FINALA ROMÂNII AU TALENT. Trupa Speed Cubing a câștigat finala „Românii au talent” de la Pro TV

FINALA ROMÂNII AU TALENT. Cristian Leana, Martin Fronescu și Flavian Glonț, membrii trupei Speed Cubing, care a câștigat finala emisiunii „Românii au talent” și marele premiu de 120.000 de euro, participă frecvent la concursurile de speedcubing, pentru care se antrenează și patru-cinci ore pe zi.

Speedcubing-ul, un hobby internațional care tinde să devină un sport, este o activitate de rezolvarea rapidă a cubului Rubik și a altor tipuri de puzzle-uri. La nivel internațional, funcționează în prezent o asociație dedicată acestor competiții, respectiv World Cube Association (WCA). De asemenea, sunt organizate zeci de competiții în acest domeniu, în fiecare lună, iar din doi în doi ani au loc Campionate Mondiale și Europene. Proba principală este cubul Rubik, în care se realizează cinci rezolvări și cea mai bună medie câștigă, dar există și alte variații ale acestei jucării și care se regăsesc ca probe oficiale la campionate.

Cristian Leana, Martin Fronescu și Flavian Glonț se întâlnesc mereu la concursurile de speedcubing, unde concurează pentru primul loc. Deși recordurile lor îi departajează, timpii acestora sunt foarte apropiați, în general de mai puțin de o secundă, potrivit prezentării acestora de pe site-ul emisiunii „Românii au talent”.

„Echipa noastră ar fi putut avea și o altă componență, deoarece în comunitatea noastră sunt foarte mulți copii talentați și extrem de buni. Multă lume se întreabă ce ar putea să facă cineva cu un cub Rubik la un show de talent, însă noi avem atâtea variante încât ne-a fost dificil să alegem ce să facem”, spun cei trei membri ai grupului.

De altfel, în timpul finalei „Românii au talent”, cel mai tânăr membru al Speed Cubing, Martin Fronescu, în vârstă de 12 ani, a spus: „Ne-am gândit ce am putea face cu o simplă jucărie și de fiecare dată am venit cu câte o nouă idee”.

Martin Fronescu este din București și este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială Nr. 81. „La școală materia mea preferată este matematica, unde am participat și la olimpiadă, calificându-mă până la etapa municipală”, spune acesta.

Martin a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik, în 2012, după ce a primit unul de Sfântul Nicolae. „Mai știam despre acest cub, deoarece îl văzusem pe Cristian Leana la televizor la ‘Românii au talent’ (la un sezon anterior, n.r.) și mă impresionase. Inițial nu știam că este atât de greu ce face el. Am învățat să îl rezolv într-o săptămână cu ajutorul internetului. Am descoperit că există o mișcare mult mai dezvoltată a acestui cub și chiar și la noi în țară există competiții și evenimente. După ce am realizat că nu folosesc un cub profesional cum au cei mai buni performeri, am decis să strâng bani să îmi cumpăr unul. Cu timpul mi-am cumpărat mai multe tipuri, dar trebuia să îmi rămână și bani pentru posibile competiții ce aveau să se organizeze și la care îmi doream foarte mult să particip”, a spus Martin Fronescu.

În noiembrie 2013, acesta a participat la prima competiție de speedcubing, clasându-se pe locul al doilea, la cubul 2×2, și pe locul al cincilea, la cubul 3×3.

La următoarea competiție la care a participat s-a situat în top 3 la cinci probe: Megaminx (un cub Rubik cu 12 fete), unde a scos record național, Pyraminx, 5×5, 2×2 și 3×3, proba principală a concursului, unde s-a situat pe locul al treilea.

Martin Fronescu vrea să participe și la alte competiții și speră să devină cât mai bun. De asemenea, își dorește să îl întâlnească pe Ron van Bruchem, fondatorul World Cube Association.

Cristian Leana s-a născut pe 27 septembrie 1994, în București. Și-a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik într-o excursie în Croația, în clasa a IX-a. Un coleg de-al lui a venit în acea excursie cu un cub Rubik, cu care s-a tot jucat în autocar. „Am fost surprins să văd că a reușit să îl rezolve, așa că i l-am tot amestecat în speranța că nu va putea să-l mai facă, dar nu s-a întâmplat asta. Mai mult de două minute nu îi lua niciodată. L-am întrebat cum face, iar el mi-a zis că sunt metode și algoritmi de rezolvare, iar că aceștia au o logică. Văzând eu asta, am început să-l iau la întrebări despre cum face, care e logica. Apoi le-am arătat părinților mei despre ce este vorba, iar ei mi-au cumpărat și mie un cub Rubik”, spune Cristian Leana.

Acesta precizează că la început a fost o întrecere între el și colegul său, dar ulterior a descoperit că există concursuri în domeniu. „Astfel, antrenamentele au devenit tot mai intense, ajungând să practic în unele zile și patru-cinci ore, poate în jur de până la 400-500 de rezolvări pe zi. Pentru a reuși să rezolv cubul rapid, a trebuit să învăț peste 100 de algoritmi. Timp de un an am tot exersat până când am reușit să ajung cel mai rapid din țară”, a mai spus Cristian Leana.

Între timp, Cristian Leana a absolvit liceul și, în prezent, este în anul al doilea la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București.

Pe de altă parte, Flavian Glonț are 17 ani și este elev în clasa a X-a. S-a născut la Târgoviște și, în prezent, locuiește în Câmpulung-Muscel. A descoperit cubul Rubik la vârsta de 13 ani și jumătate, într-o pungă cu pufuleți și surprize.

În 2012, a participat la prima sa competiție în domeniu. „Era un vis devenit realitate. La această competiție din București am întâlnit persoane ce făceau cubul la fel de bine ca mine sau chiar și mai bine. Mă clasasem pe locul VI și eram extrem de încântat și mi-am propus că trebuie să pot și mai mult. Cu timpul am mai participat și am început ușor, ușor să am locuri de 2-3-4 și chiar și primul loc la competiții prin toată țara. În ziua de astăzi mi-am îndeplinit scopul. Dețin recordul național la cea mai rapidă rezolvare: 9,28 de secunde, iar Martin Fronescu are cea mai rapidă medie (media aritmetică a cinci rezolvări) din țară, de 10,23 de secunde. Actualmente nu dețin doar recordul la 3×3, ci la încă nouă probe diferite, precum cele ale cuburilor de 4×4, 5×5, 6×6, 7×7, piramida, 3×3 cu o mână etc.”, spune Flavian Glonț.

„Chiar dacă nu-mi pot asigura un trai din acest lucru, este ceva plăcut, care mă relaxează și mă ajută să-mi dezvolt viziunea în spațiu (geometria). Sunt hotărât ca la facultate să merg în domeniul IT (Politehnica/ Universitatea de informatică) sau arhitectura, datorită dezvoltării viziunii în spațiu”, mai spunea Flavian Glonț înainte de câștigarea competiției „Românii au talent”.

FINALA ROMÂNII AU TALENT. Trupa Speed Cubing a câștigat finala celui de-al cincilea sezon al emisiunii „Românii au talent”, difuzată vineri seară, în direct, la Pro TV, cei trei membri ai acestui grup primind și marele premiu de 120.000 de euro, după ce au încântat juriul și publicul cu un show de rezolvare a cubului Rubik.

După un show în care cei 15 finaliști și-au prezentat numerele, în urma voturilor telespectatorilor, pe primul loc la „Românii au talent” s-au clasat cei trei tineri din trupa Speed Cubing, Cristian Leana, Martin Fronescu și Flavian Glonț.

În marea finală a emisiunii, aceștia au prezentat un număr inedit de rezolvare a cubului Rubik, iar la final cei patru jurați, Mihaela Rădulescu, Andra, Andi Moisescu și Bebe Cotimanis, s-au ridicat în picioare și și-au exprimat admirația față de talentul acestora.

Cei trei tineri au rezolvat câte un cub Rubik, în timp ce erau legați la ochi. La finalul numărului lor, aceștia au pregătit și o surpriză, respectiv au prezentat portretele prezentatorilor show-ului, Smiley și Pavel Bartoș, pe care le-au realizat dintr-un singur strat de cuburi Rubik.

Andi Moisescu a spus că tatăl unuia dintre cei trei băieți din trupa Speed Cubing are tatăl plecat la muncă, în străinătate. „Și el nu este un golan. Atât”, a spus Andi Moisescu, făcând referire la recentele afirmații controversate ale fostului ministru Ioan Rus.

„Cel mai frumos spectacol este cel al creierului uman. Suntem năuciți de mintea voastră”, le-a spus și Mihaela Rădulescu celor trei băieți din trupa Speed Cubing, după ce aceștia și-au prezentat numărul pe scena finalei „Românii au talent”.

După anunțarea câștigătorilor, cei trei membri ai Speed Cubing au început să plângă. „Vă mulțumim că ne-ați votat”, a spus Cristian Leana, în vârstă de 20 de ani.

„Dragi români, vă iubim enorm și sunt mândru că sunt român”, a spus Flavian Glonț, în vârstă de 17 ani.

La rândul său, cel mai tânăr membru al Speed Cubing, Martin Fronescu, în vârstă de 12 ani, a spus: „Sunt foarte fericit. Este un moment extraordinar”.

Pe următoarele două locuri în finala „Românii au talent” s-au situat, în ordine, dansatorul de breakdance Bogdan Bolohan și trupa de dansatori The Beat.

În finala celui de-al cincilea sezon al show-ului „Românii au talent” a fost acordat și un premiu de originalitate, în valoare de 10.000 de euro. În urma votului telespectatorilor, câștigătorul a fost Cosmin Cioca. Acesta a cucerit telespectatorii și juriul interpretând „Badinerie”, de Johann Sebastian Bach, într-o manieră inedită de beatbox și flaut.

„Vă mulțumesc, vă iubesc pe toți”, a spus Cosmin Cioca după câștigarea trofeului. La acest premiu pentru cel mai original talent al anului au concurat și Funny jumpers, Concertino, Laura Vrânceanu și Denis Bolborea.

Pe de altă parte, pentru marele premiu, în valoare de 120.000 de euro, au concurat și dansatoarele Oana Zara și Alexandru Bordea, trupa Kid-A, dansatoarea Yeva Shiyanova, dansatoarea Bianca Costiug, micuța cântăreață Nicoleta Iancu, cântărețul Ion Barbu, cântăreața Carmen Cernea, cântărețul Bogdan Dumitrașcu, cântărețul Alexandru Moraru, trupa Concertino, magicianul Robert Tudor și instructorul de dresaj canin Viorel Scînteie și cățelul Bibi.

Totodată, în finala emisiunii „Românii au talent”, cei șapte băieți de la Brio Sonores, câștigătorii sezonului al patrulea al show-ului „Românii au talent”, au urcat pe scenă pentru a interpreta o piesă în premieră și a fi alături de finaliștii acestui sezon. De asemenea, trupa Holograf a cântat cea mai recentă melodie a sa, „De câte ori să te iubesc”.

FINALA ROMÂNII AU TALENT. Ultima ediție a show-ului de talente de la ProTV va fi difuzată vineri seara, de la ora 20:30. Cei 15 finaliști vor urca pe scenă pentru a-și prezenta numerele cu care ar putea să câștige marele premiu în valoare de 120.000 de euro.

FINALA ROMÂNII AU TALENT readuce în fața publicului și a celor patru jurați cinci cântăreți: Nicoleta Iancu – care a impresionat cu doinele interpretate, Alexandra Moraru – care a surprins cu tehnica lui vocală, Carmen Cernea – care a cântat operă într-o manieră deosebită și Bogdan Dumitrașcu – constructorul care a emoționat până la lacrimi atunci când a început să cânte.

În FINALA ROMÂNII AU TALENT se află și două trupe: The Beat – puștii care au adus muzica și atmosfera rock pe scena Romanii au talent și Concertino – trupa instrumentală care a făcut furori de fiecare dată când s-a prezentat în fața publicului.

Nici dansul nu va lipsi din FINALA ROMÂNII AU TALENT. Reprezentanții acestuia sunt Oana Zara și Alexandru Bordea – cei doi tineri au reușit să aducă zâmbetul pe buzele tuturor cu momentele lor de dans contemporan, Bogdan Bolohan – concurentul care i-a lăsat fără cuvinte pe jurați în etapa semifinalelor, Kid-A – puștii teribili de la ROMÂNII AU TALENT, ale căror elemente de dans contemporan experimental i-au ridicat pe jurați în picioare, dar îi Yeva Shyianova – balerina care a adus pe scena la de la ROMÂNII AU TALENT celebrul dans în făină, dar și dansul la bară.

Bianca Coștiug, tânăra care a prezentat un moment de dans tribal – fusion, se află și ea în FINALA ROMÂNII AU TALENT.

Tot în FINALA ROMÂNII AU TALENT s-a calificat și cățelul Bibi, cel care are numai trei picioare, împreuna cu stăpânul și dresorul lui, Viorel Scintei. Un moment inedit în FINALA ROMÂNII AU TALENT va fi prezentat de grupul Speedcubing, tinerii care reușesc să resolve cubul rubik în timp record.

De asemenea, pentru un premiu de originalitate în FINALA ROMÂNII AU TALENT se luptă Funny jumpers, Cosmin Cioca, Concertino, Laura Vranceanu și Denis Bolborea.

Andra, Mihaela Rădulescu, Andi Moisescu și Bebe Cotimanis, dar și cele douș gazde ale emisiunii, Smiley și Pavel Bartos, s-au declarat nerăbdători să vadă cele mai bune numere de la ROMÂNII AU TALENT.

„La acest show m-a surprins absolut totul până acum și sunt convins că va fi la fel și în marea finală”, a spus Smiley. „Sper că și telespectatorii vor fi alături de noi pentru cel mai important moment din acest sezon. Vor avea, cu siguranță, multe motive să stea lipiți de televizoare: voci incredibile, numere de dans tribal sau contemporan, balet, numere de magie sau de dresaj, vor completa spectacolul extraordinar ROMÂNII AU TALENT„, a adăugat el.

Pavel Bartos a completat: „Cred că este cea mai mare diversitate de talente de la ROMÂNII AU TALENT și mă bucur pentru acest lucru. Sper că cei de acasă să-l aleaga pe cel mai bun”, a conchis acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația