La ce trebuie să fiți atenți ca să evitați să fiți păcăliți de infractorii cibernetici. Unde își îndreaptă atenția aceștia

Redactor:
Dan Straut
La ce trebuie să fiți atenți ca să evitați să fiți păcăliți de infractorii cibernetici. Unde își îndreaptă atenția aceștia
Detalii în articol

„Autorii de mesaje spam s-au dovedit a fi actori pricepuți, monitorizând în permanență subiecte globale și evenimente importante din întreaga lume, cu scopul de a atrage atenția victimelor și de a profita de acestea. Cercetările derulate în permanență de Kaspersky Lab asupra activităților de spam și phishing au confirmat că metodele folosite de infractori sunt eficiente din cauza atenției diminuate și a încrederii necondiționate ale utilizatorilor. Atunci când acești factori de risc se întâlnesc, este mai probabil ca utilizatorii să urmeze instrucțiuni false”, notează autorii raportului.

„În timp ce în 2017 lumea s-a pregătit intens pentru FIFA 2018, spammerii au trimis și ei mesaje frauduloase pe această temă către victime. Au folosit logo-urile oficiale ale evenimentului sau informații despre organizatori și sponsori și au anunțat utilizatorii despre presupuse premii în bani sau bilete gratuite pe care le-ar fi câștigat”, se mai arată în raport.

O altă temă populară pentru spam și phishing în 2017 a fost dată de criptomonede, pe măsură ce prețul Bitcoin a crescut considerabil. Cercetătorii Kaspersky Lab au înregistrat în al treilea trimestru din 2017 o creștere a numărului de „trucuri” pe bază de blockchain, iar până la finalul anului au consemnat un arsenal extins de instrumente pentru spam.

Conform cercetărilor Kaspersky Lab, infractorii au folosit trucuri precum site-uri web deghizate în case de schimb pentru criptomonede și servicii false care ofereau mining în cloud, adică folosirea centrelor specializate de date care pot fi închiriate. Dar, în toate aceste cazuri, în loc să câștige, utilizatorii au devenit victime și au pierdut bani.

„În cadrul schemelor de fraudă tradiționale, cum ar fi falsele câștiguri la loterie, infractorii au început să folosească Bitcoin drept momeală și, pe lângă bazele de date cu adrese care au fost promovate prin spam, au fost oferite spre vânzare și baze de date cu email-uri pentru utilizatorii de criptoonede, promițând câștiguri fabuloase”, mai arată raportul.

Mai mult, „infractorii au distribuit diferite tipuri de malware în email-uri de tip spam, sub pretextul distribuirii unor instrumente pentru a câștiga monede Bitcoin sau al unor instrucțiuni pentru schimbul de criptomonede. Cu toate acestea, cea mai importantă parte o reprezintă faptul că programele ransomware Cryptolocker (ai căror creatori au cerut răscumpărări în Bitcoin) au apărut în număr mai mic în mesajele spam față de anul trecut.

„Per total, volumul mediu de spam în 2017 a scăzut la 56,63%, ceea ce reprezintă o scădere de 1,68 puncte procentuale față de 2016. În același timp, numărul de atacuri de phishing a crescut: sistemul Kaspersky Lab Anti-Phishing a fost declanșat de 246,2 milioane de ori pe computerele utilizatorilor Kaspersky Lab, o creștere de aproape 59% față de 2016″, mai arată autorii raportului.

„Deși în 2017 am observat o scădere ușoară a activității spam, pe parcursul anului autorii nu au pierdut nicio ocazie să fure informații personale ale utilizatorilor, fiind atenți la ce se întâmplă în lume. Pe măsură ce vor avea loc evenimente sportive, precum Cupa Mondială FIFA sau altele, activitatea acestora va crește”, a declarat Darya Gudkova, spam analyst expert la Kaspersky Lab.

„În 2018, ne așteptăm la o creștere și dezvoltare a activității de spam și phishing – referitor la criptomonede – în afară de Bitcoin, care a fost folosit intens anul trecut, precum și la scheme de tip pump and dump”, menționează specialiștii.

Alte tendințe și statistici din 2017 evidențiate de cercetătorii Kaspersky Lab sunt:
– Cea mai populară sursă de spam a fost SUA (13,21%), urmată de China (11,25%) și Vietnam (9,85%). Următoarele surse din top 10 sunt India, Germania, Rusia, Brazilia, Franța și Italia
– Țara cea mai vizată de mesaje spam a fost Germania (16,25%), care a înregistrat o ușoară creștere cu 2,12 puncte procentuale față de 2016. Celelalte state din top 10 sunt China, Rusia, Japonia, Marea Britanie, Italia, Brazilia, Vietnam, Franța și Emiratele Arabe Unite
– Cel mai mare procent de utilizatori afectați de phishing au fost în Brazilia (29,02%). Per total, 15,9% dintre utilizatorii unici ai produselor Kaspersky Lab la nivel mondial au fost atacați prin phishing.

Kaspersky Lab recomandă utilizatorilor individuali să-și instaleze o soluție sigură, iar companiilor le este recomandat să utilizeze soluții de securitate cu funcții dedicate care vizează detectarea și blocarea phishing-ului, a fișierelor malware intenționate și a mesajelor spam.

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
Cum a ajuns să arate ACUM soția lui Traian Băsescu, după ce a dispărut din...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Ce spune Ludovic Orban despre directorul de la Drumuri și Poduri Craiova, prins cu diplome...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
O apocalipsă profețită pentru anul 2045. Medicii: Toată populația masculină riscă să rămână infertilă
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Schimbarea semnificativă pentru mașina ta: etichetele la care să fii atent când cumperi anvelope noi
Detaliul bizar care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada...
CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru toţi aceşti români. Toţi vor sta în case pentru 14 zile. Decizie...
Câte vaccinuri a făcut Dorian Popa la maturitate. Pfizer e ultimul pe listă
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cea mai bună veste pentru toţi oamenii care vor să îşi cumpere o maşină în...
Inchide