Mărturia cutremurătoare a unui erou de la Cernobîl despre noaptea tragediei: Mi s-a ordonat să merg acolo

Mărturia cutremurătoare a unui erou de la Cernobîl despre noaptea tragediei: Mi s-a ordonat să merg acolo
Publicat: 14/06/2019, 16:00

Ananenko, acum ajuns la vârsta de 59 de ani, este unul dintre cei trei ingineri care au împiedicat producerea unei noi catastrofe. Alături de cei doi, a coborât, în mod voluntar, în miezul reactorului din Cernobîl pentru a goli un rezervor situat la trei metri adâncime, scrie Express.co.uk.

Acum, fostul inginer locuiește într-un apartament modest de la periferia Kievului, Ucraina, și insistă să nu mai fie considerat un erou.

„Mi-am făcut doar meseria. Mi s-a ordonat să merg acolo, așa că am făcut-o. Nu mi-a fost frică”, mărturisește Alexei Ananenko.

Referitor la miniseria Cernobîl, bărbatul spune că el și ceilalți doi voluntari au urmat doar niște ordine, fără a fi informați clar cu privire la riscul la care se expun.

Aceștia au folosit lanterne pentru a reuși să localizeze robineții rezervoarelor de apă pe care le-au deschis: „Am auzit zgomotul și ne-am dat seama că apa a început să se golească. A fost superb”.

În urma acestei intervenții eroice, fostul inginer nu a avut probleme grave de sănătate și a continuat să lucreze în domeniul nuclear până în 2017. Veteranul de a fost obligat să se pensioneze în urma unui accident rutier în urma căruia a stat în comă timp de 4 luni.

Foto: Hepta