O studentă din România a inventat băutura care poate înlocui cafeaua. Care este ingredientul „secret”

Publicat: 28/03/2017, 19:10
Actualizat: 22/04/2017, 18:33

Ioana Cozma, studentă în anul IV în cadrul Facultății de Știința și Tehologia Alimentelor a USAMV Cluj-Napoca, a declarat, marți, că a folosit pentru producerea noii băuturi ghindă din stejar roșu, recoltată toamna trecută.

„Eu nu sunt consumatoare de cafea și ne-am gândit să obținem o băutură similară cafelei, boabele de cafea fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obținere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade și măcinarea, care duce la obținerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade timp de 20 de minute aceasta având un gust și o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresor în care este apă, se pune la foc și rezultă băutura. Această băutură nu conține cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăți energizante ca ale cafelei, este bogată în vitamina A și E dar și în antioxidanți puternici”, a spus studenta.

Ioana Cozma lucrează la această invenție din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licență.

„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr și lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca și se află în proces de brevetare”, a subliniat studenta.

Vlad Mureșan, șef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea de a utiliza ghinda a venit în contextul creșterii populației globului, astfel că se caută surse sustenabile, alternative, de materii prime.

„Ghinda este fructul stejarului, se consumă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăți antioxidante ridicate datorită conținutului de polifenoli și taninuri, compuși benefici sănătății umane, iar băutura rezultată poate înlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc să aibă cafeină și poate fi un tonifiant general al organismului. Ghinda este folosită la alimentația animalelor, se folosește și la prepararea ceaiului dar noi, prin optimizarea operației de prăjire și infuzie a pudrei de ghindă, am reușit să obținem o băutură nouă, similară din punct de vedere senzorial cafelei”, a explicat Mureșan.

Acesta a menționat că o astfel de băutură este mai ieftină decât cafeaua, ținând cont de faptul că materia primă, adică ghinda, este locală.

„Obiectivul nostru nu este de a cerceta de dragul cercetării, dorim să realizăm un transfer tehnologic în piață și în consum și așteptăm oferte de colaborare și parteneriate. Ne propunem că arătăm că băutura este una sănătoasă, ghinda fiind cunoscută ca având efecte benefice asupra sănătății umane, inclusiv în ceea ce privește activitatea anti-cancerigenă și anti-îmbătrânire, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, infecțiile microbiene datorită conținutului ridicat de compuși fenolici, antioxidanți. Cred că băutura noastră are potențial”, a mai spus Vlad Mureșan.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România
Când va exploda varianta Omicron în România. Ce se întâmplă de săbători. Estimarea unui cunoscut...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan