DRAPELUL ROMÂNIEI, dus de salvamontiști pe cele mai înalte vârfuri din ȚARA DORNELOR. Anul trecut, doi temerari au murit într-o AVALANȘĂ

Redactor:
Raluca Lazaroi
DRAPELUL ROMÂNIEI, dus de salvamontiști pe cele mai înalte vârfuri din ȚARA DORNELOR. Anul trecut, doi temerari au murit într-o AVALANȘĂ
Mai multe echipe Salvamont din Vatra Dornei au pornit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să arboreze drapelul Românei pe cele mai înalte vârfuri din Țara Dornelor, conform unei vechi tradiții. Salvamotiștii își vor aminti apoi de doi colegi, morți anul trecut suprinși de o avalanșă.

Salvamontiștii din Vatra Dornei au pornit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să arboreze drapelul Românei pe cele mai înalte vârfuri din Țara Dornelor, ca în fiecare an de 1 Decembrie.

Spre vârfurile Pietrosul Călimani, Pietrosul Bistriței și Omu – Suhard au plecat numai salvamontiști profesioniști, al patrulea steag urmând să fie arborat duminică, eveniment la care pot participa și turiștii.

Salvamontiștii au ponit la drum la miezul nopții pentru a reîntoarce în Vatra Dornei până la amiază, când va avea loc reuniunea salvamontiștilor în cimitirul în care au fost împropați cei doi salvamotiști voluntari care au murit anul trecut, pe 1 decembrie, surprinși de o avalanșă în timp ce se întorceau de pe Pietrosul Călimanilor, unde arboraseră drapelul României.

 

„La ora 12.00 va avea loc reunirea patrulelor salvamont la Vatra Dornei, la mormintele colegilor dispăruți în avalanșa din 1 decembrie 2017. La ora 12.50 – minutul declanșării avalanșei se va păstra un minut de reculegere în memoria colegilor dispăruți, iar apoi patrulele salvamont vor participa la ceremonialul de depunere de jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Vatra Dornei”, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Duminică, turiștii pot participa alături de salvamotiștii din Vatra Dornei la arborarea drapelului României pe cel de al patrulea vârf din Țara Dornelor – vârgul Giumalău (1857 m).

Pe 1 decembrie 2017 în zona Gura Haitii din munții Călimani a avut loc o avalanșă care a surprins trei alpiniști și salvamontiști voluntari – doi bărbați și o femeie, care coborau din Vârful Pietrosul, după ce au arborat drapelul României. La coborâre, din cauza temperaturilor ridicate, zăpada moale a luat-o la vale, surprinzându-i pe cei trei salvamontiști voluntari, în timp ce aceștia se aflau într-o zonă deschisă.

Unul dintre salvamontiști a reușit să scape după câteva ore din avalanșă și a anunțat autoritățile, însă colegii săi, Nathalie Renee Josse și Sorin Liviu Pandelea, au decedat sub zăpadă. Trupului tinerei Nathalie Josse a fost găsit pe 1 decembrie, după câteva ore de căutări, în timp ce a lui Sorin Pandelea după apropase șase luni, după ce zăpada s-a stabilizat și a permis accesul echipelor de căutare în zonă.

Inchide