Medicamentul care prelungește speranța de viață a femeilor cu cancer de col uterin în stadiul avansat

Medicamentul care prelungește speranța de viață a femeilor cu cancer de col uterin în stadiul avansat
Publicat: 06/06/2013, 11:02
Actualizat: 29/07/2014, 21:46

O echipă de cercetători americani susține că a descoperit un medicament care ar putea prelungi speranța de viață a femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin, chiar și în stadiul avansat al bolii. Anunțul a fost făcut în cadrul celei de-a 49-a reuniune anuală a Asociației Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care s-a desfășurat între 2 și 4 iunie la Chicago.

Rezultatele prezentate au demonstrat că pacientele cu cancer de col uterin în stare avansată și recurentă tratate cu Bevacizumab (Avastin), combinat cu chimioterapie, trăiesc în medie 17 luni după diagnosticare, cu patru luni mai mult decât 13,3 luni cât trăiesc cele care fac doar chimioterapie, informează luni agenția EFE.

Acest medicament (care inhibă angiogeneza – dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc țesuturile tumorale) a redus cu 29 la sută riscul de deces al pacientelor, față de bolnavele care au făcut doar chimioterapie. Este vorba de un experiment pionier, la care au participat 452 de paciente, condus de o echipă de cercetători de la Grupul American de Ginecologie Oncologică (GOG), cu sprijinul Institutului National de Cancer din SUA (NCI), notează Agerpres.

Spania este singura țară europeană care a participat alături de SUA la acest studiu realizat în șase spitale și cu participarea a 18 paciente. Medicul Ana Oaknin, oncolog la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, a fost coordonatoarea națională a studiului. Creșterea duratei globale de viață împotriva cancerului de col uterin este, potrivit specialistei, marele obiectiv împotriva acestei boli în domeniul căreia au fost aduse noutăți ce merg dincolo de simpla chimioterapie.

Studiul a demonstrat că medicamentul anti-angiogenetic Avastin, plus chimioterapia, reduce dimensiunea tumorii, cu 48 % față de 36 % în cazul în care se face doar chimioterapie. Președintele GEICO și director al Departamentului de Onco-Ginecologie de la Instituto Valenciano de Oncología, Andrés Poveda, care a participat la reuniunea ASCO și la prezentarea studiului, a declarat că este vorba de ‘o piatră de hotar care va schimba practica clinică și va spori cu 4 luni durata de supraviețuire a pacientelor’.

Rata de supraviețuire în 1989 a cazurilor de cancer avansat era de 7 luni, iar acum se poate prelungi până la 17 luni. În Spania se înregistrează circa 3.000 de cazuri de cancer cervical pe an și 1.000 de decese din această cauză. Testele de detectare precoce a bolii au dus la o reducere a incidenței bolii în stare avansată, deși în ultimele luni au crescut cazurile în rândul imigrantelor din America Latină și din Europa de Est care în țările lor nu au un program avansat și nici tradiție de a merge din timp la doctor.

La nivel mondial, se estimează că în fiecare an se diagnostichează peste jumătate de milion de tumori. Când sunt localizate, în 90 la sută din cazuri durata de viață din acel moment este estimată la 5 ani. Dacă atunci când este detectată boala este deja diseminată, procentul se reduce la sub 20 la sută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea