Mai multe instituții din țară vor fi luminate în albastru de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. „Trebuie să arătăm că suntem mulți”

Mai multe instituții din țară vor fi luminate în albastru de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Trebuie să arătăm că suntem mulți
Publicat: 01/04/2014, 20:35
Actualizat: 03/09/2019, 03:45

În România, 7.200 de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta în mod oficial. În realitate, însă, numărul celor care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) ajunge la 30.000.

Miercuri, 2 aprilie, de „Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), va încerca să tragă un semnal de alarmă cu privire la nevoile comunității persoanelor care suferă de această tulburare și, totodată, să încurajeze părinții cărora le este greu să recunoască problema copiilor lor.

„Trebuie să arătăm că suntem mulți, dacă vrem să ne facem auziți. Trebuie să fim uniți”, spune Carmen Ghercă, președinta FEDRA.

Cele 19 asociații și organizații din cadrul Federației, din București și din alte orașe din țară, vor organiza în a doua zi a lunii aprilie o serie de evenimente și manifestări care să aducă în atenția autorităților dar și a societății problematica autismului în țara noastră.

În București, de la ora 11:00 va avea loc un miting în Parcul Colțea din Parcul Universității, după care, la 12:30, se va pleca în marș către Piața Unirii. Din Parcul Unirii vor fi lansate în aer baloane albastre, iar seara, la Sala Radio, se va desfășura un concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. Pe scenă vor urca soprana Rodica Vică, tenorul Ștefan Pop, violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu.

În plus, organizațiile FEDRA din România se vor alătura campaniei internaționale „Light It Up Blue”, prin iluminarea în albastru a ami multor clădiri importante din Capitală și din țară. Este vorba despre Parlament, Ateneul Româna, Primăria și Turnul Ștefan din municipiul Baia Mare, Primăria municipiului Bistrița Năsăud și Turnul Catedralei Evanghelice din Bistrița Năsăud, Casa Sfatului din Brașov, Primăria Brașov, Cetatea Brașov, Cazinoul din Cluj-Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăriile Dăbuleni și Băilești (Dolj), Primăria Iași, Universitatea „Al. I Cuza” Iași, Universitatea „Petre Andrei” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Ișai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, Primăria municipiului Pitești și clădirea Consiliului Județean Suceava.

În România, 1 la 100 de copii de naște cu TSA

„Prin această serie de evenimente încercăm să aducem în atenția societății problematica autismului în România. În principal, vor fi organizate marșuri și alte evenimente conexe, iar mai multe clădiri importante din țară vor fi luminate în albastru, pentru că aceasta este culoarea desemnată ca simbol pentru autism”, a declarat pentru gândul Carmen Ghercă, președinta FEDRA.

Aceasta a precizat că nevoia unor astfel de manifestări este cu atât mai mare, cu cât în România există încă un oarecare scepticism cu privire la bolnavii de autism, iar posibilitatea de a oferi ajutor este încă redusă din cauza lipsei unor date concrete.

„La nivel național nu există o statistică exactă, fiindcă pentru asta toți părinții care au un copil bolnav de autism ar trebui să depună actele necesare pentru obținearea unui certificat de handicap. Ori mulți dintre ei nu fac acest pas fie pentru că se gândesc că un asemenea document ar fi o amprentă negativă pusă pe copilul lor, fie pentru că nu vor sau nu pot să recunoască problema pe care o are copilul. E foarte greu pentru că părinții nu beneficiază de consiliere psihologică atunci când medicii pun un astfel de diagnostic. E un șoc foarte mare”, a povestit Carmen Ghercă.

A trăit asta pe propria-i piele când fiul ei cel mare, acum ajuns la vârsta majoratului, a primit un astfel de diagnostic: „A fost foarte greu să aflu asta… Cu atât mai mult cu cât în urmă cu 15 ani, când am aflat că fiul meu este bolnav, nu erau cunoscute decât câteva cazuri în România. Nici nu știam foarte bine ce înseamnă, a trebuit să mă documentez singură din tot felul de surse. Nu am primit explicații, ne-am descurcat singuri”, a rememorat președinte FEDRA.

Și totuși, soluția este însă simplă, spune ea: „Important este să recunoști că fiul sau fiica ta are o problemă și să încerci să îl ajuți, să mergi mai departe. Copiii sunt foarte diferiți, e adevărat, însă este clar că dacă beneficiază de terapiile corecte, imediat ce este diagnosticat, de la o vârstă cât mai mică, vor avea șanse reale să ducă o viață aproape normală”.

Potrivit datelor Asociației Help Autism, chiar dacă autismul nu se poate vindeca, cu o intervenție timpurie intensivă, 47% dintre copiii bolnavi pot să se recupereze astfel încât să poată ajunge să ducă o viață independentă.

În lume, un băiat din 84 și 1 fetiță din 157 suferă de autism. În România, 1 la 100 de copii se naște cu TSA, a precizat pentru gândul Carmen Ghercă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji