O companie franceză „disecă” iphone-uri în căutarea unor încălcări ale patentelor deținute

O companie franceză disecă iphone-uri în căutarea unor încălcări ale patentelor deținute
Publicat: 29/05/2012, 21:02
Actualizat: 15/10/2012, 02:06

Angajații Technicolor, o companie franceză neprofitabilă, se vor grăbi să obțină viitorul model iPhone care va fi lansat de Apple, dar nu pentru a vorbi la telefon sau pentru jocuri, ci pentru a-l face bucăți în căutarea unor încălcări ale patentelor deținute de angajatorul lor, relatează Bloomberg.

Technicolor, inventatoarea tehnologiei folosite la colorarea filmelor clasice precum „Vrăjitorul din Oz”, intenționează să profite de cele 40.000 de pantente deținute în domeniul video, audio și opticii, pentru a-și întoarce norocul financiar.

Compania are o echipă de 220 de angajați care disecă fiecare nou smartphone sau tabletă fabricate de giganți ai industriei tehnologice precum Apple, Samsung Electronics și HTC, pentru identificarea unor nerespectări ale drepturilor de proprietate intelectuală.

„De obicei trimitem producătorilor un dosar mare, cu fotografii ale componentelor produselor lor, în care precizăm unde a fost folosită, fără plată, tehnologia noastră. Odată ce au fost trimise imaginile, putem începe negocierile”, a declarat Beatrix de Russe, avocat și vicepreședinte executiv pentru probleme de proprietate intelectuală la Technicolor.

Patentele au devenit un teren de luptă al industriei tehnologice, în condițiile în care producătorii de telefoane mobile, tablete și computere încearcă să atragă cumpărătorii cu îmbunătățiri constante ale imaginii și sunetului.

Technicolor a fabricat primul film color în urmă cu 90 de ani și deține patente esențiale în domeniul tehnologiei audio și video digitale.

„Smartphone-urile au devenit elementul central al proceselor și discuțiilor legate de licențe, pentru că piața este uriașă și se dezvoltă rapid. În același timp, un smartphone reunește toată tehnologia de ultimă generație”, a declarat Yves Gassot, directorul firmei de consultanță Idate Digiworld.

Google, creatorul sistemului Android pentru telefoane mobile, a finalizat în această lună preluarea de 12,5 miliarde de dolari a Motorola Mobility Holdings, inclusiv a 17.000 de patente deținute de această companie.

Furnizorul de echipamente Ericsson anticipează că își va majora veniturile de pe urma a 27.000 de patente, în timp ce Alcatel-Lucent anticipează venituri de ordinul mai multor sute de milioane de euro din 29.000 de astfel de drepturi de proprietate intelectuală.

Cererea mare pentru patente, precum cele pentru ecranele tactile sau pentru grafică destinată jocurilor și aplicațiilor, a dus la intentarea de numeroase procese legate de tehnologia smartphone-urilor și tabletelor la nivel mondial.

Samsung și Apple s-au dat în judecată în ultimul an pe patru continente, acuzându-se reciproc de nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Technicolor a trecut de la tehnologia învechită de procesare a filmelor la tehnica digitală și la producerea de software pentru cinematografie, contribuind cu efecte speciale la seria Harry Potter.

În ultimii doi ani, compania cu sediul în Paris și-a refinanțat datoriile, a vândut active, a închis fabrici și a redus numărul de angajați, În 2011, Technicolor a înregistrat pierderi nete de 323 milioane euro, la vânzări de 3,5 miliarde euro, acesta fiind al cincilea an de pierderi consecutive.

Cea mai profitabilă afacere a Technicolor este licențierea de patente, din care a obținut anul trecut venituri de 451 milioane euro, circa 13% din total.

În prezent, Technicolor este în litigiu în SUA cu producători taiwanezi, pentru tehnologia utilizată la monitoarele LCD pentru computere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Elena Udrea, în lacrimi. Ce s-a întâmplat cu micuța Eva
Săptămâna Mare. Când se coc cozonacii și se vopsesc ouăle
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai...