În două luni, autoritățile au găsit 240 de copii părăsiți în spitale

În două luni, autoritățile au găsit 240 de copii părăsiți în spitale
Publicat: 01/04/2013, 10:53
Actualizat: 29/07/2014, 19:08

Un număr de 240 de minori părăsiți, dintre care 57% în vârstă de cel mult trei luni, au fost identificați în 85 de unități sanitare din 32 de județe și din Capitală, în urma campaniei de verificare a numărului de copii abandonați în spitale, inițiată anul trecut de ministerele Sănătății și Muncii, informează MEDIAFAX.

Asociația Ador Copiii, cea care a semnalat fenomenul abandonului de copii în maternități și secții de pediatrie, a transmis agenției MEDIAFAX, duminică, datele obținute de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Ministerul Sănătății (MS) și Oficiului Român pentru Adopții (ORA), în urma campaniei derulate pentru identificarea copiilor abandonați în maternități.

„În urma campaniei de verificare derulată între 22 .11.2012 – 17.01.2013, s-a constatat că în nouă județe în care au fost inspectate 42 unități sanitare (18 secții de maternitate și 24 de pediatrie) nu au fost identificați copii părăsiți: Alba, Botoșani, Galați, Harghita, Ialomița, lfov, Mehedinți, Olt și Suceava. În celelalte 32 județe și municipiul București, au fost identificați un număr de 240 de copii părăsiți, în 85 de unități sanitare (38 secții de maternitate și 47 secții de pediatrie). Procentul cel mai mare de părăsire îl dețin copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni, ( 57,5 la sută din totalul copiilor existenți)”, se arată în documentul transmis agenției MEDIAFAX.

În răspunsurile oficiale transmise organizației neguvernamentale se mai arată că, din perspectiva istoricului medical al copiilor, medicii de specialitate din echipele mixte au constatat că, în momentul nașterii/internării, 154 de copii (64 la sută) prezentau diferite afecțiuni medicale, iar ca urmare a intervențiilor de specialitate, în momentul controlului, doar 75 copii (31,25 la sută) mai prezentau afecțiuni medicale cronice sau acute.

Din perspectiva stării de sănătate la momentul evaluării, 180 de copii, adică 75 la sută din totalul lor, aveau o stare de sănătăte ce permitea îngrijirea lor în familie (naturală, substitutivă sau adoptivă), doar 25 la sută (adică 60 de copii) din totalul de 240 având o stare de sănătate ce justifica spitalizarea și, implicit, suportul unităților medicale specializate.

În răspunsurile primite de la instituțiile abilitate se mai arată că peste 20 la sută din copiii internați în secțiile de recuperare și psihiatrie prezintă afecțiuni care le reduc șansele de a fi integrați în sistemul de protecție socială și că, în 91,25 la sută dintre cazuri, medicii care au asistat la nașterea copilului au întocmit și eliberat certificatul medical constatator al nașterii.

„În cazul a 224 de copii (192 în termenul legal și 32 tardiv), respectiv 93,34 la sută din totalul de 240 copii, unitățile medicale au sesizat direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului. Din totalul cazurilor monitorizate de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, în vederea reintegrării în familia naturală sau instituirii unei măsuri de protecție socială, până la finalizarea campaniei au fost soluționate 71 de cazuri”, se mai precizează în documentul citat.

Reprezentanții Asociației Ador Copiii consideră că sistemul de protecție a copilului este depășit de realitățile României de azi, acesta având o singură soluție și pentru cazurile de abandon, și pentru cazurile în care, din diferite motive, părinții nu-și pot îngriji copiii, și anume să-i transforme pe cei mici în copii abandonați.

„Astfel, mii de copii de diferite vârste îngroașă anual rândul beneficiarilor sistemulului de protecție socială, crescând costurile suportate de la bugetul de stat. În acest context, în anul 2012, numărul angajaților din sistemul de protecție socială a scăzut cu aproape 1.000, pe când decalajul între numărul copiilor din sistem (peste 60.000) și numărul familiilor potențial adoptatoare (aproximativ 1.300) a crescut simțitor”, afirmă organizația neguvernamentală.

Reprezentanții asociației subliniază necesitatea unui sistem de protecție socială modern, care să funcționeze în armonie cu sistemul medical și cu un sistem de adopții bine pus la punct, în beneficiul copiilor cu risc social sau părăsiți.

În acest context, Ador Copiii propune printre altele, ca soluții pentru rezolvarea problemelor din sistem, dezvoltarea unui sistem social modern, flexibil, al cărui scop să fie prevenirea abandonului, susținerea și îmbunătățirea serviciilor în domeniul asistenței sociale și a adopției, angajarea unor specialiști în asistență socială în serviciile de adopții din direcții și asigurarea dreptului la concediul de acomodare acordat adoptatorilor, în beneficiul copilului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice