George Motoi a murit

Publicat: 04/03/2015, 15:51
Actualizat: 03/10/2015, 09:29

Actorul și regizorul George Motoi a murit la vârsta de 79 de ani. Anunțul decesului a fost făcut de fiica acestuia, pe pagina lui de Facebook.

În cursul dimineții, ea a postat un mesaj emoționant, pe care îl puteți citi integral mai jos:

„Tatăl meu și-a trăit viața cu discreție și deminitate, prețuind fiecare clipă frumoasă și învățând din greșeli, cu bucurie și fără regrete.

La fel a ales să părăsească această lume, discret și demn.

M-a rugat să-i promit că voi păstra discreția asupra bolii și asupra trecerii lui în neființă. Am de gând să-mi respect această promisiune și vă rog și pe voi să mă ajutați să fac acest lucru.

Drum bun, TATĂ, spre ceruri!

Drum buna, GEORGE MOTOI, spre ceruri!”

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul Teatrului Național din București, trupul neînsuflețit al actorului va fi depus la capela Cimitirului Sfânta Vineri, joi 5 martie 2015. Înmormântarea va avea loc vineri, 6 martie 2015.

FOTO: Mediafax (Răzvan Chiriță)

George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Arman (Caliacra). Cursurile primare le-a făcut în comuna Dudești, din județul Brăila, unde părinții lui se mutaseră după anul 1940. În perioada 1950-1954, a urmat studiile medii la Grupul Școlar Agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș.

În anul 1954 a susținut examenul de admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (actuala Universitate Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” / UNATC).

A absolvit în 1958, la clasa profesoarei Irina Răchițeanu și repartizat la Piatra Neamț, unde, împreună cu colegii de promoție, a pus bazele unui nou teatru (azi, Teatrul Tineretului). A debutat pe scenă cu rolul lui Marcov, din spectacolul „Poveste de iubire”, de Konstantin Simonov.

Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestația actorului se numără „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, „Pescărușul” de A.P. Cehov, „Don Carlos” de Friedrich Schiller, „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare.

Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu același nume, de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai țării, iar câteva turnee în străinătate, cu același rol, l-au consacrat definitiv.

Debutul în cinematografie a avut loc în 1962, cu filmul „Lupeni ’29”, în regia lui Mircea Drăgan, iar apoi au urmat roluri în filme precum: „Întoarcerea lui Magellan” (r. Cristiana Nicolae), „”Lumină de iulie” (r. Gh. Naghi), „Serata”(r. Malvina Urșianu), „Trecătoarele iubiri” (r. Malvina Urșianu), „Frații Jderi” (r. Mircea Drăgan), „Pentru patrie” (r. Sergiu Nicolaescu), „Ancheta” (r. Constantin Vaeni), „Liniștea din adâncuri” (r. Malvina Urșianu), „Masca de argint” (r. Gh. Vitanidis), „Colierul de turcoaze”(r. Gh.Vitanidis), „Furtună în Pacific” (r. Nicu Stan), „Totul se plătește” (r. Mircea Moldovan).

În 1985, a făcut un rol de excepție în producția regizată de Mircea Veroiu „Adela”, pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo. Una dintre cele mai importante interpretări din cariera sa rămâne însă cea a domnitorului Alexandru Lăpușneanu din filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, de Malvina Urșianu.

FOTO: Secvență din filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”

Activitatea sa artistică a fost recompensată cu numeroase distincții: Premiul ACIN pentru Cea mai bună interpretare – rol masculin pentru rolul Andrei din „Trecătoarele iubiri”, de Malvina Urșianu, Premiul de excelență acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, iar în teatru – Premiul Festivalului Național de Teatru pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou” de D.R. Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul Național din Cluj).

În anul 2011, George Motoi a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), prin acordarea premiului pentru întreaga activitate.

George Motoi a fost căsătorit timp de peste 20 de ani cu actrița Cezara Dafinescu, împreună cu care are o fiică. Artistul s-a recăsătorit ulterior cu Gigliola Brăileanu, actriță a Teatrului Național din București.

A contribuit:

Montaj: Andrei Boruzescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Motivul pentru care Florin Piersic ar fi omis un detaliu care ridică mari semne de...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Un nou tip de plastic dispare atunci când nu mai ai nevoie de el
×