Gianina Corondan explică motivul pentru care a fost trecută pe lista disponibilizaților din TVR

Gianina Corondan explică motivul pentru care a fost trecută pe lista disponibilizaților din TVR
Publicat: 26/02/2013, 13:20
Actualizat: 01/02/2019, 20:01

Fosta prezentatoare TVR Gianina Corondan a explicat, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX, că a fost opțiunea ei să nu participe la procesul organizat de TVR pentru selecția angajaților, care s-a făcut într-o manieră „primitivă, ca abordare și credibilitate”.

Gianina Corondan a subliniat că a fost decizia ei de a nu participa la procesul de selecție a angajaților din TVR – în vederea concedierii colective -, în ciuda consecințelor.

„Mă aflu pe lista de disponibilizați nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru că eu nu m-am prezentat la selecție, în cunoștință de cauză. Regulamentul spunea că cei care nu se vor prezenta vor fi incluși în mod automat pe lista celor disponibilizați. Mi-am asumat alegerea, deși cunoșteam consecințele. Și nu am fost singura”, spune Gianina Corondan.

În ceea ce privește motivul deciziei, ea precizează că acesta are legătură cu modul în care televiziunea publică a ales să facă evaluarea angajaților, metodele abordate de cei care s-au ocupat de selecție nefiind unele relevante.

Referitor la angajații care au decis să participe la procesul de selecție, Corondan spune că nu dorește să comenteze „în numele colegilor care au acceptat umilința de a trece prin teste, deloc relevante pentru măsurarea competențelor lor”.

„Dar nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră așa de primitivă, ca abordare și credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea și capacitatea de comunicare cu publicul – esențiale pentru un profesionist de televiziune”, adaugă Gianina Corondan, precizând totodată că are proiecte de viitor. „Vă spun doar că nu stau. Lucrez și mă reinventez”, încheie aceasta.

O listă cu salariații TVR care urmează să fie preavizați în vederea concedierii colective a fost publicată, pe 28 ianuarie, pe pagina de intranet a TVR. Lista cuprinde 627 de nume, între care, alături de Gianina Corondan, se regăsesc Elise Stan, Sanda Vișan, Irninis Miricioiu Rădulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin și Tudor Călin Zarojanu.

Sanda Vișan și Cezar Ion au declarat, pe 29 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că nu au fost notificați legal pentru a participa la procesul de selecție de personal, precizând că intenționează să dea în judecată Televiziunea Publică.

Consiliul de Administrație (CA) al TVR a aprobat, pe 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaționale a instituției, care a devenit operațională de la 1 februarie și care conține 2.450 de locuri de muncă. Atunci, CA a aprobat și suplimentarea organigramei TVR cu 55 de cazuri sociale (incluse în cele 2.450). Hotărârea de suplimentare a numărului angajaților SRTv a fost adoptată cu 8 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”, potrivit unui comunicat al TVR de la momentul respectiv.

Atunci, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale se regăsește și cel ocupat de Corina Dănilă, care în noua organigramă va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. În urma procesului de evaluare, Corina Dănilă obținuse 57,20 de puncte, față de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Pe de altă parte, în comunicat, TVR preciza: „Concedierea colectivă în urma selecției personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar și plata datoriilor acumulate”. „În privința angajaților care vor fi disponibilizați, SRTv își va respecta obligațiile de angajator, conform legii, în astfel de situații”, se mai spunea în comunicat.

În comunicat se mai preciza că procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecția, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La selecție au participat toți salariații SRTv, notificați în acest sens, cu excepția situațiilor prevăzute de legislația incidentă în materia concedierii colective.

La procesul de selecție au participat 2.562 de salariați, din cei 2.784 de angajați notificați, adică un procent de 92%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Selecția angajaților a presupus trei etape – depunerea unui memoriu de activitate, susținerea unui test grilă și a unui interviu -, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Referitor la noua organigramă a Televiziunii Române, Ada Meseșan, membru al CA al TVR, a declarat, pe 23 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că, „din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare”.

„Și procesul în sine de evaluare a angajaților TVR a fost viciat, de la început până la sfârșit. Proba cea mai clară: au fost depuse 695 de contestații dintre care au fost aprobate – deci s-a recunoscut că s-a greșit în evaluarea angajaților – un număr de 350 de contestații. Deși am propus și în ședința de astăzi (23 ianuarie, n.r.) o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea USL din CA, fără a fi supusă la vot”, a spus Ada Meseșan.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat că, în prezent, TVR are un număr total de 3.150 de angajați, dintre care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450, în timp ce 635 de persoane vor fi concediate. Totodată, 65 de persoane (până la cifra de 3.150) rezultă din numărul angajaților ale căror contracte de muncă sunt suspendate într-o formă sau alta și astfel, în prezent, nu reprezintă costuri pentru TVR, a explicat Săftoiu.

„Este vorba despre despărțirea de un grup, de o comunitate, care de la an la an s-a mărit în Televiziunea Română, din cauza unui management defectuos. Acesta a fost rolul corectiv al restructurării dureroase și dificile, dar absolut necesare și obligatorii”, a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.

TVR are în momentul de față o pierdere cumulată de circa 130.000.000 de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65.000.000 de euro. Astfel, din luna februarie, TVR trebuie să plătească în fiecare lună la bugetul de stat în jur de 1.000.000 de euro, pentru a-și achita datoriile.

De asemenea, în urma concedierilor colective, TVR trebuie să plătească salarii compensatorii care au fost bugetate la 16.500.000 de lei (aproximativ 4.000.000 de euro).

„Proiecția financiară pe care am previzionat-o pentru 2013 include și sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii”, a explicat Claudiu Săftoiu, precizând că, în urma concedierilor colective, presiunea financiară asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

De asemenea, Săftoiu a spus în interviu că persoanele care pleacă sunt „oamenii care au obținut rezultate mici în urma evaluărilor”. „În situația în care am avut un număr de 695 de contestații, trebuie spus că, dintre acestea, 76 au influențat numărul celor care pleacă sau al celor care rămân (…) după suprapunerea rezultatului final al selecției peste numărul de locuri de muncă defalcat pe domenii și specialități, doar pentru un număr de 76 de contestatari trebuia găsit loc, fără a crește numărul concediabililor”, a explicat Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus în interviu că, de la 1 martie, TVR va intra într-un proces „de renaștere”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Regulile pentru proprietarii de apartamente se schimbă complet. Legea va fi total obligatorie
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Grecia aduce mii de egipteni pentru muncile agricole