Ion Caramitru, Mircea Mureșan și Elisabeta Bostan, premiați de Uniunea Cineaștilor

Ion Caramitru, Mircea Mureșan și Elisabeta Bostan, premiați de Uniunea Cineaștilor
Publicat: 29/10/2013, 12:47
Actualizat: 29/07/2014, 19:58

Ion Caramitru, Mircea Mureșan, Elisabeta Bostan și Eugenia Bosînceanu au primit, luni seară, la Ateneul Român din București, premiul pentru excelență în cinematografie din partea Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), la gala care a marcat 50 de ani de la înființarea organizației.

Sala Ateneului Român a devenit neîncăpătoare, luni seară, pentru invitați, dar și pentru cineaștii români, care au fost premiați de UCIN pentru ideile și munca lor, ce s-a transformat în capodopere cinematografice.

Gala organizată de Uniunea Cineaștilor din România și ale cărei gazde au fost Alexandra Velniciuc și tatăl acesteia, Ștefan Velniciuc, a început cu proiecția unui documentar realizat de Vlad Leu, care urmărește traseul UCIN.

Actorul și regizorul Ion Caramitru a fost primul căruia i-a fost înmânat premiul de excelență din partea UCIN. Directorul Teatrului Național București a declarat că cinematografia română se confruntă cu o situație grea, apreciind că nu știe în ce măsură „drepturile cineaștilor mai pot fi apărate așa cum s-a reușit până la un anumit punct”. „Cu cât suntem mai puțini, cu atât suntem mai puternici. În sistemul profesionist al uniunilor de creatori funcționează, după calculele noastre, vreo 12.000 de artiști. (…) Ne adunăm de fiecare dată când putem pentru a aduce din nou în față interesele noastre profesionale și drepturile noastre, care sunt cele care se deduc din arta pe care o facem. Nu prea suntem luați în seamă. Parcă despre cultură se vorbește mai puțin ca oricând”, a declarat Ion Caramitru, pe scena Ateneului Român, după ce i-a fost înmânat premiul.

Premiul de excelență i-a fost acordat și regizoarei Elisabeta Bostan. „Este un moment extraordinar. (…) Cu toții am luptat ca să arătăm că țara noastră este frumoasă, nu se poate ca în momentul acesta să abdicăm”, a spus regizoarea.

De asemenea, premiul de excelență i-a fost acordat regizorului Mircea Mureșan, care, printr-un gest atât de natural, a sărutat trofeul primit și a spus că unica sa casă a fost cinematografia. „Mă înclin în fața dumneavoastră și vă mulțumesc. (…) Din cei mulți ani pe care îi am, vreo 75 au fost doar cinematografie”, a completat cineastul în vârstă de 84 de ani.

Cel de-al patrulea premiu de excelență i-a fost înmânat fostului președinte al Uniunii Cineaștilor din România Constantin Pivniceru.

Totodată, premiul de excelență în cinematografie i-a fost atribuit actriței Eugenia Bosînceanu. „Este o zi atât de importantă, o zi atât de mare. (…) Mă gândesc cu foarte multe dragoste la începuturile noastre. Cinematografia a fost a doua familie”, a declarat aceasta la gala organizată de UCIN.

Pentru contribuția adusă cinematografiei, Ion Caramitru a primit și trofeul onorific din partea Uniunii Cineaștilor din România.

UCIN a acordat premiul onorific și actrițelor Ioana Bulcă, Luminița Gheorghiu, Mariana Mihuț, Dorina Lazăr, Tora Vasilescu și Carmen Galin. De asemenea, premiul le-a fost oferit lui Mircea Bunescu, Marin Moraru, Victor Rebenciuc, Ion Besoiu, Dan Nuțu, dar și lui Gheorghe Bălășoiu, Nelly Merola, Ioana Corciova și Ștefan Antonescu.

Seara de gală a continuat cu decernarea trofeelor onorifice pentru Tiberiu Borcoman, Ecaterina Oproiu, Eva Sîrbu, Cristina Corciovescu, dar și lui D. R.Popescu, Corneliu Leu, Florin Mihăilescu, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu, Mircea Albulescu, Ovidiu Drugă, Francisc Patakfalvi, Romeo Chiriac, Pantelie Tuțuleasa, Lucia Hossu Longin, Dan Pița și Stere Gulea.

Totodată, Victor Antonescu, Nae Caranfil, Călin Căliman, Ioan Cărmăzan, Maia Morgenstern, Mihai Duță, Vladimir Găitan, Adina Georgescu Obrocea, Tudor Giurgiu, Theodor Grigoriu, Cristina Ionescu, Șerban Marinescu, Horațiu Mălăele, Nicolae Mărgineanu, George Mihăiță, Cătălin Mitulescu, Dan Necșulea, Călin Netzer, Vlad Păunescu, Vasile Popa, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, George Purcărea, Cristian Șofron, Dinu Tănase, Cornelia Tăutu, Ion Truică, Timotei Ursu, Constantin Vaeli, Anușavan Salamanian, Mircea Vodă și Radu Zamfirescu au primit premiul onorific din partea UCIN.

Invitații s-au putut bucura și de un recital susținut de tânărul pianist Andrei Licareț, distins cu numeroase premii internaționale.

Mulți dintre artiștii premiați de Uniunea Cineaștilor din România nu au putut fi prezenți la gala organizată luni seară, la Ateneul Român, dedicată celor 50 de ani care s-au împlinit de la înființarea UCIN.

Președintele UCIN, Laurențiu Damian, i-a asigurat pe cineaști că surprizele nu s-au încheiat, urmând ca uniunea să organizeze în perioada următoare o serie de evenimente dedicate cinematografiei române.

Gala de premiere a cineaștilor s-a încheiat cu piesa „Final Countdown” interpretată de celebra formație Violoncellisimo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

Diana Parvulescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...