De ce brazii de Crăciun aduși din import miros diferit de cei românești

De ce brazii de Crăciun aduși din import miros diferit de cei românești

Sute de mii de brazi au ajuns sau urmează să ajungă în zilele următoare în casele românilor. Înalți sau mai scunzi, cu o coroană bogată sau câteva rămurele verzi, fiecare va trona în cele din urmă în sufrageriile celor pentru care mirosul de cetină este parte nelipsită a Sărbătorilor.

Comercianții din București, dar și din alte orașe din țară au scos deja la vânzare brazi, la prețuri ce pornesc de la 40 de lei și ajung chiar și la 1700 de lei, în cazul pomilor importanți, potrivit Mediafax.

Mulți dintre cumpărători se plâng însă că brazi aduși din străinătate sunt mai scumpi și, în plus, nici nu au un parfum la fel de puternic precum cei de pe plaiurile românești. Explicația este însă simplă, spun specialiștii: „În primul rând, sunt alt soi decât cel românesc”, a explicat pentru gândul Ovidiu Neacșu, reprezentatul unei firme care se ocupă cu comercializarea de brazi din import.

„Miros și ei, dar în momentul în care îi băgați în casă. Nu vă așteptați ca afară, la 0 sau minus 2 grade, să se simtă miros de cetină. Cei din import se numesc și sunt o altă specie decât cea pe care noi o considerăm a fi românească. Acesta secretă o rășină puțin diferită și în alte cantități”, a adăugat acesta.

Brazii străini provin, în principal, din Danermarca, Germania, Ungaria sau Austria. „Danemarca este preferată pentru că bradul normandian are cea mai mare valoare comercială”, explică Neacșu. „Acolo există un climat propice pentru că nu este niciodată nici foarte cald, nici foarte frig, iar curentul Atlanticului de Nord aduce o temperatură potrivită pe tot timpul anului și precipitații”, a adăugat acesta, făcând o paralelă cu situația din țara noastră.

„Se pot face brazi și la noi dar au o valoare comercială extrem de redusă. La clima continentală pe care o avem noi și temperaturile extreme – foarte cald vara și foarte frig iarna – nu se poate obține un brad de calitate. Și obținând doar 70% sau 80% brazi de calitate, iar restul brazi nevandabili, nu e o investiție care să atragă jucători mari din piață”, a completat el.

Nici brazii scoși la vânzare prin Romsilva sau Ocoalele Silvice din țară nu sunt tocmai o soluție, susține Ovidiu Neacșu, care a precizat că, deși firma pe care o reprezintă a încercat o colaborare cu instituțiile menționate, aceasta nu a avut succes.

„Noi în fiecare an încercăm să comercializăm și un procent de brazi românești, dar problema este că nu găsim de fiecare dată o cantitate și o calitate satisfăcătoare”, a explicat el. „Problema este că ceea ce numesc Romsilva și Ocoalele Silvice sunt de fapt niște semințe aruncate pe un teren, acum 10 ani, și complet neîngrjite. Și dacă nici soiul nu te ajută foarte mult și nu ai nici grijă de el, atunci bradul respectiv o să aibă ramuri subțiri, cu cetină foarte galbenă, nu va fi simetric. Asta comparativ cu pomii din plantații care se și fertilizează, se tund și sunt îngrjiți pentru a avea o culoare corectă și o formă corectă”, a explicat Neacșu.

Cum trebuie îngrijit bradul pentru a rezista mai mult

Dincolo de aceste calități, pomii de Crăciun aduși de peste granițe sunt uneori și mai rezistenți. Totul depinde însă și de data la care au fost tăiați. Astfel, în vreme ce brazii aduși din import ajung la punctele de comercializare în 3-5 zile de la tăiere, cei din Covasna sau Harghita, de exemplu, pot ajunge chiar și în aceeași zi.

Totuși, „în principiu, un brad din import, fiind mai solid și având trunchiul mai gros, are șanse mai mari să reziste, pentru că „are sevă mai multă acumulată”, precizează Ovidiu Neacșu.

Mai departe, totul depinde de felul în care sunt îngrijiți odată ce sunt aduși în casă. Aceștia trebuie pulverizați cu apă din când în când și amplasați departe de calorifer sau altă sursă de căldură.

În ceea ce privește suporturile pentru brazi ce includ și un mic vas cu apă, Neacșu spune că aceasta nu este decât „o găselniță de marketing foarte drăguță”: „În principiu, bradul nu prea mai trage apă prin cotorul tăiat. Singurul mod prin care îl puteți ajuta să reziste mai mult este să îl stropiți ușor cu apă. Sunt inclusiv oameni care au brazi în ghiveci și spun că îl țin lângă ferestră pentru că aerisesc zilnic. Dar tot lângă fereastră au și caloriferul. Și atunci, chiar dacă ții geamul deschis o oră, restul timpului în care pomul stă lângă calorifer…”.

Oferte speciale la brazii de Crăciun

Pentru cei care își doresc un pom de Crăciun frumos, dar nu își permit să achite prea mult, vânzătorii de brazi din piețele bucureștene acceptă și plata în rate. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduși din Danemarca, al căror preț poate ajunge și la 1.700 de lei. Potrivit Mediafax, aceștia pot fi plătiți în șase tranșe lunare.

La Piața Crângași, brazii danezi au prețuri cuprinse între 70 și 220 de lei, în funcție mărime. Există, însă, și pomi mai ieftini, aduși de la Piatra Neamț, care costă între 40 și 100 de lei.

Oferta este mai bogată în Piața Obor, unde, însă, nu există la vânzare brazi românești. Cel mai ieftin, un brăduț în ghiveci, costă 60 de lei și poate fi plantat, după sărbători, în curte. Un molid mare costă 200 de lei, în timp ce prețul brazilor de dimensiuni medii este între 120 și 150 de lei. Tot aici este valabilă și oferta plății în șase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumită bancă pot cumpăra brazi pe care să-i termine de plătit abia în mai 2014. Metoda se aplică însă numai la comercianții care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Crăciun urmând să fie oprite, lună de lună, direct din salariu.

În centrul Capitalei, la Piața Amzei, există un singur comerciant de brazi, de asemenea importați din Danemarca. Prețul acestora este cuprins între 160-180 de lei bucata.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...