• Publicat:
Magazin

Incidentul DIATLOV, unul din cele mai mari MISTERE din Rusia, DEZGROPAT după 60 de ani. Nouă turiști aflați la schi au murit în condiții STRANII

Incidentul DIATLOV, unul din cele mai mari MISTERE din Rusia, DEZGROPAT după 60 de ani. Nouă turiști aflați la schi au murit în condiții STRANII
În 1959, nouă studenți au murit în condiții bizare, în timpul unei expediții de schi în Rusia. La 60 de ani de la cazul misterios, autoritățile ruse decid să redeschidă cazul.

Numeroase articole, cărți și documentare au încercat să găsească explicații pentru soarta grupului de la Institutul Politehnic Ural (în prezent Universitatea Tehnică de Stat din Ural).

Studenții au pornit în aventura fatală sub îndrumarea lui Igor Diatlov, un student din anul cinci, scrie CNN.

Incidentul Diatlov, după cum este denumit, a fost comparat cu alte mistere ale lumii, precum dispariția Lordului Lucan, aristocratul englez care a dispărut după ce bona copiilor lui a fost găsită moartă, precum și un alt mister, cel al ambarcațiunii abandonate Marie Celeste. Cazul din Rusia a inspirat multe teorii în ultimele decenii – dar autoritățile încearcă acum să-i găsească o explicație logică.

Nimeni nu a reușit să explice de ce alpiniștii experimentați au fugit din corturile lor, fără haine și încălțăminte. Cadavrele lor au fost descoperite în următoarele săptămâni, în zăpadă și unele aveau răni grave în zona capului.

 

Cei șapte bărbați și alte două femei au pornit în expediția de schi în data de 23 ianuarie 1959. Itinerariul de 16 zile avea ca scop o călătorie de peste 300 de kilometri, de-a lungul Uralilor de Nord: Ortoten și muntele Holat Ciahil. Planul era simplu: studenții ar fi trebuit să transmită prin telegramă că au ajuns la destinație, în satul Vizhai.

O operațiune de salvare a fost demarată în 20 februarie 1959 și șase zile mai târziu autoritățile au descoperit cortul tăiat al studenților. În următoarea zi au fost găsite cadavrele lui Iuri Doroșenko și Iuri Krivonișenko, la circa 1,6 km distanță. Cei doi bărbați aveau doar lenjeria intimă și erau poziționați lângă un foc de tabără.

În următoarele zile, alți trei schiori au fost găsiți, inclusiv Diatlov, în timp ce restul de patru persoane au fost identificate în luna mai, după topirea zăpezii.

Ancheta criminalistică a fost lansată la finele lunii februarie, dar a fost închisă după trei luni, după ce raportul a dat vina pe „forța spontană a naturii” pentru tragedie. Investigația din era sovietică a rămas clasificată până în anii 1970, scrie AFP.

Explicația nu a fost satisfăcătoare pentru mulți anchetatori, care nu și-au explicat de ce turiștii ar fi fugit îmbrăcați atât de sumar și fără încălțări. De asemenea, nimeni nu a explicat exact natura leziunilor craniene, identificate la unele dintre cadavre.

 

Aproximativ 75 de teorii s-au vehiculat, potrivit biroului de procuratură – inclusiv o răpire extraterestră! Alții au sugerat că studenții au fost uciși de tribul Mansi, pentru care munții aveau o încărcătură simbolică. Mai mult, alți sceptici au susținut că totul a fost o înscenare, pentru a acoperi un program secret de experimente nucleare.

Totuși, noua investigație va viza trei teorii mai apropiate de realitate. „Toate au legătură cu un fenomen natural„, a declarat Alexandr Kurennoi, reprezentantul Procurorului General rus.

„Omuciderea iese din calcul”, a spus acesta. „Nu există nicio dovadă, nici măcar indirectă, în favoarea teoriei unor crime. A fost fie o avalanșă, o degajare de zăpadă sau o furtună teribilă”.

„Rudele, presa și opinia publică îi roagă în continuare pe procurori să stabilească adevărul și nu-și ascund suspiciunile”, a declarat Kurennoi.

În cadrul unei conferințe de presă, un purtător de cuvânt al procuraturii din Regiunea Sverdlovsk, a prezentat 400 de pagini care fac parte din acest dosar.

 

Andrei Kuriakov a declarat că anchetatorii se bazează pe ajutorul „prietenilor și familiilor celor decedați„, precum și pe tehnologia modernă, care nu era disponibilă la acea vreme.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Petr Bartolomei, un prieten al lui Diatlov, a declarat: „Cu un an înainte de incident, am fost într-o expediție în Uralii Subpolari, unde condițiile meteo erau mult mai dificile decât ultima aventură. L-am considerat mereu un om inteligent, sportiv, bine pregătit… Unul pe care te puteai baza. Nu pot spune același lucru despre restul indivizilor. Sper să stabilim ce s-a întâmplat”.

Luna viitoare, procurorii vor ajunge și la locul unde s-a întâmplat tragedia bizară. Experții vor realiza nouă investigații diferite, vor lua probe și vor încerca să rezolve misterul, a adăugat Kuernnoi.

Strâmtoarea în care s-a petrecut incidentul misterios a fost redenumită DIATLOV.

foto: ro.wikipedia.org

Inchide