NOAPTEA MUZEELOR 2012 BRAȘOV. Piese de teatru și demonstrații de gravură, pictură și sculptură

NOAPTEA MUZEELOR 2012 BRAȘOV. Piese de teatru și demonstrații de gravură, pictură și sculptură
Publicat: 18/05/2012, 19:25
Actualizat: 18/05/2012, 20:23

Ca și în anii trecuți, la Brașov, Noaptea Muzeelor 2012 va începe sâmbătă la ora 18 și se va încheia la ora 24, interval în care vor putea fi vizitate gratuit șapte muzee.

Muzeul de Istorie: „Intrarea liberă, pozatul și filmatul – pe bani!”

La Muzeul de Istorie Brașov, amenajat în Casa Sfatului din piața cu același nume, „intrarea va fi liberă, dar pozatul și filmatul vor fi pe bani, 25 de lei taxa pentru fotografiat și 35 de lei cea pentru filmare”, ne-a avertizat din start una dintre angajate. Pe lângă exponatele din colecțiile permanente ale muzeului, reunite sub genericul „Brașovul – istorie, cultură, civilizație”, vizitatorii vor putea admira cu această ocazie colecția documentară Emil Fischer din proaspăt vernisata expoziție „Fortificații medievale din Transilvania”, realizată în colaborare cu Muzeul Național Bruckenthal și Muzeul de Artă „Casa Altenberger” din Sibiu.

Expoziție „Marin Sorescu, pictorul” la Muzeul de Artă

Intrare gratuită, dar taxă de 17 lei pentru fotografiat și de 30 de lei pentru filmat și la Muzeul de Artă Brașov, situat pe B-dul Eroilor, lângă hotelul „Capitol”. Pe lângă exponatele permanente din Galeria Națională de pictură și sculptură – capodopere semnate de toți marii pictori și sculptori români din secolele XIX-XX, precum și de cei mai importanți pictori sași din veacurile XVIII-XIX – vizitatorii vor avea parte și de o supriză: o expoziție abia vernisată intitulată „Marin Sorescu, pictorul”, organizată în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova.

Totodată, vizitatorii vor putea asista la demonstrații de desen, gravură, pictură și sculptură, precum și la o secvență teatrală cu un fragment din „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, oferite de cursanții Școlii Populare de Artă Brașov, după care, sub „bagheta” artiștilor plastici bucureșteni Magda și Bogdan Pelmuș, vor putea deveni ei înșiși „creatori de artă”.

„Simfonii minerale” la Casa Mureșenilor

La doi pași, tot în Piața Sfatului, cei ce vor trece pragul Muzeului „Casa Mureșenilor” vor putea admira, pe lângă exponatele documentare parmanente dedicate familiei Mureșenilor și lui George Dima, o interesantă colecție de instrumente muzicale vechi, precum și o inedită expoziție de flori de mină intitulată „Simfonii minerale” și organizată în colaborare cu Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Pe lângă acestea, muzeul va oferi și două „surprize muzicale”: la ora 21 – un concert rock, al trupei brașovene „Quantiq”, urmat, la ora 22, de un recital al mezzosopranei Sonia Hazarian, de la Opera Brașov, acompaniată de pianista Izabela Cantoreanu.

„De la lume adunate…” la Muzeul „Ștefan Baciu”

Iubitorii de literatură își vor putea continua periplul la Muzeul „Ștefan Baciu” – „secția literară” a Muzeului „Casa Mureșenilor”, găzduită de „Casa Baiulescu”, situată în vecinătatea Bibliotecii Județene „George Barițiu”. Pe lângă expoziția documentară pemanentă „Ștefan Baciu – poetul orașului” îi așteaptă și o inedită expoziție temporară intitulată „De la lume adunate și lui Ștefan Baciu date”. Și aici, vizitatorii se vor putea delecta cu o suită de „producții muzicale” oferite, între orele 18-20, de elevii Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”.

„Premieră absolută” la Muzeul Primei Școli Românești de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șchei

În „premieră absolută” – după spusa preotului profesor Vasile Oltean, custodele-director al așezământului – Muzeul Primei Școli Românești de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului va fi deschis și el sâmbătă seară, între orele 18-21. „E un experiment, să vedem dacă va fi cineva interesat să ne viziteze, de aceea muzeul va fi deschis doar trei ore”, ne-a precizat părintele Oltean.

Cafe-concert din jumătate în jumătate de oră la Castelul Bran

„Noaptea Muzeelor” și pentru turiștii care își petrec acest week-end la Bran: de sâmbătă seară la ora 20 până duminică la ora 1, aceștia vor putea vizita gratis Castelul Bran, unde, din jumătate în jumătate de oră, angajații lui Dominic Habsburg îi vor delecta cu recitaluri de cafe-concert în interpretarea Cvartetului „Gaudeamus”, special angajat pentru această ocazie. Cei care nu se vor mulțumi cu atât și vor dori să admire și colecțiile aflate în castel până la retrocedarea lui, în urmă cu trei ani, le vor putea găsi în Muzeul „Casa Vămii” de la poalele castelului, aparținând Ministerului Culturii, deschis și el sâmbătă noapte între orele 18-24. Alte trei obiective muzeale ce vor putea fi vizitate gratuit la Brașov sâmbătă noapte sunt Turnul Graft și Turnul Alb, deschise între orele 21-04, și Bastionul Fierarilor, deschis între orele 21-22.

Muzeul de Etnografie și Muzeul Civilizație Urbane – închise „din lipsă de personal”

Din păcate, în „Noaptea Muzeelor” două dintre cele mai importante muzee ale Brașovului vor fi închise: Muzeul de Etnografie, situat lângă Muzeul de Artă, și Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului, unde vineri tocmai a fost vernisată expoziția „Transilvania – orașe de altădată”, cuprinzând gravuri, cromolitografii și picturi în ulei aparținând celor mai importanți artiști plastici sași din secolele XVIII-XIX. Directoarea celor două muzee, dr. Ligia Fulga, a motivat acest lucru prin „lipsa acută de personal: „Cu totul suntem doar 23 de angajați, din care doar patru supraveghetori, cine să se mai ocupe și de așa ceva?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor