Festivalul de film documentar CINE-LUPTĂ. „Pussy versus Putin”, „Ucraina nu-i bordel” și „București, unde ești?”, proiectate în premieră în România. VIDEO

Festivalul de film documentar CINE-LUPTĂ. Pussy versus Putin, Ucraina nu-i bordel și București, unde ești?, proiectate în premieră în România. VIDEO
Publicat: 13/03/2014, 19:51
Actualizat: 16/10/2014, 05:55

Sub titlul „CINE-LUPTĂ”, Festivalul de Film Documentar „One World Romania” se va desfășura la București în perioada 17-23 martie, proiecțiile urmând a fi găzduite de Cinema Studio, Cinema „Elvire Popesco” și Muzeul Țăranului Român.

„Imaginea festivalului de anul acesta este legată de instrumentele de lucru (ale presei, n.r.), camera, care devine o armă, sigur nonviolentă și mai inteligentă decât orice tanc și mai eficientă în apărarea drepturilor omului”, a explicat regizorul Alexandru Solomon, directorul Festivalului.

Așadar, nu întâmplător festivalul va fi deschis cu documentarul „La Valle dello Jato”, în regia Caterinei Monzani și a lui Sergio Vega Borrego, care spune povestea lui Pino Manici, producătorul celui mai lung jurnal de știri din Europa, transmis de TeleJato, un post TV instalat în propria-i casă. Cum însă One World România își extinde anul acesta direcțiile de expresie, evenimentul din 17 martie nu va fi o simplă vizionare, ci „un spectacol de teatru, film și muzică”, a explicat Alexandru Solomon.

Ediția a șaptea a Festivalului de Film Documentar va aduce în fața publicului 50 de filme, împărțite în cinci secțiuni principale – „După 25 de ani”, „Rebeli pentru cauze”, „Statul strâmb”, „Clinica mass-media”, „Și dragostea este un drept al omului”, mai multe proiecții speciale, dar și matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un master class susținut de cineastul polonez Marcel Lozinski și o retrospectivă a filmelor acestuia, expoziția „Rezist-Exist” a artistului Dan Perjovschi și un eveniment interactiv inedit, intitulat „Marele traseu al șpăgii”.

Chiar dacă programul festivalului a fost stabilit cu mult timp înainte, directorul „One World Romania” a subliniat că unele dintre filmele documentare ce vor rula pe marele ecran se „pliază” foarte bine în contextul politic internațional.

Este vorba despre „Ucraina nu-i bordel” – un film despre grupul Femen, „Pussy versus Putin” – documentar ce reconstituie începuturile formării grupului Pussy Riot, dar și impactul acțiunilor lor în Rusia și dincolo de granițe, și „Jocurile lui Putin”, un film realizat de israelianul de origine rusă Alexander Gentelev, care a investigat contextul Soci „ca pe un microcosm al Rusiei contemporane”, dezvăluid astfel mita, corupția și violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei recent încheiate.

„CINE-LUPTĂ”: Secțiunile festivalului

Cele șase filme din secțiunea „După 25 de ani” documentează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conține și cinci scurtmetraje românești realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Secțiunea „Rebeli pentru cauze” aduce în atenția publicului exemple de activism neconvențional din spațiul ex-sovietic, dar și două filme românești în premieră, extrem de așteptate: „București, unde ești?”, în regia lui Vlad Petri, și „Toamna românească”, în regia lui Matei Budeș.

Primul dintre acestea, proiectat în premieră internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR), documentează protestele anti-guvernamentale din anul 2012, din Piața Universității încă de la debutul lor și până la momentul organizării referendumului împotriva președintelui Traian Băsescu. „Petri observă, participă, ascultă și vorbește cu subiecții lui. Renunță la teleobiectiv, la talking heads, la muzica de fundal. Filmează confuzia, violența, oamenii care își cer banii de la partidul care i-a chemat în Piață.”

Cel de-al doilea film amintit mai sus, realizat de Budeș, este un „elogiu” adus celor care anul trecut au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană.

„Este important să arătăm că oamenii care luptă pentru drepturile omului nu sunt niște figuri abstracte, ci au nume și prenume”, a afirmat

Secțiunea „Statul strâmb” adună laolaltă o selecție de documentare despre diverse cazuri de corupție din lume. „Filmele pe care le-am grupat în jurul acestei idei îi redau «strălucirea», prezentând corupția ca pe o creatură cu nenumărate chipuri, ca pe un mode de funcționare strâmbă între oameni și statele lor, un virus global prezent în Cehia, Rusia sau India”, a explicat Alexandru Solomon.

Pe de altă parte, secțiunea „Clinica mass-media” analizează situația actuală a presei din diverse țări de pe glob, în vreme ce ultima dintre secțiuni, „Și dragostea e un drept al omului” prezintă patru povești despre relațiile neacceptate de societate, familie sau chiar de legi.

EVENIMENTE CONEXE: Expoziția „Rezist-Exist”, semnată Dan Perjovschi, și „Marele circuit turistic al șpăgii”

După ce schițele sale au fost preluate de protestatarii care au ieșit în stradă pentru a opri proiectul de exploatare de la Roșia Montană, și chiar în timpul revoltelor de la Kiev, Istanbul sau Cairo, Dan Perjovschi aduce la București desenele risipte în întreaga lume.

„Ani de zile am desenat nedreptățile lumii pe pereții muzeelor din întrega lume. De 2 ani reacționez la nedreptățile lumii pe pereții Facebook. Oamenii care se opun în stradă acestor nedreptăți s-au identificat cu desenele mele și le-au folosit la proteste. Și uite așa desenele mele au devenit activiste”, a explicat artistul.

Foto: Dan Perjovschi

Expoziția „Rezist-Exist” va fi vernisată la Clubul Țăranului Român pe 17 martie și va rămâne deschisă aici până pe 23 martie. Desenele lui Perjovschi vor pute fi văzute însă și în Atrium-ul Institutului Francez de la București în perioada 17 martie – 14 aprilie.

„One World Romania” organizează și „Marele circuit turistic al șpăgii”, un eveniment special în cadrul căruia Eugen Istodor va ghida grupul printr-un cartie în care s-au petrecut unele dintre cele mai cunoscute cazuri de corupție din ultimii 25 de ani. Turul începe în Piața Dorobanți, la intrarea din strada Beller, locul de start al dosarului „Caltaboșul” (în care foștii miniștri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție).

De asemenea, pe 20 martie, persoanele interesate vor putea urma un curs de „Master of Corruption Administration”, sub îndrumarea lui Petr Sourek, director general al Corrupt Tour. „Practic, puteți obține o diplomă dată de un specialist ceh. Nu costă decât 19,9 lei și într-o oră, fără să învățați nimic, deveniți absolvenți de master”, a explicat Alexandru Solomon.

Cu o seară înainte însă, pe 19 martie, Teatrul Odeon va găzdui spectacolul „Tipografic Majuscul”, realizat de Geanina Cărbunariu în cadrul proiectului „Vieți paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliției Secrete”. Piesa este construită pornind de la dosarul „Elevul”: în 1981, Mugur Călinescu, un adolescent de 17 ani, a fost arestat de Securitate pentru că a scris pe ziduri mesaje anti-sistem. Băiatul a murit patru ani mai târziu.

Foto: Teatrul Odeon

Festivalul mai include însă și alte evenimente conexe, precum dezbateri, matinee pentru liceeni și un master class susținut de Marcel Lozinski. Mai multe detalii, aici.

„CINE-LUPTA” se va încheia pe 23 martie, cu decernarea Premiului „One World Romania” 2014. Cele zece filme care concurează pentru trofeu sunt: „Byeway”, de Ivo Bystrican, „Free Smetana”, de Vit Klusak și Filip Remunda, „Here Be Dragons”, de Mark Cousins, „High Tech, Low Life”, de Stephen Maing, „My Child”, de Can Candan, „The 727 Days without Karamo”, de Anja Salomonowitz, „The Family”, de Stefan Weinert, „The Valley of the Jato”, de Caterina Monzani și Sergio Vega Borrego, „Watchers of the Sky”, de Edet Belzberg, „Which Way Is the Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington”, de Sebastian Junger.

Biletele pentru proiecțiile de la Cinema Elvire Popesco, Cinema Studio și Muzeul Național Țăranului Român costă 8 lei și pot fi cumpărate de la fiecare cinematograf în parte sau de pe eventbook.ro.

Mai multe informații despre Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului „One World Romania” / „CINE-LUPTĂ” sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...