Motive pentru care cititorii nu și-ar dori să trăiască în epoca scriitoarei Jane Austen

Motive pentru care cititorii nu și-ar dori să trăiască în epoca scriitoarei Jane Austen
Publicat: 18/08/2013, 17:22
Actualizat: 02/10/2018, 23:06

Rochiile din romanele scriitoarei Jane Austen, cinele fine și serile petrecute la balurile de societate pot reprezenta pentru fiecare cititor o idee irezistibilă, dar există câteva motive din cauza cărora nimeni nu și-ar fi dorit să trăiască în perioada prezentată în cărțile romancierei engleze.

Potrivit unui material realizat de huffingtonpost.com, Jane Austen a inventat povești despre nobilimea Angliei. Ficțiunea din cărțile ei era centrată pe relațiile amoroase și romantice, iubire și căsătorie, dar și pe nevoia femeilor de a se căsători pentru a se putea întreține, întrucât ele nu puteau să lucreze fără a-și pierde statutul social. Coloneii, amiralii, căpitanii și generalii sunt presărați în romanele scriitoarei, oferind personajelor feminine mariaje lipsite de iubire.

Romanele ei, deși prezintă numeroase povești de iubire, nu dezvăluie condițiile adevărate în care cele mai multe persoane trăiau în urmă cu două secole, acest lucru fiind valabil inclusiv pentru familia Austen. Prezentăm mai jos câteva exemple care să vă deturneze de la dorința naivă de a călători în acea epocă și de a vă convinge să vă limitați la lecturarea romanelor care descriu perioada respectivă.

Biserica medievală din Ringland este cunoscută în cărțile scriitoarei Jane Austen, multe dintre căsătoriile peronajelor sale având loc aici, dar nu toate nunțile abundau în voie bună și romantism. Sub incidența legii „Bastardy Act”, din 1733, orice femeie săracă, însărcinată și nemăritată era obligată să indice sub jurământ numele tatălui copilului, care apoi era arestat și obligat să se căsătorească cu aceasta. Astfel, căsătoriile forțate reprezintă unul dintre motivele care ar putea să vă împiedice să vă doriți să trăiți în Anglia acelor vremuri.

Femeile abia căsătorite aveau puțin timp pentru ele, deoarece, din cauza lipsei de medicamente și a metodelor de contracepție, soțiile rămâneau însărcinate foarte repede. Chiar dacă cunoștiințele medicale în acest domeniu deveniseră puțin mai solide, nașterea rămânea foarte periculoasă, foarte mulți copii fiind moșiți de persoane care nu aveau experiență și nu cunoșteau deloc medicina. Dacă mamele nu mureau la naștere, cel mai probabil acestea pierdeau un copil la naștere sau în lunile de după aceea.

De asemenea, pentru a înțelege mai bine timpurile din cărțile romancierei Jane Austen este important de observat de câte ori, în 24 de ore, oamenii folosesc apa, în diferite acțiuni. Astfel, se conturează o altă imagine a timpurilor, având în vedere că, în perioada descrisă de Jane Austen romanele sale, doar câteva gospodării beneficiau de apă curentă. În schimb, apa era adusă de departe, de la o fântână din curte, o cișmea din stradă sau de la un râu din apropiere, cu ajutorul unor recipiente foarte grele din fier și lemn. În mod inevitabil, din cauza lipsei apei, au apărut foarte multe boli, iar pentru multe dintre ele nu existau remedii.

De asemenea, lipsa apei reprezenta o problemă și în momentele când se declanșau incendii. Acestea erau foarte dese, având în vedere că iluminarea locuințelor se făcea cu ajutorul lumânărilor, iar camerele erau încălzite cu lemne, acestea fiind așezate într-un spațiu deschis, neamenajat corespunzător.

Un alt motiv pentru care nimeni nu și-ar fi dorit să trăiască în perioada relatată în cărțile scriitoarei Jane Austen este munca din timpul copilăriei. Cei mai mulți dintre copii nu erau trimiși la școală, pentru a benefia de educație, ci erau trimiși la muncă. Cărbunele era principalul carburant din epocă, iar copiii de șase ani erau obligați să coboare în minele de cărbune pentru a munci. Condițiile erau brutale, periculoase și degradante.

Pe de altă parte, cunoștiințele medicale erau primitive și cele mai multe persoane preferau să încerce remedii naturiste și medicamente care erau distribuite gratuit, fără ca acestea să fie recomandate de un medic. Multe dintre aceste pastile „promiteau” să vindece o gamă largă de boli, de la viermi intestinali până la boli venerice.

Totodată, durerile de dinți trebuie să fi fost oribile, neexistând tratamente stomatologice, iar multe persoane apelau la extracția măselelor și a dinților cariați. Erau foarte puțini dentiști profesioniști și nu existau anestezice, așadar măselele erau îndepărtate cu ajutorul „chirurgilor” de ocazie, fierarii și potcovarii locali.

Legile aspre și obiceiurile pedepseau oamenii și după moartea acestora. Cu credințe puternic înrădăcinate, înmormântarea unui creștin decent era foarte importantă în comunitate. Sinuciderea era împotriva legii, iar corpurile acestora erau îngropate aproape de drumuri sau pe un teren comunal, dar niciodată pe un teren sfințit. Înainte de a închide mormântul, o bucată de lemn era înfinptă în trupul persoanei decedate pentru a preveni ca sufletul acesteia să revină pe pământ sub forma unei fantome.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula