Horia Colibășanu, alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă, se pregătește de expediția Everest Summit 2014

Publicat: 19/02/2014, 15:17
Actualizat: 29/07/2014, 23:04

Tânărul în vârstă de 37 de ani, de profesie medic stomatolog, își propune cucerirea vârfului Everest cu propriile forțe: fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Până în prezent, din cele peste 5.650 de ascensiuni reușite ale acestui munte, doar 173 (3%) au fost realizate fără oxigen suplimentar.

În expediția Everest Summit 2014, ce va desfășura în perioada martie-mai, Horia Colibășanu va face echipă cu slovacul Peter Hámor (cu zece vârfuri de 8.000 de metri în palmares), unul dintre cei mai buni alpiniști din lume la ora actuală. Cei doi vor aborda Vârful Everest pe ruta nordică, prin Tibet (China).

Horia este considerat alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă. Originar din Timișoara, acesta a început să urce pe munți în afara țării pe când avea 21 de ani. Primul munte de peste 8.000 de metri, K2 din Pakistan, l-a cucerit în anul 2004. Cunoscut ca „Muntele Sălbatic”, K2 (8.611 de metri) este inclus în topul celor mai periculoase cinci vârfuri din lume. Ascensiunea pe K2, premieră pentru România, a avut loc fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Performanța lui Horia pe K2, considerată cea mai importantă din alpinismul românesc, a rămas neegalată.

Performanțele timișoreanului au continuat cu alte premiere naționale – cinci până în prezent – printre care Dhaulagiri (2007) și Annapurna (2010) din Himalaya nepaleză.

În total, Horia Colibășanu a atins șase vârfuri de peste 8.000 de metri, în stilul expedițiilor clasice, fără oxigen suplimentar și șerpași.

El este și singurul român care a primit distincți „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Premiul a venit ca urmare a unui gest considerat eroic, petrecut într-o expediție din 2008, pe Annapurna, când a avut loc cea mai amplă operațiune de salvare din istoria Himalayei. Acțiunea a devenit subiectul unui film documentar intitulat „Pura Vida” /„The Ridge”, premiat la Festivalul de Film San Sebastian.

Horia Colibășanu este căsătorit și are doi copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase