Îmi asum toată responsabilitatea! Un savant chinez se joacă de-a DUMNEZEU. Bebelușii MODIFICAȚI GENETIC, obsesia sa pe termen lung

Îmi asum toată responsabilitatea! Un savant chinez se joacă de-a DUMNEZEU. Bebelușii MODIFICAȚI GENETIC, obsesia sa pe termen lung
Publicat: 26/11/2018, 10:19
Cercetătorul a spus că a luat parte la un experiment în China, dar alterarea genelor este interzisă în SUA, deoarece schimbările aduse ADN-ului pot trece de la o generație la alta, prezentând riscuri majore, scrie Bloomberg.
Mulți savanți consideră că joaca cu ADN-ul este nesigură și denunță demersul chinezilor ca fiind un experiment asupra oamenilor.
Cercetătorul, He Jiankui din Shenzen, a declarat că a modificat embrionii pentru șapte cupluri, în timpul tratamentelor de fertilitate, rezultând până acum o sarcină. El a spus că scopul său nu a fost acela de a vindeca sau preveni o boală moștenită genetic, ci de a dezvolta adevărați SUPER-OAMENI, care să fie IMUNI la infecții precum HIV.
Părinții implicați în acest experiment controversat au refuzat să vorbească până acum cu presa și detaliile sunt puține.

„Societatea va decide ce se va întâmpla pe viitor”, a declarat savantul pentru AP. Dezvăluirea a fost făcută luni, în cadrul unei conferințe pe marginea alterării genetice, desfășurată la Hong Kong.
„Este un experiment pe oameni, nici moral, nici etic, nu putem justifica așa ceva”, a declarat Dr. Kiran Musunuru, din cadrul Universității din Pennsylvania, expert în știința alterării genelor și redactor la o revistă medicală cu acest specific.
„Este prea prematur”, a declarat Dr. Eric Topol, șeful Scripps Research Translational Institute din California. „Ne jucăm cu instrucțiunile de utilizare ale unei ființe umane. E un lucru major”.
Un genetician celebru, George Church, din cadrul Universității Harvard, a declarat însă că alterarea genelor pentru a combate HIV este jusficată, din cauza riscului acestei afecțiuni asupra sănătății publice.
În anii recenți, savanții au descoperit o modalitate relativ simplă de a modifica genele, „cheile” către ADN-ul uman. Instrumentul, denumit CRIPR-cas9, operează asupra ADN-ului pentru a furniza o genă necesară sau pentru a „dezactiva” o genă problematică.
S-au făcut experimente pe adulți, pentru combaterea unor boli cu potențial letal și schimbările se petrec individual, în cazul fiecărei persoane în parte. Alterarea spermei, a ovulelor sau a embrionilor este diferită – schimbările pot fi moștenite. În SUA, acest concept NU este permis. China interzice clonarea umană, dar nu spune nimic despre alterarea genelor.
He Jiankui, poreclit „JK”, a studiat la universitățile Rice și Stanford din SUA, înainte să revină acasă, unde a deschis un laborator la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din China, în Shenzen, unde are și două companii care se ocupă cu genetica.

Omul de știință american care a lucrat cu el la acest proiect, după ce He a revenit în China, a fost profesorul de bioinginerie Michael Deem, care a servit și drept consilierul lui la Universitatea Rice din Houston. Deem deține o mică participație în companiile lui He și se află în consiliul de administrație.
Cercetătorul chinez a spus că a experimentat embrioni de șoareci, maimuțe și OAMENI, în laborator, timp de mai mulți ani și a aplicat pentru a obține brevete pentru metodele sale.
A ales să altereze gena embryo pentru HIV deoarece acest tip de infecții reprezintă o mare problemă în China. El a căutat să dezactiveze o genă denumită CCR5, care formează o „portiță proteică” prin care HIV, virusul care cauzează SIDA, intră în celulă.
Toți cei care au participat la studiu aveau HIV și toate femeile nu aveau virusul, dar alterarea genelor nu a vizat prevenirea riscului minor de transmisie, a spus He. Tații țineau infecțiile sub control cu ajutorul medicamentelor și există căi mai simple pentru a nu le transmite copiilor, care nu implică alterarea genelor.
Savantul a vrut însă să le ofere cuplurilor cu HIV șansa de a face un copil care poate fi protejat de o boală similară.

El a recrutat cupluri prin intermediului unui grup care militează pentru drepturile celor cu SIDA, Baihualin. Liderul acestora, „Bai Hua”, a declarat că nu de puține ori chinezii cu SIDA își pierd joburile sau nu mai pot beneficia de servicii medicale, după diagnostic.
He a explicat procedeul: Alterarea genelor s-a produs în timpul fertilizării in vitro. Mai întâi, sperma a fost „spălată” pentru a o separa de materialul seminal, lichidul care poate găzdui HIV-ul. Un singur spermatozoid a fost plasat într-un singur ou, pentru a crea embrionul. Apoi a fost adăugat instrumentul de alterare a genei.
Când embrionii au ajuns la vârsta de 3-5 zile, au fost îndepărtate câteva celule. Cuplurile au putut alege să folosească o variantă modificată sau nemodificată a embrionilor pentru încercările de sarcină. 16 din 22 de embrioni au fost alterați și 11 embrioni au fost folosiți în șase încercări de IVF, înainte ca sarcina cu gemene să dea roade, a precizat He.
Musunuru a declarat însă că „în cazul acelui copil, nu a existat niciun câștig, în privința protecției față de HIV, dar acesta a fost totuși EXPUS la riscuri medicale necunoscute”.
Pe de altă parte, savantul He crede că joaca sa de-a Dumnezeu îi va avea un efect pozitiv: „Cred că o să ajut familiile și copiii. Dacă vor exista probleme, voi simți aceeași durere ca și ei și îmi voi asuma întreaga responsabilitate”, a conchis acesta.
Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult