O nouă teorie despre apariția vieții pe pământ

O nouă teorie despre apariția vieții pe pământ
Publicat: 10/04/2014, 14:32
Actualizat: 11/01/2020, 00:18

Un element central în această teorie îl are un compus numit „metanetiol”, care este un precursor geologic al enzimei Acetil-CoA, prezentă în multe organisme, inclusiv oameni, și foarte importantă pentru metabolism. Cercetătorii cred că acest compus este abundent în zonele în care este prezent mult hidrogen, transmite TG Daily.

Un nou studiu, realizat de geochimiștii Eoghan Reeves, Jeff Seewald și Jill McDermott de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), încearcă să vadă dacă există o legătură între aceste ghiezere subacvatice și viață.

Echipa a aflat unde este abundent metanetiolul în 38 de gheizere din zone diferite ale lumii. Echipa condusă de Reeves a constatat că acest compus se găsește, paradoxal, în cantități limitate în gheizerele în care hidrogenul este abundent și în cantități mai mari acolo unde este mai puțin hidrigen. De asemenea, compusul este mai des întâlnit acolo unde apa are o temperatură mai mică de 200 de grade Celsius. Concluzia noului studiu este că acest compus se formează acolo unde există viață și nu neaparat el stă la baza vieții pe Terra.

Descoperirea va ajuta în operațiunile de căutare a vieții pe alte planete. Oamenii de știință vor trebui să măsoare prima dată cantitatea de metanetiol dintr-un loc, deoarece acesta este un indicator al prezenței vieții.

În ceea ce privește originea vieții, aceasta ar fi putut apărea în gheizerele subacvatice, potrivit cercetătorilor de la WHOI, însă misterul rămâne în continuare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase