Mai mulți scriitori români, printre care Mircea Cărtărescu, George Banu și Nicolae Manolescu, vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte de la Paris

Mai mulți scriitori români, printre care Mircea Cărtărescu, George Banu și Nicolae Manolescu, vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte de la Paris
Publicat: 17/03/2015, 08:39

Mircea Cărtărescu, George Arion, Nicolae Manolescu, George Banu și Nicolae Breban se numără printre scriitorii care vor participa, între 20 și 23 martie, la Salonul Internațional de Carte de la Paris, programul românesc având tema „La litérature féminine, le féminin de la littérature”.

La stand vor fi disponibile volume apărute la peste 30 de edituri din România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. Programul cuprinde lansări, dezbateri, întâlniri, expoziții, cu participarea unor scriitori, editori, traducători și jurnaliști români și francezi.

Vor fi prezentate volume de autori români apărute în ultimul an în limba franceză, printre care „Sara”, de Ștefan Agopian, în traducerea lui Laure Hinkel (Editions Actes Sud), și „Le Levant”, de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Nicolas Cavaillès (Editions POL).

Pavilionul României va găzdui mese rotunde pe teme precum receptarea cărților lui Mircea Cărtărescu în Franța, traducerea și marketingul ș.a. Programul include, de asemenea, o retrospectivă a istoriei Casei Regale (pornind de la volumul „Marie, Reine de Roumanie”, de Marie-Victoire Nantet), o rememorare a comunismului și a Revoluției române din 1989 văzută de jurnaliștii francezi („Journalistes français dans la Roumanie communiste”, volum coordonat de Radu Ciobotea), relansarea revistei Seine et Danube, editată de Virgil Tănase și Dumitru Țepeneag.

O dezbatere pe marginea cărților „Grandes dames de la culture roumaine et leur parcours français – Marie, Reine de Roumanie” (Editions Lacurne, 2014) și „Anna de Noailles au bord du Léman” (auteur Marie-Victoire Nantet, Editions Bleulefit, 2014), moderată de scriitorul și istoricul Matei Cazacu, îi va avea ca invitați pe principesa Maria, Mihai Brancovan și Gabriel Badea-Păun.

Au fost invitate peste 30 de personalități literare – autori din România, din Republica Moldova, precum și scriitori români din diaspora, precum George Arion, George Banu, Linda Maria Baros, Nicolae Breban, Bianca Burța-Cernat, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Nina Corcinschi, Aurora Cornu, Ioana Crăciunescu, Margareta Curtescu, Dumitru Crudu, Rodica Draghincescu, Marina Dumitrescu, Dinu Flămând, Victoria Fonari, Bogdan Ghiu, Florina Ilis, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Basarab Nicolescu, Simona Popescu, Radmila Popovici, Sébastian Reichmann, Selyem Zsuzsa, Victoria Sicorschi, Claudiu Soare, Simona Sora, Daniela Șontica, Virgil Tănase, Dumitru Țepeneag, Irina Teodorescu, Nicolae Tzone, Aïda Vâlceanu, Andrei Vieru, Eugen Uricaru.

La evenimente vor lua parte, de asemenea, traducători cunoscuți, precum Sylvain Audet, Nicolas Cavaillès, Jean-Louis Courriol, Florica Courriol, Laure Hinkel, Fanny Chartres, Jan H. Mysjkin și Mariana Cojan Negulescu.

Conex programului de la Salon du Livre, la sediul ICR Paris va avea loc vernisajul expoziției de design „Țică, Ceaușescu a căzut” a artistei Andreea Dobrin, urmat de un concert de jazz susținut de Mircea Tiberian & invitații săi.

Grafica standului României este realizată de artistul Răzvan Luscov.

Organizat începând din 1981, Salonul Internațional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniștilor din domeniul editorial – editori, agenți literari, distribuitori și vânzători de carte din Franța și din peste 50 de țări -, cât și publicului larg. Țara invitată de onoare a ediției din acest an este Brazilia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase