În Silicon Valley se pregătește „revoluția împotriva depresiei”. Metoda inedită dezvoltată de un cercetător american

În Silicon Valley se pregătește „revoluția împotriva depresiei. Metoda inedită dezvoltată de un cercetător american
Publicat: 07/06/2017, 13:12

Cea mai recentă din aceste soluții hi-tech implementate de specialiști este Woebot, un„chatobt” inteligent conceput special prin utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale, una dintre cele mai dezvoltate abordări clinice pentru tratarea depresiei. Înainte de a fi sceptici din start față de această idee, trebuie să știți că ea aparține lui Alison Darcy, psiholog clinician la Stanford, care a și testat deja o versiune a tehnologiei pe un eșantion restrâns de persoane care suferă de depresie și anxietate.„Rezultatele ne-au uimit de-a dreptul. Am spus ‘asta este!'”, a declarat ea pentru Business Insider.

Pentru această probă, Darcy a recrutat 70 de studenți care spuneau că au experimentat simptome de depresie și anxietate și i-a împărțit în două grupuri. Unul a petrecut două săptămâni discutând cu Woebot, iar cel de-al doilea a fost direcționat spre un e-book lansat de Institutul Național de Sănătate Mentală despre tratarea acestor boli. La două săptămâni distanță, oamenii care s-au aflat în grupul Woebot au declarat că nu doar că au discutat cu robotul aproape în fiecare zi, dar au și simțit o reducere considerabilă a simptomelor depresive.
Acesta este un rezultat promițător pentru un tip de tratament ale cărui rezultate au fost până acum foarte greu de cuantificat, mai ales că nu există un instoric solid de cercetare în materie de terapie robot-om, comparativ cu tratamentul clasic bazat doar pe interacțiunea umană.
Woebot folosește tehnologia prin care a fost construit pentru a discuta cu pacienții și mai multe studii sugerează că această metodă ar putea fi aplicată și online, câteva cercetări recente demonstrând că rezultatele sunt aproape identice. Un motiv este acela că terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe dezbaterea lucrurilor care se întâmplă în viața unei persoane la momentul prezent, nu pe ceea ce s-a întâmplat atunci când era copil. Așa că, în loc să discuți cu Woebot despre relația cu mama ta, ai putea să-i povestești despre un conflict recent la muncă sau despre cearta pe care ai avut-o cu un prieten.„O premisă pentru această terapie este aceea că nu contează neapărat lucrurile care ni se întâmplă, ci modul în care noi reacționăm la ele”, a mai spus Darcy.
Woebot utilizează această metodologie pentru a evidenția zonele în care o persoană ar putea să fie afectată de o opinie negativă asupra ei înseși, fapt care înseamnă că, implicit, vede mediul înconjurător într-un mod distorsionat și are o percepție negativă asupra lui. Totuși, Darcy a ținut să sublinieze faptul că Woebot nu rerpezintă un înlocuitor pentru terapia tradițională, ci o completare la o serie de tehnici pentru o mai bună prosperitate mentală.
„Tind să nu mă raportez la această metodă ca la un mod mai bun de a face terapie, ci ca la o opțiune alternativă. Faptul că am făcut o treabă bună în acest domeniu se reflectă, de fapt, în faptul că le-am dat oamenilor mai multe alternative. Ce s-ar fi întâmplat, altfel, cu persoanele care nu se simt pregătite să discute cu o altă ființă umană?”, a conchis dezvoltatoarea tehnologiei Woebot.
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Au BUBUIT CAZURILE de COVID la CONSTANȚA: INCIDENȚA a DEPĂȘIT PRAGUL de 10 la mie
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
E vorba despre Alexandru Arșinel! Tragedia zilei. Ce se întâmplă cu marele actor
Alertă de gradul zero la granița cu România! S-a depistat un focar uriaș. Se pregătesc...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...