a frigidității este reprezentată de apariția destul de devreme a masturbării clitoridiene. Astfel corpul „se învață” sau face o legătură directă între clitoris și orgasm. Cele mai multe dintre femei rămân în acest stadiu „clitoridian” al orgasmului o perioadă lungă sau pentru toată viața. De cele mai multe ori pentru că nu mai reușesc să depășească bariera mastrbării precoce sau pentru că nu au găsit un partener experimentat, care să le facă să simtă și altceva”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.  

O femeie poate găsi calea pentru a rezolva această problemă cu ajutorul unui partener, care să îi înțeleagă trăirile, sau apelând la ajutorul unui specialist.  ,,Un prim pas îl reprezintă psihoterapia.  Femeia poate descoperi încrengătura de probleme și frici ce o blochează, dar și modul în care își poate redescoperi sexualitatea. De ce psihoterapie? În primul rând pentru că unei femei îi este greu să întâlnească un partener care să aibă răbdarea, maturitatea, dorința, plăcerea, dar și implicarea pentru a o ajuta să își depășească temerile”, mai spune Constantin Cornea.

Rezolvarea acesteia aduce o îmbunătățire a relației de cuplu, o creștere a încrederii în sine, o mai bună viață socială.,, Implicarea partenerului este vitală. El trebuie să  susțină femeia  pentru a se descoperi pe sine, pentru a se detașa complet de sentimentele de vinovatie cauzate de unele credinte sau eșecuri din viața personală, să reducă inhibițiile, să-si accepte sexualitatea ca pe ceva normal, benefic și sănatos pentru viață””, adaugă Laura Maria Cojocaru.

 

 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide