FACEBOOK GRAPH SEARCH, motorul de căutare pentru prieteni, poze, locuri și interese. Cum comentează George Buhnici, la Gândul LIVE, lansarea Facebook

Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 26/02/2013, 13:29

Facebook a lansat marți „Graph Search”, un motor de căutare intern, prin care utilizatorii pot căuta prieteni, poze, locuri sau interese existente pe rețeaua de socializare.

Prin intermediul „graph search”, utilizatorii pot căuta, spre exemplu, „oameni care locuiesc în California și apreciază Game of Thrones”; „angajați NASA care sunt prieteni cu angajați Facebook”; „fotografii ale prietenilor mei dinainte de 1990″; „muzică pe care o ascultă prietenii lui Barack Obama” ori „restaurante din New York apreciate de prieteni”.

Sursa foto cnet.com

Practic, utilizatorii vor putea căuta patru categorii pe Facebook: oameni, poze, locuri sau interese (hobby-uri cum ar fi filme, restaurante, călătorii etc). „Este unul dintre cele mai cool lucruri la care am lucrat”, a declarat CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg.

„Diferența dintre graph search și un motor de căutare obișnuit este că, pe graph search, rezultatele sunt unice pentru fiecare utilizator”, a declarat Lars Rasmussen, software developer la Facebook.

Deocamdată, „graph search”-ul va fi în variantă beta și nu va fi disponibil pentru toată lumea. Curioșii se pot înscrie pe lista de așteptare disponibilă la adresa http://www.facebook.com/about/graphsearch.

Mark Zuckerberg a precizat că, pentru lansarea „graph search”, Facebook a lucrat cu Microsoft, iar căutările din „graph search” care nu își vor găsi răspuns pe Facebook vor fi redirecționate către Bing.

Sursa foto cnet.com

Lansarea „graph search” a pus capăt speculațiilor că Facebook ar putea dezvălui un smartphone sau un nou timeline. „Nu știm deocamdată când vom lansa un mobil”, a spus Zuckerberg, răspunzând întrebării unui jurnalist.

CUM COMENTEAZĂ GEORGE BUHNICI LA GÂNDUL LIVE LANSAREA FACEBOOK

CEO-ul Facebook a vorbit și despre temerile legate de confidențialitate, în condițiile apariției unui motor de căutare pe rețeaua de socializare. „Nimic din ce nu era vizibil până acum nu va fi vizibil de acum încolo”, a spus Zuckerberg.

IATĂ MAI JOS LANSAREA GRAPH SEARCH DE LA FACEBOOK, în format LIVE TEXT:

21.03 Facebook scade pe bursă după anunțul lansării unui graph search:

20.57 Zuckerberg vorbește despre relația excelentă dintre Facebook și Microsoft și cum au lucrat cele două companii la noul motor de căutare.

20.57 Zuckerberg se declară optimist în ceea ce privește reacția fanilor față de noul Graph Search.

20.54 „Nu știm deocamdată când vom lansa un mobil”, spune Zuckerberg.

20.53 Zuckerberg anunță că, deocamdată, Facebook Graph Search va fi gratuit.

20.51 Prezentarea s-a închiat, încep întrebările din partea jurnaliștilor. Zuckerberg, despre confidențialitate: „Nimic din ce nu era vizibil până acum nu va fi vizibil de acum încolo”.

20.46 Zuckerberg: „Pentru început, engleza este limba graph search. În viitor, vom avea open graph (n.r. în mai multe limbi). Este un proiect gigantic, care va fi perfecționat în ani întregi”

20.44 Mark Zuckerberg: „Avem un parteneriat cu Bing (n.r. motorul de căutare al Microsoft), pentru căutările care nu returnează rezultate prin graph search”

20.43 Mark Zuckerberg se întoarce pe scenă: „Este unul dintre cele mai cool lucruri pe care le-am făcut până acum, dar este încă beta”.

20.41 Tom Stocky vorbește despre setările de confidențialitate, reamintindu-le utilizatorilor că pot decide ce să împărtășească și ce să nu împărtășească cu ceilalți.

20.37 Deocamdată, Graph Search nu va fi disponibil tuturor, utilizatorii trebuie să se înscrie pe o listă de așteptare, disponibilă la adresa http://www.facebook.com/about/graphsearch.

20.33 Angajații Facebook continuă să prezinte căutări pe cele patru ramuri: căutări de persoane, căutări de poze, căutări de locuri, căutări de interese. Spre exemplu, „muzica apreciată de prietenii lui Barack Obama” sau „dentiști care sunt prieteni cu Mark Zuckerberg”.

20.19 Lars Rasmussen: „Diferența între graph search și căutările obișnuite este că, în cazul graph search, rezultatele sunt unice pentru fiecare persoană”. Adjuncții lui Zuckerberg dau alte exemple de căutări în „graph search”, spre exemplu „angajați NASA care sunt prieteni cu angajați Facebook” sau „fotografii cu prietenii mei dinainte de 1990”.

20.17 Alți angajați ai Facebook prezintă „graph search” (căutarea în graf):

Prietenii mei care apreciază Star Wars și Harry Potter

20.14 Zuckerberg a căutat „fotografii cu mine și Priscilla Chan”, iar pe ecran au fost afișate imagini cu el și soția lui. Apoi, a căutat „restaurante din Palo Alto la care au fost prietenii mei”.

20.13 CNET.com sugerează că Facebook va lansa un motor de căutare, bazat pe 4 elemente: oameni, poze, locuri și interese. Spre exemplu, o căutare ar putea fi „oameni care locuiesc în California și apreciază serialul Game of Thrones

20.11 Zuckerberg: „Astăzi lansăm…”

20.08 Zuckerberg: „Pe Facebook există 1 miliard de utilizatori, 240 de miliarde de fotografie și 1.000 de miliarde de conexiuni

20.06 Zuckerberg: „Există trei piloni: fluxul de știri, timeline-ul și graph-search-ul

20.04 Zuckerberg: „Azi vom vorbi despre un produs care îi ajută pe oameni să facă noi conexiuni”.

20.02 COO-ul Facebook, Sheryl Sandberg, a urcat pe scenă. Apare și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern