Numele de botez al fetiței prințesei Victoria și a prințului Daniel i-a surprins pe danezi

Publicat: 22/05/2012, 20:14
Actualizat: 23/05/2012, 10:46

Alegerea unui nume de botez se dovedește de multe ori o problemă cu multă bătaie de cap, chiar și atunci când vine vorba de capete încoronate.

Prințesa Victoria a Suediei și prințul Daniel au dat un nume original fetiței lor: Estelle este un nume foarte rar în Suedia, iar bebelușul va fi botezat pe 22 mai. Prințesa Marie și prințul Joachim al Danemarcei au dezvăluit cu ocazia botezului, așa cum cere tradiția locală, după patru luni de mister, prenumele fetiței lor, născute pe 24 ianuarie.Bebelușul, al zecelea pe lista moștenitorilor tronului Danemarcei, ocupat de 40 de ani de bunica lui, regina Margrethe a II-a, se numește Atena. Ceremonia a avut loc la biserica în care s-au căsătorit părinții ei, în mai 2008, infromează Agerpres.

Prenumele de origine greacă a stârnit oarecare mirare în Danemarca. Cotidianul VG este de părere că Atena este un nume de botez surprinzător, dacă se ține seama de aspectul războinic al zeiței. Potrivit cotidianului Jyllands-Posten, există foarte puține Atene în țară: numai 63 de persoane (la 5,5 milioane de locuitori) din Danemarca îl poartă, arată statisticile naționale. Cotidianul precizează că, în mitologia greacă , în afara aspectului războinic, zeița Atena este și zeița înțelepciunii și ocrotitoarea orașului Atena.

Atena este și numele unei băuturi gazoase comercializate de berăria daneză Harboe, scrie cu umor tabloidul Ekstra Bladet. Firma Harboe este cunoscută ca fiind foarte generoasă în trecut cu familia regală, căreia i-a oferit câteva ambarcațiuni cu pânze, adaugă ziarul.

La numele Atena, părinții au adăugat trei prenume franceze: Marguerite, Francoise și Marie, drept omagiu adus originii prințesei Marie (franțuzoaică devenită daneză prin căsătorie) și legăturilor casei regale cu Franța, precizează PurePeople.fr.

Tatăl fetiței, Joachim, al doilea fiu al reginei, s-a căsătorit a doua oară cu Marie Cavallier, devenită prințesa Marie, pe 24 mai 2008. Joachim, 42 de ani, și Marie, 36 de ani, au deja un fiu, prințul Henrik, care a împlinit trei ani pe 4 mai. Joachim are doi fii din prima căsătorie, cu prințesa Alexandra, originară din Hong Kong, de care a divorțat în 2005: prințul Nikolai, 12 ani, și prințul Felix, 9 ani.