Ministrul Culturii a vizitat fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, care va fi transformată în muzeu

Ministrul Culturii a vizitat fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, care va fi transformată în muzeu
Publicat: 11/06/2013, 18:38

Ministrul Culturii, Daniel Barbu și președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, au vizitat, marți, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, care va fi reabilitată și transformată în muzeu memorial.

Ministrul Daniel Barbu s-a declarat impresionat de atmosfera din fosta închisoare comunistă, spunând că este „un loc ce face parte din istoria colectivă” a românilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este un loc absolut impresionat, un loc ce face parte din istoria noastră colectivă și care ar trebui adus în istoria personală a cât mai multora dintre noi. Este ceea ce Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului vrea să facă, să transforme acest loc într-un muzeu interactiv ce va avea menirea să împărtășească această experiență tragică care nu trebuie să dispară și să o găsim doar în manuale, ci să o găsim aici, în acest loc, pentru a vedea cât de dramatică este istoria noastră”, a spus Daniel Barbu.

Ministrul a vizitat mai multe celule din fosta închisoare, aflând că printre personalitățile întemnițate la Râmnicu Sărat s-au numărat Corneliu Coposu și Ilie Lazăr.

Totodată, Daniel Barbu a aprins o lumânare în celula în care s-a stins din viață fostul lider țărănist Ion Mihalache.

„Când am pășit în acest loc am simțit un sentiment zguduitor, să intri în celula lui Ion Mihalache, să atingi ușile care bănuiești că au fost atinse de atâtea persoane care, în mod nedrept, au fost supuse unor torturi dezumanizante. E un loc care are o dimensiune sacrală în care cred că putem deveni mai umani decât suntem în viața de zi cu zi”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

La rândul său, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, a declarat că, începând din acest an, atât clădirea închisorii cât și terenul aferent au fost cumpărate și se află în totalitate în proprietatea IICCMER.

„Închisoare a fost achiziționată de Ministerul Culturii, dar până anul trecut nu s-a putut face foarte mult aici, IICCMER este acum proprietarul întregului teren și vrem să facem primul muzeu memorial al victimelor comunismului finanțat de statul român. Au venit deja o serie de experți internaționali și vor mai veni și în septembrie când vom face un workshop la care cred ca va participa și premierul Victor Ponta. Soluțiile care s-au degajat până acum privesc conservarea cât mai prudentă a acestei închisori și să organizăm o expoziție permanentă în curtea închisorii. Fondurile vor veni de la Uniunea Europeană, lucrările vor începe în 2015 și vor dura cel puțin un an”, a afirmat Andrei Muraru.

În luna februarie, Guvernul a alocat Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului resursele financiare cu care să se realizeze studiile tehnice necesare restaurării fostei închisori de la Râmnicu Sărat.

După efectuarea lucrărilor de restaurare, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi organizată ca Memorial al Victimelor Comunismului. Potrivit proiectului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, finalizarea lucrărilor de reabilitare sunt programate pentru anul 2016.

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat se află în administrarea IICMER din anul 2007, preluarea având scopul de a organiza în fosta temniță un Memorial al Victimelor Comunismului. În decembrie 2012, IICCMER a reușit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și al altor factori guvernamentali, achiziționarea ultimei suprafețe de teren care să permită demararea proiectului, de a transforma închisoarea de la Râmnicu Sărat în Memorial.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost dată în folosință la sfârșitul secolului XIX și a funcționat până în anul 1963. Aici, au fost închiși ca deținuți politici țăranii originari din zona Buzăului care nu și-au plătit cotele obligatorii sau cei care se opuneau colectivizării, membrii partidelor istorice (PNȚ și PNL) din împrejurimile Râmnicu Sărat și Buzăului, iar din 1957 liderii Partidului Național Țărănesc Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazăr, Ion Diaconescu, Victor Rădulescu Pogoneanu, precum și foștii miniștri Ion Petrovici și Petre Tomescu.

În perioada în care a funcționat ca închisoare politică (1948 – 1963) caracteristicile regimului de detenție de la Râmnicu Sărat au fost izolarea, înfometarea și bătaia deținuților politici de către gardienii și comandantul penitenciarului, Alexandru Vișinescu.

Închisoarea a fost desființată în aprilie 1963, la o lună după moartea lui Ion Mihalache.

(Cristina Sterian)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă