Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, proiectat la Viena

Documentarul Lumea văzută de Ion B., proiectat la Viena
Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România și regizat de Alexander Nanau, câștigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria "Arts Programming", va fi prezentat, pe 31 octombrie, la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino.
Publicat: 23/10/2012, 18:04
Actualizat: 29/03/2019, 05:02

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România și regizat de Alexander Nanau, câștigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat, pe 31 octombrie, la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino.

Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena va începe la ora 18.00 și va fi urmat de o discuție cu Catherine Hug, curatoare a Kunsthalle Wien, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Filmul urmărește în viața reală visul oricărui om al străzii: să devină cândva celebru și să scape definitiv de sărăcie, mizerie și umilință. Ion Bârlădeanu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani, deși, în mai 2008, era încă un anonim al străzilor din București.

Povestea acestuia pare desprinsă dintr-un film hollywoodian: Ion Bârlădeanu este un om al străzii de 62 de ani. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moșilor, din bunăvointa proprietarilor cărora, în schimb, le sortează gunoiul. În tinerețe, Ion visa să devină regizor de film. În anii ’70 a început să creeze colaje pe care le numește „filmele sale”, dar acesta este un secret pe care nu îl impărtășeste decât cu oamenii pe care îi consideră destul de inteligenți să îi înțeleagă și să îi aprecieze lucrările.

Pe Ion nu îl interesează să se îmbogățească din arta pe care o face, ci își dorește doar o bicicletă. Dan Popescu este un tânăr galerist care a auzit din întâmplare despre Ion Bârlădeanu și s-a
hotărât să-l viziteze. Tânărul a fost copleșit de cele peste 800 de colaje făcute de artistul din ghenă între anii ’70 – ’90, colaje care se încadrează în suprarealism și popart, venind dintr-o vreme în care manifestările artistice de acest fel erau interzise și complet inaccesibile românilor.

Ion Bârlădeanu a expus, la 62 de ani, la București, pentru prima oară, 20 de lucrări pe teme politice. A mai avut expoziții la Basel și la Londra în 2009 și la Paris în 2010.

„În piesele lui Shakespeare, nebunii au întotdeauna rolul important de a sublinia adevărul în dramă. Ion Bârlădeanu mi-a părut a fi criticul excentric, cu calitățile nebunului shakespearean. Ion nu a avut niciodată o existență onorabilă și a reusit să își trăiască viața atât în afara societăți,i cât și în interiorul ei. El și-a creat arta într-un mediu izolat, în care nu au răzbătut influențele criticilor, trendurilor sau ale pieței și nici orice alte așteptări și comparații exterioare. Ion este pentru mine un fenomen rar în piața artei oficiale unde artiștii sunt curtați și corupți de la foarte începutul manifestării lor artistice, începând chiar în timpul educației lor instituționale”, spune Alexandru Nanau.

„Lumea văzută de Ion B.” a câștigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar și a fost selecționat până în peste 30 de festivaluri.

ICR Viena propune, de-a lungul anului 2012, o serie de șase proiecții de filme documentare relevante din ultimii ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto