Marele Canion sau muntele Sharp de pe Marte? Ce dezvăluie cele mai recente fotografii transmise de Curiosity

Publicat: 29/08/2012, 17:04
Actualizat: 19/08/2014, 21:24

NASA a dat publicității o nouă serie de imagini surprinse de Curiosity în cadrul celei mai ample misiuni de explorare a planetei Marte. Geologii au rămas surprinși de asemănarea dintre peisajul de pe muntele Sharp, principala zonă de interes pentru cercetători, și Marele Canion al fluviului Colorado, din SUA, scrie Business Insider.

Sursa: nasa.gov

După cum se poate observa în imaginile surprinse, baza muntelui de pe Marte prezintă straturi la fel de groase ca acelea care se găsesc în Marele Canion. Diferența între cele două tipuri de sol este legată de dispunerea straturilor. În Marele Canion, acestea sunt dispuse de-a lungul unei văi adânci, în timp ce pe muntele Sharp, formațiunile se află pe lângă flancurile muntelui.

Deși la o privire de ansamblu, asemănările par evidente, John Grotzinger, cercetător la California Institute of Technology, spune că straturile superioare de pe Sharp sunt înclinate abrupt față de straturile de mai jos, rezultatul fiind exact invers decât în formațiunile din Marele Cnion. „Straturile din Marele Canion sunt înclinate din cauza plăcilor tectonice, astfel că este firesc să observăm straturile mai vechi fiind mai deformate și mai înclinate decât cele mai noi, aflate deasupra lor”, explică Grotzinger.

Sursa: nasa.gov

Robotul Curiosity, lansat de NASA, va avea o misiune de aproape doi ani pe „planeta roșie”, principala sa țintă fiind Sharp, misteriosul munte de 5,5 km înălțime, care se află în mijlocul craterului Gale. Primele imagini surprinse de Curiosity au fost alb-negru și au scos la iveală faptul că pe muntele Sharp se află urme de argilă și de sulf, ceea ce sugerează că baza muntelui s-a aflat timp îndelungat în contact cu apa. Proiectul Agenției Stațiale Americane se ridică la peste 2 miliarde de euro, iar dispozitivul trimis în misiunea de explorare spațială este cel mai sofisticat și totodată cel mai greu trimis în spațiu.

Sursa: nasa.gov

Sursa: nasa.gov

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase