Descoperirea care ”răstoarnă” una dintre cele mai cunoscute teorii din fizică

Descoperirea care ''răstoarnă'' una dintre cele mai cunoscute teorii din fizică
Publicat: 28/07/2015, 10:33

Pentru prima oară cercetătorii din cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) au observat mecanismul extraordinar de rar prin care un quarc „charm” se transformă într-un quarc „up”. Această transformare, devenită posibilă grație acceleratorului de particule de la CERN, Large Hadron Collider (LHC), a avut loc exact după cum prezicea Modelul Standard din fizică.

Quarkul este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea” (numită și barionică) din care sunt construiți protonii și neutronii. Quarcurile sunt de șase tipuri: up (u), down (d), strange (s), charm (c), bottom (b) și top (t).

Încercările anterioare de a transforma quarcurile „charm” au avut rezultate contradictorii, mulți fizicieni alegând să apeleze la o teorie complementară, cea a Supersimetriei pentru a putea să-și explice interacțiunile de la acest nivel al particulelor.

În fizica particulelor elementare, Modelul Standard, elaborat la începutul anilor ’70, reprezintă consensul actual asupra constituenților de bază ai materiei și a forțelor fundamentale care descriu interacțiunile dintre aceștia. Acesta înglobează un total de 36 de particule considerate fundamentale (fără substructură), la care se adaugă încă 2 particule ipotetice și 4 tipuri de forțe.

Acest model nu reușește (cel puțin deocamdată) să explice ce este materia și energia întunecată, nu poate integra una dintre cele patru forțe fundamentale, gravitația, și este incompatibil cu o serie de observații recente privind oscilația neutrinilor.

Pentru a acoperi aceste lacune unii fizicieni au venit cu ideea supersimetriei, teorie care pornește de la postulatul că fiecare particulă a cărei existență este prevăzută de Modelul Standard are o particulă parteneră, supersimetrică, opusă, cu spinul diferit cu 1/2. Deocamdată însă, în cadrul experimentelor desfășurate la CERN nu a fost găsit niciun argument care să susțină această teorie.

În schimb, rezultatele obținute recent „sunt compatibile perfect cu Modelul Standard și suprimă necesitatea unei teorii alternative” (așa cum este cea a Supersimetriei), a explicat pentru AFP Guy Wilkinson, coordonatorul acestor experimente în care a fost observată transformarea quarcurilor.

Cu toate acestea, adaugă el, „este foarte greu să ucidem Supersimetria, care este o hidră cu numeroase capete”. Însă, „dacă nu se va observa nimic în următorii doi ani, această teorie se va afla într-o poziție dificilă, iar numărul adepților săi va scădea”, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase