Descoperire importantă la Timișoara. „Este unicat din punct de vedere al construcției”

Descoperire importantă la Timișoara. Este unicat din punct de vedere al construcției
Publicat: 14/08/2013, 13:19
Actualizat: 27/03/2019, 19:17

Un stăvilar folosit la sistemul de apărare din jurul bastionului din Timișoara, construit în secolul al XVIII-lea de administrația habsburgică, a fost descoperit în urma unor lucrări făcute la fundația unei clădiri de birouri care urmează să fie ridicată în municipiu.

Potrivit arheologilor, pe amplasamentul celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre (CBC) Timișoara, în urma lucrărilor făcute la fundație, au fost descoperite o serie de vestigii, între care un stăvilar folosit la sistemul de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea de administrația habsburgică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră și pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din șanțul de apărare a cetății.

„Am găsit acest stăvilar care este un unicat din punct de vedere al construcției, un unicat pentru istoria Timișoarei, pentru cei care sunt interesați de ingineria militară și pentru cei interesați de lucrările hidrotehnice. Din păcate, parte din fundația zidurilor exterioare a fost distrusă în perioada comunistă cu ocazia lucrărilor la o veche fabrică”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, arheologul Alexandru Szentmiklosi.

Arhitecții și administratorul CBC doresc să găsească, împreună cu Ministerul Culturii, o soluție pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice.

„Sunt variante alese la modul analitic. Prima variantă presupune o descărcare totală arheologică, iar în compensare oferă o mare expoziție în spațiile publice ale clădirilor CBC. Este și cea mai ieftină variantă. Cea de-a doua variantă presupune păstrarea unei părți importante a ansamblului, la subsol, în parcajul subteran plus desenarea ca o grafică pe pardoseală. Cea de-a treia variantă este și cea mai costisitoare în care se transalatează cea mai mare parte a ansamblunui de interes, cu 30 de metri pe direcția est și se ridică pe urban plaza. Asta presupune o micșorare a amfiteatrului și o mărire a dalei urbane pe care se ridică descoperirea. La fel ca prima variantă, presupune o expoziție care ar fi adiacentă urmelor originale care vor fi puse în valoare. Ne-am imaginat că stăvilarul va sta pe un fir de apă. Ca arhitecți, înclinăm pe a treia variantă, dar din punct de vedere economic este mai bună prima variantă”, a declarat, la rândul său, arhitectul Vlad Gaivoronschi.

Toate cele trei variante vor fi analizate de comisia monumentelor de la Ministerul Culturii, iar în urma analizei se va lua decizia finală.

Administratorul CBC, Ovidiu Șandor, declară că din punct de vedere financiar ar prefera prima variantă, însă, ca timișorean, înclină mai mult înspre cea de-a treia variantă.

„Varianta trei presupune cele mai mari costuri și cel mai mare efort, dar e o variantă pe care ne-am asuma-o cu plăcere”, a spus Șandor.

Omul de afaceri a adăugat că nu a solicitat sprijin financiar din partea autorităților pentru punerea în valoare a vestigiilor și că se va baza pe resursele financiare proprii.

City Business Centre Timișoara este principalul complex de birouri din vestul țării, situat în zona centrală a Timișoarei. Proiectul include cinci corpuri cu o suprafață de 43.000 petri pătrați închiriabili. În prezent, sunt date în folosință clădirile A, B, C și D cu o suprafață totală de 34.000 metri pătrați închiriabili, urmând ca ultima clădire să fie inaugurată în 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog