Eugen Cristea: Eusebiu Ștefănescu a fost o enciclopedie a poeziei românești și universale

Eugen Cristea: Eusebiu Ștefănescu a fost o enciclopedie a poeziei românești și universale
Publicat: 15/03/2015, 14:30

„L-am cunoscut bine pe Eusebiu Ștefănescu, am fost într-o relație foarte apropiată, am și jucat foarte mult timp împreună pe scena Teatrului Național, unde a activat, am participat alături de el în nenumărate recitaluri de poezie, era un îndrăgostit de poezie și un priceput în ale poeziei. L-am numit o adevărată enciclopedie a poeziei românești și universale”, a spus Cristea.

El a subliniat că Eusebiu Ștefănescu cunoștea sute de poezii, afirmând că era și un actor cultivat, „lucru mai rar întâlnit în zilele noastre”. „Un actor cultivat, un actor preocupat de artă, de literatură, de poezie, de film. Anul trecut, în ziua în care a fost serbat Mihai Eminescu, în ianuarie 2014, am fost cu Eusebiu la Muzeul Satului, și acolo a făcut o paralelă între Mihai Eminescu și Nichita Stănescu, absolut uluitoare. Ideea i-a aparținut”, a spus acesta.

Eugen Cristea a spus că Eusebiu Ștefănescu a fost un om extraordinar, civilizat, mereu cu zâmbetul pe buze”. „Poate merita o soartă mai bună, să fie mai în față, cum se spune în meseria noastră”, a completat acesta. „A fost un ambasador al poeziei, acest lucru, apropierea de vers, de poezie, l-a ajutat cu boala aceasta nenorocită și blestemată”, a adăugat Cristea.

Actorul Eusebiu Ștefănescu a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 70 de ani.

Eusebiu Ștefănescu a murit la Spitalul Militar din București, a declarat pentru MEDIAFAX soția acestuia, Vali Ștefănescu.

„Avea o tumore care s-a dovedit a fi cancer. A făcut radioterapie, dar tumora s-a extins”, a spus soția actorului, precizând că acesta a murit în urma unui stop cardio-respirator.

Eusebiu Ștefănescu fusese diagnosticat de medici cu o tumoare la cap, în anul 2013, iar până acum actorul a fost operat de trei ori.

Prima intervenție chirurgicală a suferit-o în 2013, urmând apoi alte două operații, în luna ianuarie 2014.

Eusebiu Ștefănescu s-a născut la Ploiești, pe 3 mai 1944. A fost actor al Teatrului din Ploiești timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic și la Teatrul Național din Capitală. A jucat în filme celebre, precum „Colierul de turcoaze”, „Ringul”, „Figuranții”, „Liceenii Rock’n’Roll” și și-a împrumutat vocea în multe filme de animație.

Eusebiu Ștefănescu a absolvit Institutul de Artă Cinematografică și Film din București în 1967. De asemenea, acesta a fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion.

Actorul a jucat și în filme precum „Departe de Tipperary”, „Ana”, „Falansterul”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, „Dragostea mea călătoare”, „Destinația Mahmudia”, „Colierul de turcoaze”, „Noi, cei din linia întâi”, „Pădurea de fagi”, „Figuranții”, „Maria și marea”, „Vinovatul”, „Telefonul”, „Trahir”, „Meurtres sous hypnose”, „Merge și așa”, „Despre morți numai de bine”, „Păcală se întoarce”, „Duminica pierzi sau câștigi”.

În 2013, Eusebiu Ștefănescu a fost numit Cetățean de onoare al municipiului Ploiești.

De asemenea, în 2013, Eusebiu Ștefanescu a fost premiat de Uniunea Cineștilor din România (UCIN) pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului și învațământului universitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase