Familia Jackson a pierdut procesul în care cerea daune de până la 1,6 miliarde de dolari

Familia Jackson a pierdut procesul în care cerea daune de până la 1,6 miliarde de dolari
Publicat: 03/10/2013, 11:16
Actualizat: 02/02/2019, 14:43

Familia Jackson nu va obține cele câteva sute de milioane de dolari pe care le solicitase de la compania AEG, pe care o acuzase de neglijență, dar care a fost absolvită, miercuri, de un juriu californian, de orice responsabilitate pentru moartea cântărețului Michael Jackson, decedat în 2009.

După trei zile de deliberări, juriul alcătuit din 12 membri a anulat speranțele mamei și copiilor „regelui muzicii pop” în mai puțin de zece minute, în fața unei săli de tribunal pe jumătate goală și în absența principalului avocat al familiei Jackson, care participa la o întălnire în afara acelei săli, informează AFP.

Katherine Jackson, singura membră a familiei Jackson prezentă la Curtea Superioară din Los Angeles pentru a asista la citirea verdictului, a părăsit Tribunalul în jurul orei locale 15.45 (22.45 GMT) fără să rostească niciun cuvânt, dar zâmbitoare, în ciuda refuzului juriului de a da curs cererilor ei.

Familia Jackson solicitase daune între 900 milioane de dolari și 1,6 miliarde de dolari de la organizatorul ultimului turneu pe care megastarul ar fi trebuit să îl susțină, grupul AEG, pe care l-au acuzat că a dat dovadă de neglijență atunci când l-a angajat pe medicul Conrad Murray, condamnat în 2011 la o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru moartea cântărețului.

Această sumă era considerată „absurdă” de AEG, care a spus că nu l-a angajat niciodată pe doctorul Murray.

Avocatul familiei Jackson, Brian Panish, a lăsat la latitudinea juriului determinarea despăgubirilor de reclamat de la grupul AEG, pe baza sumelor pe care megastarul ar fi putut să le obțină din ultimul său turneu mondial, „This Is It Tour”, care urma să includă o serie de 50 de concerte la sala O2 Arena din Londra, începând din iulie 2009.

Pe parcursul unui proces-fluviu care s-a întins pe durata a cinci luni, acuzarea a dorit să demonstreze fără încetare că AEG, orbită de tentația profiturilor uriașe, a închis ochii în fața dependenței de medicamente și a sănătății șubrede a cântărețului Michael Jackson. AEG a spus de fiecare dată că nu l-a angajat niciodată pe medicul Murray și că grupul nu se face vinovat de faptele și gesturile acestuia.

Asupra acestui ultim punct, juriul a dat dreptate familiei Jackson, considerând că medicul Murray a fost într-adevăr angajat de AEG. Însă, juriul a considerat că medicul nu era incompetent pentru îndeplinirea sarcinilor sale, excluzând astfel orice vină a grupului AEG.

„Decizia juriului dezvinovățește în întregime AEG și confirmă ceea ce știam de la bun început: deși moartea lui Michael Jackson a fost o tragedie, această tragedie nu a fost cauzată de AEG”, a declarat avocatul AEG, Marvin Putnam, într-un comunicat.

Adresându-se jurnaliștilor prezenți în fața tribunalului, el a spus că „nimeni nu a câștigat în acest proces”, pentru că nimic nu ar putea compensa moartea lui Michael Jackson. Avocatul a dat asigurări, totodată, că nu s-a gândit niciodată să negocieze un acord cu familia Jackson în afara tribunalului, plecând de la principiul că grupul AEG era nevinovat.

Într-un comunicat, patronul grupului AEG, Randy Phillips, unul dintre martorii-cheie din proces, a declarat la rândul său că „Michael Jackson era un partener foarte creativ și un prieten”.

„Am pierdut unul dintre cele mai mari genii muzicale ale planetei, dar sunt ușurat și extrem de recunoscător pentru faptul că juriul a considerat că nici eu, nici altcineva de la AEG, nu a jucat vreun rol în tragica moarte a lui Michael”, a adăugat el.

Kevin Boyle, unul dintre avocații familiei Jackson, nu a exclus posibilitatea de a face apel. „Nu suntem, evident, mulțumiți de rezultat. Vom analiza toate opțiunile și vom lua o decizie ulterior”, a spus acesta, în fața tribunalului.

Greg Barden, unul dintre jurați, a spus că juriul „nu a ieșit din tribunal gândind că victoria ar aparține vreuneia dintre părți. A fost o situație tragică. Moartea unei persoane a făcut ca noi să fim aici”.

Fanii cântărețului american, care au ascultat cu multă răbdare cele câteva sute de ore cât au durat audierile din acest proces, nu și-au ascuns decepția după aflarea verdictului.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009 la vârsta de 50 de ani din cauza unei supradoze de propofol, un anestezic puternic pe care starul american îl utiliza pe post de somnifer cu complicitatea medicului său, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles și efectua repetiții intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?