Imagini în premieră dintr-un loc care „nu există oficial”. Cum se tratează dependența de alcool și de droguri

Imagini în premieră dintr-un loc care nu există oficial. Cum se tratează dependența de alcool și de droguri
Publicat: 10/01/2013, 09:49
Actualizat: 29/07/2014, 20:15

Oamenii de știință siberieni sunt convinși că au descoperit una dintre cele mai eficiente metode de tratare a alcoolismului, a dependenței de droguri sau chiar a celor care devin dependenți de muncă: pedeapsa fizică.

„Tratamentul” inovator a fost inițial ideea lui Sergei Speransky, specialist la Novosibirsk Institute of Medicine , însă acum este pusă în practică de medicii German Pilipenko și MarinaChukhrova. Cei doi spun că au reușit să vindece astfel peste 1.000 de persoane, arată Siberian Times.

Dr. Pilipenko a explicat că principiul funcționării terapiei sale este unul simpu: persoanele dependente de stupefiante prezintă un deficit de endorfină, cunoscută drept „hormonul fericirii”. Pacienții sunt biciuiți cu ramuri de salcie pentru că durerea fizică stimulează eliberarea acestui hormon în organism. Astfel, în cele din urmă, ajung să se simtă mult mai bine.

„Lovim pacienții pe spate cu un scop clar și strict medical – nu este vorba despre vreo activitate sado-masochistă”, a adăugat prof. Chukhrova.

Chiar dacă înaintea fiecărei ședințe pacienții primesc consiliere psihologică și sunt obligați să facă o electrocardiogramă, cei care au încercat noua „terapie” spun că efectul este garantat.

„Eu sunt dovada că acest tratament controversat funcționează și îl recomand oricărei persoane care suferă fie de o dependență, fie de depresie”, a mărturisit Natașa, fostă dependentă de heroină. „Doare foarte tare, dar mi-a redat viața. Fără acest tratament, cred sincer că acum aș fi fost moartă”, a mărturisit ea.

Tânăra în vârstă de 22 ani a povestit că a început să ia droguri la vârsta de 16 ani, din cauza iubitului ei din vremea respectivă. „Mă îndrăgostisem foarte tare (…) și, la început, nu am realizat că iubitul meu chiar era dependent de heroină și făceam tot ce puteam pentru a-l face să renunțe la acest obicei. Nu a reușit să renunțe, așa că am cedat și eu.”, a arătat Natașa.

Când iubitul fetei a murit din cauza unei supradoze, lucrurile au devenit și mai grave. „Totul s-a prăbușit în jurul meu. (…) Mama m-a implorat în genunchi să mă opresc. Vream să fac asta, dar nu puteam să mă opresc. Am mers la spital după spital pentru diverse tratamente obișnuite, dar niciunul dintre acestea nu a funcționat.”, și-a amintit Natașa.

După o lungă perioadă de suferință, mama fetei a aflat despre terapia propusă de dr. Pilipenko: 60 de lovituri de bici.

„Am fost atât de speriată prima dată – și chiar și acum sunt speriată, după mai multe luni”, a povestit Natașa, precizând că la fiecare ședință primește câte 60 de lovituri de bici. Dependenții de alcool primesc doar 30.

„Nu sunt masochistă. Părinții mei niciodată nu m-au bătut sau pălmuit, deci a fost prima dată când am simțit cu adevărat durerea fizică și am fost destul de șocată. (…) Este cu adevărat neplăcut, dar, după fiecare ședință, îmi dau seama că funcționază. De fapt, este singurul lucru care a funcționat pentru mine. În timp ce mă lovește, medicul îmi explică pericolul consumului de droguri. (…) Durerea mă ajută să înțeleg răul pe care mi l-am provocat și cum pur și simplu mă sinucideam”, a adăugat tânăra.

După câteva luni de la începerea acestui tratament, Natașa a renunțat la droguri și a reușit să își găsească un loc de muncă.

Un alt pacient, Yuri, în vârstă de 41 de ani, a povestit că a reușit să renunțe la alcool datorită celor doi medici.

„Am o slujbă stresantă, iar tatăl meu a fost alcoolic. Cumva, cred că l-am urmat”, a arătat bărbatul.

Ca și Natașa, Yuri încercase înainte diverse terapii, printre care și hipnoza. „Tot ce am încercat a funcționat cel mult un an. Apoi apărea dorința pentru mai multă vodcă pentru a mă ajuta să fac față stresului de la serviciu. Am auzit despre tratamentul acesta și l-am respins. Apoi, într-o dimineață, m-am trezit mahmur și am găsit lângă mine, în pat, trei sticluțe goale de apă de colonie. Am realizat atunci care este adevărata mea alegere – să încerc metoda prof. Chuhrova sau să mor”, a declarat el.

După ce a discutat despre problema sa cu cei doi medici, Yuri a început tratamentul.

„Prima lovitură a fost înfiorătoare. Am țipat și am înjurat ca un marinar beat. Cumva, am support cele 30 de lovituri. A doua zi, când m-am trezit, spatele mă ustura, însă nu am simțit nicio dorință să mă ating de vodca din frigider. Sticla stă acolo de un an”, a mărturisit bărbatul.

Timp de trei luni, Yuri a ascuns faptul că merge la aceste ședințe, însă ulterior i-a dezvăluit totul iubitei sale.

„M-a suspectat de tot felul de lucruri ciudate, inclusiv că aș avea o aventură (…). I-am spus adevărul, iar când i-am explicat tot mi-a spus că este mândră că am luat o asemenea decizie riscantă pentru a mă vindeca”.

Pentru un astfel de tratament pacienții, cu vârste între 17 și 70 de ani, plătesc aproape 100 de dolari/ședință. Medicii recomandă două ședinte pe săptămână, timp de trei luni, precizează sursa.

„Ce simt când îi lovesc? Aceasta este o slujbă pe care trebuie să o fac în mod profesionist. Nu găsesc nicio satisfacție când fac asta”, a explicat dr. Chuhrova.

De asemenea, colegul acesteia a arătat că, în ciuda criticilor pe care le primesc uneori chiar din breaslă, metoda a fost utilizată și în trecut, în secolele al XII-lea și al XIII-lea, mai ales de călugări.

„Metoda noastră de tratament este o experiență unică, dar de care pacientul își amintește toată viața. Ajută pacienții să aibă o altă perspectivă asupra resurselor interioare – acest lucru îi face pe oameni să fie mai sănătoși și să se simtă mai fericiți”, a concluzionat Dr Pilpenko.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi