Nemurirea devine posibilă, grație unui cod de bare lipit pe pietrele funerare

Nemurirea devine posibilă, grație unui cod de bare lipit pe pietrele funerare
Nemurirea devine posibilă, afirmă compania americană Digital Legacys, inventatoarea unui cod de bare special, lipit pe pietrele funerare, care permite rudelor și prietenilor unei persoane decedate să vizioneze pe telefonul mobil fotografii și înregistrări video ale defunctului, relatează AFP.
Publicat: 26/06/2013, 16:05
Actualizat: 01/04/2019, 07:57

Nemurirea devine posibilă, afirmă compania americană Digital Legacys, inventatoarea unui cod de bare special, lipit pe pietrele funerare, care permite rudelor și prietenilor unei persoane decedate să vizioneze pe telefonul mobil fotografii și înregistrări video ale defunctului, relatează AFP.

Pe o piatră funerară, un cod de bare foarte discret. Rick Miller se apropie, scoate din buzunar telefonul mobil și îl scanează. Câteva secunde mai târziu, el privește pe ecranul telefonului fotografii și înregistrări video cu un prieten de-al său, decedat în 1990.

În liniștea de la Sunset Memorial Park, un cimitir de la periferia nordică a orașului Philadelphia, Rick Miller poate să asculte și piesele preferate ale defunctului, să citească textele care i-au fost dedicate acestuia, să completeze o carte de oaspeți și chiar să partajeze, prin intermediul Facebook și Twitter, emoții și fotografii.

Nu este singur. Toți vizitatorii care au un telefon inteligent sau o tabletă pot, printr-o aplicație adaptată, să scaneze codul QR – un tip de cod de bare care se prezintă sub forma unui mic pătrat cu linii negre – lipit pe piatra funerară și să descopere astfel viața lui Lance Clinton Erb, care își doarme somnul de veci sub o placă de bronz, gravată în mod sobru cu două date, 1947-1990.

De aproape un an, Rick Miller și soția sa, Lorie, s-au specializat în comerțul cu aceste „memoriale” cu cod QR, prin intermediul companiei lor Digital Legacys, una dintre puținele firme care oferă în prezent acest tip de servicii în Statele Unite.

Este suficient ca o persoană să trimită pe internet acestei companii fotografii, fișiere video, texte, înregistrări muzicale asociate defunctului, iar soții Miller le organizează pe un site securizat. Familia defunctului primește prin poștă o mică plachetă din bronz sau din cupru cu celebrul cod QR care trebuie lipită pe piatra funerară, cu un adeziv care rezistă în fața tuturor intemperiilor.

Instalarea durează doar 30 de secunde. „Este foarte simplu. Și e un lucru cu adevărat bun, în special pentru tinerii sau copiii care nu i-au cunoscut niciodată pe anumiți membri din familiile lor. Avem ca exemplu cazul unei fetițe de cinci ani. Tatăl ei a murit în urmă cu câțiva ani. Acum ea poate să vină la cimitir, să scaneze codul și să își «amintească» de cineva pe care nu l-a întâlnit niciodată”, spune Rick Miller.

Dacă rudele și prietenii defunctului doresc să actualizeze memorialul online, familia Miller se ocupă de acest aspect pentru ei.

„Oamenii adoră această idee”, spune Rick Miller, în liniștea bucolică a cimitirului, în care zeci de mici drapele americane sunt înfipte lângă morminte, chiar în gazonul de lângă pietrele funerare. „E minunat ceea ce permite tehnologia de astăzi”, mai spune acesta.

„Este o manieră mai veselă de a-ți aminti” de prietenii sau rudele care au murit, adăugă Rick Miller. „Oamenii vin la mormânt, privesc fotografiile, fac comentarii – «îmi amintesc de acea aniversare» sau «îmi amintesc de acel costum»”, spune Miller.

Prețul pentru această „nemurire digitală” este de 149,99 dolari (112 euro) pentru codul QR și memorialul online, accesibilitatea fiind nelimitată, „pe viață”. Dacă familia dorește acest serviciu doar pentru un an, prețul este de 99,99 dolari (74 euro).

Cumpărătorii pot să adauge și o parolă, pentru ca doar familia să poată să scaneze codul QR.

De când și-au deschis această afacere, soții Miller spun că au primit solicitări din toate colțurile Statelor Unite. „Am fost contactați și de un australian, care ne-a trimis un e-mail, voia să știe dacă putem să facem aceste lucruri și în Australia”, spune Lorie Miller.

„Anumite cimitire istorice sunt foarte interesate”, explică soțul ei. „Un cod plasat doar pe mormintele istorice permite vizitatorului să se plimbe și să afle evenimentele asociate cu acea persoană”, a adăugat el.

Soții Miller, care la început au demarat acest proiect pentru a-și aduce aminte, altfel, de apropiații lor decedați, speră să nu se oprească aici.

„Oamenii ne dau idei”, spune Lorie Miller, care intenționează să utilizeze codul QR pentru a spune poveștile de viață ale unor persoane celebre, de această dată în locurile în care acele persoane încă trăiesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer