Dependența de Internet. Ce consecințe sociale are aceasta

Dependența de Internet. Ce consecințe sociale are aceasta
Publicat: 05/03/2016, 11:24
Actualizat: 06/03/2016, 13:42

Internetul și în special rețelele de socializare au schimbat cu totul datele problemei la Londra. Astfel,grupurile punk sau skinheads care caracterizau altădată, capitala Regatului Unit aproape că au dispărut.

Apariția punk-ului, este strâns legată, la Londra, de magazinul „Sex” al celebrei creatoare Vivienne Westwood. „Poliția obișnuia să aștepte tinerii punk la ieșirea din stația de metrou Sloane Square. Când grupul creștea la 200 de persoane, îl escorta până la butic”, povestește aceasta în memoriile sale. Întâmplarile datează din1976, cândîn Marea Britanie existau doar trei posturi de televiziune, iar telecomanda încă nu apăruse. pe atunci familiile erau mult mai numeroase, iartinerii, încurajați de părinți, doreau un singur lucru: să iasă în oraș.

În prezent capitala Marii Britanii nu mai oferă spectacolul unorgrupuri atât de mari care să se adune spontan.”Mai există încă tineri pe străzi și în spațiile publice exterioare, dar în general prezența lor este mai scăzută”, afirmă Paul Hodkinson, profesor de sociologie la Universitatea Surrey.

Explicația acestui fenomen, are mai multe cauze. Accesul la Internet și mass-media tot mai complexă, dar și faptul că”societatea și autoritățile sunt tot mai reticente în a-i vedea pe tineri în spațiile publice”, în timp ce părinții sunt mai îngrijorați de siguranța copiilor lor, după cum mai spune Hodkinson. Din acest motiv el crede căpopularitatea rețelelor de socializare poate fi catalogat ca „un simptom al lipsei posibilităților de întâlnire în spații publice decât o cauză” a sedentarismului tinerilor de astăzi.

68% din tinerii britanici de 15 ani dedică în medie 10 ore pe zi în weekend unor activități sedentare: televizor, jocuri video, calculator, navigare pe telefonul mobil, reiese dintr-o anchetă sociologică a institutului Ipsos Mori și publicată în decembrie, la Londra.

Chiar dacă nevoile tinerilor nu s-au modificat totalm modul de realizare al acestora este diferit. „Oamenii continuă să vrea să iasă și să fie văzuți. Singura diferență este că acum au acces la mult mai multe media”, aprecia recent în cotidianul The Teelgraph fotograful Derek Ridgers, autor al lucrării „78-87: Tineretul londonez”.

„Este mai ușor: nu trebuie să mă mișc și pot rămâne acasă. Este mai amuzant să îmi petrec tipul cu jocuri video, poți vorbi și bea o cafea în același timp”, spune Nathan, 15 ani.

O altă adolescentă de 15 ani, Ivy, spune că ar avea un atac dacă Internetul ar dispărea brusc, de pe o zi pe alta. În acest timp mama ei se plânge că fata este în permanență în contact virtual cu prietenii, mai arată studiul citat. Ivy spune totuși că ar prefera să fie cu prietenele afară în loc să se întâlnească cu ele pe rețelele de socializare.

Dezvoltarea rețelelor sociale i-a făcut pe unii tineri să aibă reale problemeîn a avea contacte reale. Aceștia regretă perioada când lumea era mai puțin conectată. „Dacă internetul ar dispărea, m-aș vedea mai des cu prietenii. Uneori mi-ar plăcea să se întâmple așa, atunci când nu vor să iasă”, declară Spencer, un tânăr de 16 ani, intervievat în studiul amintit.

Un efect pozitiv constatat de cercetători este acela că pe măsură ce tinerii intră mai profund în universul rețelelor de socializare delincvența și consumul de alcool scad semnificativ. Astfel,în 2013-2014, aproape 22.400 de tineri britanici au fost condamnați sau sancționați. Aceasta reprezintă o reducere cu 75% decât în urmă cu zece ani, între 2003-2004.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii