De ce brazii de Crăciun aduși din import miros diferit de cei românești

De ce brazii de Crăciun aduși din import miros diferit de cei românești
Publicat: 19/12/2013, 16:22

Sute de mii de brazi au ajuns sau urmează să ajungă în zilele următoare în casele românilor. Înalți sau mai scunzi, cu o coroană bogată sau câteva rămurele verzi, fiecare va trona în cele din urmă în sufrageriile celor pentru care mirosul de cetină este parte nelipsită a Sărbătorilor.

Comercianții din București, dar și din alte orașe din țară au scos deja la vânzare brazi, la prețuri ce pornesc de la 40 de lei și ajung chiar și la 1700 de lei, în cazul pomilor importanți, potrivit Mediafax.

Mulți dintre cumpărători se plâng însă că brazi aduși din străinătate sunt mai scumpi și, în plus, nici nu au un parfum la fel de puternic precum cei de pe plaiurile românești. Explicația este însă simplă, spun specialiștii: „În primul rând, sunt alt soi decât cel românesc”, a explicat pentru gândul Ovidiu Neacșu, reprezentatul unei firme care se ocupă cu comercializarea de brazi din import.

„Miros și ei, dar în momentul în care îi băgați în casă. Nu vă așteptați ca afară, la 0 sau minus 2 grade, să se simtă miros de cetină. Cei din import se numesc și sunt o altă specie decât cea pe care noi o considerăm a fi românească. Acesta secretă o rășină puțin diferită și în alte cantități”, a adăugat acesta.

Brazii străini provin, în principal, din Danermarca, Germania, Ungaria sau Austria. „Danemarca este preferată pentru că bradul normandian are cea mai mare valoare comercială”, explică Neacșu. „Acolo există un climat propice pentru că nu este niciodată nici foarte cald, nici foarte frig, iar curentul Atlanticului de Nord aduce o temperatură potrivită pe tot timpul anului și precipitații”, a adăugat acesta, făcând o paralelă cu situația din țara noastră.

„Se pot face brazi și la noi dar au o valoare comercială extrem de redusă. La clima continentală pe care o avem noi și temperaturile extreme – foarte cald vara și foarte frig iarna – nu se poate obține un brad de calitate. Și obținând doar 70% sau 80% brazi de calitate, iar restul brazi nevandabili, nu e o investiție care să atragă jucători mari din piață”, a completat el.

Nici brazii scoși la vânzare prin Romsilva sau Ocoalele Silvice din țară nu sunt tocmai o soluție, susține Ovidiu Neacșu, care a precizat că, deși firma pe care o reprezintă a încercat o colaborare cu instituțiile menționate, aceasta nu a avut succes.

„Noi în fiecare an încercăm să comercializăm și un procent de brazi românești, dar problema este că nu găsim de fiecare dată o cantitate și o calitate satisfăcătoare”, a explicat el. „Problema este că ceea ce numesc Romsilva și Ocoalele Silvice sunt de fapt niște semințe aruncate pe un teren, acum 10 ani, și complet neîngrjite. Și dacă nici soiul nu te ajută foarte mult și nu ai nici grijă de el, atunci bradul respectiv o să aibă ramuri subțiri, cu cetină foarte galbenă, nu va fi simetric. Asta comparativ cu pomii din plantații care se și fertilizează, se tund și sunt îngrjiți pentru a avea o culoare corectă și o formă corectă”, a explicat Neacșu.

Cum trebuie îngrijit bradul pentru a rezista mai mult

Dincolo de aceste calități, pomii de Crăciun aduși de peste granițe sunt uneori și mai rezistenți. Totul depinde însă și de data la care au fost tăiați. Astfel, în vreme ce brazii aduși din import ajung la punctele de comercializare în 3-5 zile de la tăiere, cei din Covasna sau Harghita, de exemplu, pot ajunge chiar și în aceeași zi.

Totuși, „în principiu, un brad din import, fiind mai solid și având trunchiul mai gros, are șanse mai mari să reziste, pentru că „are sevă mai multă acumulată”, precizează Ovidiu Neacșu.

Mai departe, totul depinde de felul în care sunt îngrijiți odată ce sunt aduși în casă. Aceștia trebuie pulverizați cu apă din când în când și amplasați departe de calorifer sau altă sursă de căldură.

În ceea ce privește suporturile pentru brazi ce includ și un mic vas cu apă, Neacșu spune că aceasta nu este decât „o găselniță de marketing foarte drăguță”: „În principiu, bradul nu prea mai trage apă prin cotorul tăiat. Singurul mod prin care îl puteți ajuta să reziste mai mult este să îl stropiți ușor cu apă. Sunt inclusiv oameni care au brazi în ghiveci și spun că îl țin lângă ferestră pentru că aerisesc zilnic. Dar tot lângă fereastră au și caloriferul. Și atunci, chiar dacă ții geamul deschis o oră, restul timpului în care pomul stă lângă calorifer…”.

Oferte speciale la brazii de Crăciun

Pentru cei care își doresc un pom de Crăciun frumos, dar nu își permit să achite prea mult, vânzătorii de brazi din piețele bucureștene acceptă și plata în rate. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduși din Danemarca, al căror preț poate ajunge și la 1.700 de lei. Potrivit Mediafax, aceștia pot fi plătiți în șase tranșe lunare.

La Piața Crângași, brazii danezi au prețuri cuprinse între 70 și 220 de lei, în funcție mărime. Există, însă, și pomi mai ieftini, aduși de la Piatra Neamț, care costă între 40 și 100 de lei.

Oferta este mai bogată în Piața Obor, unde, însă, nu există la vânzare brazi românești. Cel mai ieftin, un brăduț în ghiveci, costă 60 de lei și poate fi plantat, după sărbători, în curte. Un molid mare costă 200 de lei, în timp ce prețul brazilor de dimensiuni medii este între 120 și 150 de lei. Tot aici este valabilă și oferta plății în șase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumită bancă pot cumpăra brazi pe care să-i termine de plătit abia în mai 2014. Metoda se aplică însă numai la comercianții care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Crăciun urmând să fie oprite, lună de lună, direct din salariu.

În centrul Capitalei, la Piața Amzei, există un singur comerciant de brazi, de asemenea importați din Danemarca. Prețul acestora este cuprins între 160-180 de lei bucata.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
Ultima oră! S-a prăbușit o parte a aeroportului din Istanbul
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...