Obiectivele turistice ale României din 39 de orașe mari, disponibile pe Google Maps

Publicat: 16/07/2012, 17:06
Actualizat: 25/06/2013, 14:55

Reprezentanții Google au anunțat acest proiect luni în fața Ateneului Român, pe treptele căruia a fost plasată o hartă mare a României, cu imagini ale unor obiective celebre ca Peleșul, Branul și Voronețul.

Proiectul a fost prezentat de Dan Bulucea, Country Manager Google România, la conferință fiind invitați și directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, sediul acesteia fiind primul obiectiv inclus în proiect, secretarul de stat responsabil de patrimoniu din Ministerul Culturii – Sergiu Nistor – și șeful Serviciului de turism din cadrul Primăriei Capitalei, Mihai Guțanu.

Parcul Național Retezat, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș, mănăstirile din Moldova, satele cu biserici fortificate din Transilvania, Castelul Peleș, Cheile Bicazului și multe altele vor fi reflectate în imagini pe Google Maps.

Astfel, acoperirea Street View în România se extinde cu încă 39 de orașe, printre care Craiova, Focșani, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Galați, Deva, Hunedoara, Sfântu Gheorghe, Zalău.

Ministerul Culturii va oferi, la solicitarea Google, sprijin pentru acest proiect prin punerea la dispoziție a unor informații despre obiectivele vizate, fie că sunt sau nu monumente istorice, a explicat pentru MEDIAFAX Sergiu Nistor. El a mai precizat că echipa Google va surprinde imagini panoramice și din sate de pe traseu sau din zona celor 39 de orașe incluse, care pot fi la fel de importante.0

„Noi îi salutăm. Salutăm proiectul absolut sincer”, a spus Nistor, menționând că în programul de guvernare este prevăzută elaborarea unui program național de educare și formare pentru patrimoniu. „Recunosc că mi-ar fi plăcut ca educarea și formarea să fie așa cam cum vorbim, adică mai personalizate, dar nu se mai poate”, a mai spus secretarul de stat.

În parcul din fața Ateneului au fost prezentate și vehiculele cu ajutorul cărora vor fi parcurși cei 40.000 de kilometri pentru fotografierea obiectivelor de pe traseu pentru serviciul Street View din Google Maps: unul din automobilele Street View și Google trike – un vehicul cu pedale pe trei roți, prevăzut cu o cameră foto, care poate colecta imagini din locuri inaccesibile mașinilor, cum ar fi zonele pietonale sau piețele publice.

Colectarea de imagini cu Google trike este o premieră în România, în timp ce automobilele au mai fost folosite, la lansarea serviciului Street View pe plan local, în 2010. Românii pot urmări zonele în care se deplasează automobilele Street View pe pagina google.ro/streetview. Imaginile adunate de Google trike vor fi prelucrate și îmbinate cu grijă, proces care poate dura câteva luni de zile.

Google trike a fotografiat până în prezent locuri din întreaga lume, ca Stonehenge din Marea Britanie, orașul Pompei din Italia, Versailles din Franța și Legoland din California, care pot fi vizualizate în Street View.

Inițial, Street View a acoperit opt orașe mari din România, printre care București, Arad, Oradea, Brașov, Timișoara, Cluj, Sibiu și Constanța, principalele stațiuni de schi de pe Valea Prahovei și cele de pe litoralul Mării Negre, fiind parcurși atunci 6.000 de kilometri.

Street View a fost primul serviciu localizat introdus, în decembrie 2010, după deschiderea biroului Google din România, în noiembrie 2010.

Google este invitat de parteneri din întreaga lume pentru a fotografia și include un obiectiv în Street View, pentru a contribui la atragerea mai multor vizitatori. De exemplu, în 2010, în Italia, directorul general al Ministerului Culturii Mario Resca a declarat că, după adăugarea orașului antic Pompei pe Street View, numărul turiștilor a crescut cu 25% pe an.

În iunie 2012, Street View era disponibil în 40 de țări și respectiv 3.000 de orașe.

Street View a demarat sub forma unui proiect 20% (inginerii Google pot folosi 20% din timpul lor pentru a lucra la proiectele la care doresc), prototipul fiind testat la început chiar de Larry Page (unul dintre fondatorii Google, n.r.), care a încercat să colecteze personal imagini cu mașina proprie și cu ajutorul unei camere video.

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a deschis, la 1 noiembrie 2010, un birou în București, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”