EUROVISION 2014. Cezar Ouatu pentru Gândul: „Mă consider un deschizător de drumuri. Eu și Conchita suntem asemănători ca personaje”

EUROVISION 2014. Cezar Ouatu pentru Gândul: „Mă consider un deschizător de drumuri. Eu și Conchita suntem asemănători ca personaje
Publicat: 11/05/2014, 18:57
Actualizat: 19/05/2015, 21:52

EUROVISION 2014 și-a anunțat câștigătorul: Conchita Wurst, travestitul care a concurat pentru Austria. Cezar Ouatu, solistul de la operă care a reprezentat România la EUROVISION ediția de anul trecut cu piesa „It’s my life” și care a ocupat locul 13 cu 65 de puncte, a vorbit într-un interviu acordat pentru gândul despre finala EUROVISION. „Anul acesta am spus că Austria va câștiga și așa s-a și întâmplat, chiar dacă concuretul care a reprezentat această țară a fost Conchita, un travesti. Mă consider un precedesor al ei în privința acestei ambiguități estetico-vocalo-muzicală. Am fost un pionier în privința unui astfel de spectacol pe scena de la EUROVISION. Am fost un fel de deschizător de drumuri”, a spus Ouatu.

Acesta a spus că România merita un loc în primele 10 țări, dintre cele 26 care au ajuns în finala EUROVISION 2014. Cezar Ouatu a punctat care sunt elementele esențiale de care o țară trebuie să țină cont pentru a câștiga acest concurs internațional.

Mai jos puteți citi integral interviul pe care Cezar Ouatu l-a acordat pentru gândul despre finala EUROVISION 2014.

Reporter: Cum vi s-au părut rezultatele obținute azi-noapte la EUROVISION?

Cezar Ouatu: În general, urmăresc EUROVISION. Nu sunt un fanatic, dar pronosticurile mele s-au adeverit de fiecare dată. Cel mai probabil și cultura mea muzicală mă ajută. Anul acesta am spus că Austria va câștiga și așa s-a și întâmplat, chiar dacă concuretul care a reprezentat această țară a fost Conchita, un travesti. Mă consider un precedesor al ei în privința acestei ambiguități estetico-vocalo-muzicală. Am fost un pionier în privința unui astfel de spectacol pe scena de la EUROVISION. Am fost un fel de deschizător de drumuri. Sunt bucuros că muzica a fost, totuși, suverană. Conchita a cântat foarte bine. Piesa a fost pe măsură. Un atfel aspect destul de important în ceea ce privește câștigarea acestui concurs a fost geo-politica. Ne place sau nu să recunoaștem, dar acest lucru contează.

R: Cum vi s-a părut felul în care s-a votat aseară? A existat vreo țară care v-ați fi așteptat să ne voteze și nu a făcut-o?

C. O.: România merita mai mult pentru că am avut spectacol, am avut o piesă bună. Sunt total dezamăgit de faptul că Ungaria nu a dat niciun punct țării noastre, în condițiile în care noi am dat 10 puncte vecinilor nostri. Aceasta nu este prima dată când Ungaria nu ne oferă nouă niciun punct. Moldova nu ne-a dezamăgit, ca de fiecare dată. Ne susținem reciproc.

R: Cât de pregătită este România pentru un astfel de concurs de talie internațională?

C.O.: Șansele ca România să câștige cât mai curând EUROVISION sunt destul de ridicate. Apariția Conchitei și câștigarea concursului printr-un spectacol extravagant mă stimulează să mă prezint din nou la EUROVISION de anul viitor, asta dacă aspectele economice ale țării noaște se vor schimba în bine. Anul acesta țara noastră era să nu poată participa deoarece postul de televiziune publică nu a avut bani să susțină participarea echipei noastre la EUROVISION și astfel a fost nevoie ca Guvernul să intervină din punct de vedere financiar.

R: Cum vi s-a părut prestația Paulei Seling și a lui Ovi?

C.O.: Excepțională și onorantă. Au avut o piesă foarte bună, un show foarte bun. Au cântat bine. Evoluția a fost una spectaculoasă de la semifinală la finală. Prestația celor doi a fost excelentă. Nu trebuie să fie supărați sau dezamăgiți. Data trecută, în 2010, au ocupat locul 3 cu piesa ‚Playing with Fire” și, cel mai probabil, se așteptau ca anul ăsta să ocupe locul 2 sau chiar primul loc. Lupta a fost destul de strânsă. România ar fi meritat mai mult după părerea mea. Merita să ocupe un loc printre primele 10 țări.

R: Pentru a câștiga EUROVISION există o rețetă a succesului?

C. O.: Nu pot să spun că există o rețetă a succesului. Sunt mai mulți factori care contează atunci când este votată țara câștigătoare. Dacă e să analizăm câștigătorul de anul acesta al concursului EUROVISION, în ultima perioadă publicul este atras de personaje androgene-ambiguue, așa cum am fost și eu anul trecut, atunci când mi-a făcut apariția pe scenă îmbrăcat în rochie. Publicația Bild din Germania mă dădea câștigător, dar eu am plecat cu un minus. Eram printre ultimii 39, iar la final am ocupat locul 13, ceea ce cred că este o reușită. La mine au fost niște culise geo-politice destul de murdărele să le spun așa. În acele trei minuțele pe care tu, ca și participant, le prezinți acolo trebuie să fii tu însuți. Contează foarte mult și piesa și contează foarte mult și țara pe care o reprezinți, pentru că, repet, este un concurs care ține de strategii geo-politice.

R: Ați auzit de Conchita înainte de EUROVISION?

C.O.: Nu am auzit nimic de Conchita ca și artist înainte de EUROVISION. I-am urmărit evoluția pe timpul concursului. Fiind cântăreț de operă am avut tot felul de apariții bizare, grotești, nebunești. Sunt obișnuit cu aceste acte artistice. Eu am avut o rochie contestată sau nu, dar pentru mine a fost un act artistic. În momentul în care am ieșit de pe scena de la EUROVISION eram eu acela pe care lumea îl vede pe stradă sau la televizor. De partea cealaltă, Conchita este ea însăși – femeia cu barbă, creatoarea unui trend. Este interesant personajul. Mie mi-au dat lacrimile și m-am bucurat sincer modestia pe care a afișat-o. S-a putut observa că această modestie nu este una actoricească, falsă sau diplomatică. A demontat aceste preconcepții: femeia cu barbă, femeia bărbat. Știu, o iau ca pe ceva personal, dar Choncita mi-a răzbunat locul meu 13 de anul trecut. M-am bucurat pentru că oarecum suntem asemănători ca și personaje.

R: Ați spus că la anul vă gândiți să participați încă o dată la EUROVISION. Ce anume v-a determinat?

C. O.: M-a stimulat foarte mult Conchita. Consider că eu i-am deschis oarecum drumul. Poate și la anul continuăm să ne predăm ștafeta și poate, dacă particip, câștig trofeul EUROVISION.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...