Perlele candidaților de la Jurnalism: „Emisiunea e gândită să acopere toate categoriile de vârstă și, chiar dacă are triunghi, se pot uita și cei slabi de înger”

Perlele candidaților de la Jurnalism: „Emisiunea e gândită să acopere toate categoriile de vârstă și, chiar dacă are triunghi, se pot uita și cei slabi de înger
Publicat: 28/07/2013, 12:40
Actualizat: 30/07/2014, 10:11

„Datorită știrilor ne putem informa despre situația atmosferică”, „mediul online e foarte răspândit” sau „emisiunea e la o oră destul de târzie, în comparație cu orice altă emisiune ce se difuzează la acea oră” sunt doar câteva dintre perlele adunate de unul dintre asistenții universitari de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din lucrările candidaților care au susținut anul acesta examenul de admitere.

La subiectul de argumentare, absolvenților de liceu li s-a cerut să-i convingă pe alți colegi să se uite la emisiunea lor de televiziune preferată. Dintr-un grafic realizat de Geroge Hari Popescu reiese că tinerii preferă emisiunile de diverstisment, de tipul reality show, modele lor în viață fiind vedetele promovate în cadrul acestor emisiuni.

„Liceenii consideră că televiziunea este un mijloc exclusiv de distracție, care, în mod accidental, difuzează creații culturale și educative. Condescendența față de emisiunile posturilor de televiziune se transformă pe parcursul lucrării în singura normă de apreciere a profesionalismului în acest domeniu. Cu alte cuvinte, posturile românești TV dau aceste emisiuni pentru că atât le duce mintea”, scrie Hari Popescu pe blogul personal.

Candidații la Jurnalism, mai slab pregătiți decât în anii anteriori

Față de anul anterior, „e o mică tendință de schimbare în mai rău. Sunt și mai multe greșeli de limba română, ortografia devine o noțiune filosofică și nu mai are acoperire practică”, notează Hari Popescu.

Principalul motiv idenficiat de asistentul universitar care a corectat o parte dintre lucrările candidaților este lipsa lecturilor și a exercițiului scrisului.

O parte dintre greșelile comise de candidați se referă la lipsa diacriticelor, tendința de a prescurta anumite cuvinte („pt. că”, în loc de „pentru că” sau „2 elevi”, în loc de „doi elevi”) dar și scrierea numeralelor ordinale („al doi-lea”).

„Paradoxal, nu mulți candidați se uită la emisiuni de scandal, ci la , , , și alte producții pentru publicuri cu nivel de educație mediu spre superior. Cu toate acestea, în cadrul argumentelor legate de aceste emisiuni, se strecoară cu duiumul greșelile de limbă și de exprimare și vocabularul rămâne sărăcăcios, ceea ce arată că tot Bianca și Poponeț le atrag atenția mai mult decât Pleșu și Boia”, susține Hari Popescu.

Redăm mai jos perlele candidaților de la FJSC

♦ Trebuie să privești măcar o dată pentru a te simții atras și cu siguranță vei ține minte programul și ora pentru a fii pe fiecare zi, în afară de weekend unde poți privii orice în acea oră și jumătate în care aflii cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii ce te interesau, în fața televizorului.

♦ Setea de cunoștințe vă va ține legați de ecranele televizoarelor până în momentul în care oboseala nu va mai putea fi stăpânită.

♦ Această emisiune este de gen comedie și nu este nimic legat de ea, care te-ar putea întrista.

♦ Datorită știrilor ne putem informa despre situația atmosferică.

♦ Cu ajutorul știrilor putem fi informați despre tot ce înseamnă informație.

♦ Dorința de a informa și profesionalismul, apare odată cu dezbaterea unei teme cotidiene, plăcute precum cea culturală, a artelor.

♦ Cred că sunt doar niște statistici majoritare.

♦ Engleza învățată la noi în țară este mai slabă decât cea vorbită în alte state.

♦ Mediul online e foarte răspândit.

♦ Nu avea mâncare sau apă, decât un cuțit.

♦ Majoritatea persoanelor, care o privesc sunt tineri, deoarece este o emisiune de divertisment.

♦ Unii telespectatori se simt jigniți, ceea ce scade ratingul, cu toate acestea este cea mai urmărită.

♦ Fiind o emisiune despre întreaga Românie, cu tot ce cuprinde ea, de la munți până la ape, de la altitudini ale munților la adâncimi ale apelor.

♦ Doresc să urmărim această emisiune pentru că are doar trei episoade. Acesta, fiind ultimul episod al ediției.

♦ În concluzie, această eminsiune este una fără aspecte negative, cu influențe pozitive asupra copiilor dar și adulților. O eminsiune benefică pentru toți.

♦ Emisiunea de televiziune preferată depășește pragul material, devenind în timp, parte din viața noastră.

♦ Aceasta are și un caracter ficțional, asta pentru cei mici, emisiunea fiind destinată tuturor telespectatorilor.

♦ În general, cei care privesc la televizor și sunt pasionați de acest lucru își conturează cariera.

♦ Majoritatea dintre noi, au un model în viață care e vedetă, iar prin această ocazie putem afla mai multe despre ea și modul cum gândește.

♦ Într-adevăr fetele care participă [la emisiunea „Te pui cu blondele” – n.r.] au o ținută obligatorie și sunt inadegvat îmbrăcate pentru ceea ce vor să arate.

♦ Ceea ce ne înconjoară, fie că acceptăm, fie că respingem, este ceea ce gradual ne suplimentează devenirea.

♦ Emisiunea e la o oră destul de târzie, în comparație cu orice altă emisiune ce se difuzează la acea oră.

♦ Principiul discriminării, interzis în totalitate de Constituția României se poate ține astfel în frâu cu mai multă stabilitate.

♦ Cu toții suntem identici până la un anumit punct, iar dacă luăm fiecare persoană în parte, realizăm că poate fi criticată pentru pasiunile diferite.

♦ Un alt motiv pentru care urmăresc cu regularitate această emisiune și v-o recomand este aventura, eu fiind o persoană căreia îi place să se riște pentru ea la final, să obțină un bagaj de informații.

♦ Emisiunea mea preferată are o caracterizare succintă, banală, aș insista. Nici numele nu are conotații excepționale și sugerează pe cât posibil, pentru oamenii citiți, adevărata sa natură. „Acces Direct” este numele ei și te poate învăța atâtea, întrucât, o emisiune trebuie să conțină o morală bine definită, nu doar informații comerciale.

♦ Emisiunea e cenzurată, astfel încât limbajul inadecvat este mascat. Din această cauză o puteți urmării împreună cu frații voștrii mai mici.

♦ Putem trage ponoase din pățaniile lor.

♦ Datorită acestei emisiuni am aflat lucruri, care mi-au fost de folos pe plan profesional. Am aflat cum este creat un instrument muzical, ce lovituri îi pot afecta sunetul și lemnul.

♦ Emisiunea e gândită să acopere toate categoriile de vârstă și, chiar dacă are triunghi, se pot uita și cei slabi de înger.

♦ Recomand această emisiune, dat fiind faptul că întrunește o multitudine interactivă și pertinentă de topici.

♦ În acest reality show putem regăsii toate elementele necesare pentru a fi suficient de captivanți.

♦ Spre exemplu, noi o putem considera pe Bianca Drăgușanu modelul nostru, deoarece o vedem o fată frumoasă, care a obținut tot ce și-a dorit. La o astfel de emisiune putem descoperi că nivelul ei de inteligență e zero, fapt ce ne va schimba total concepția despre modelul nostru în viață.

♦ Mass-media e un complex de știri, informații, cancan-uri.

♦ Interesul tinerilor față de România ar crește sesizabil dacă s-ar promova emisiuni cu caracter umoristic.

♦ Avînd în vedere că astăzi este miercuri, vă propun să vă oferiți cadou o oră și jumătate de inteligență, de „timp nepierdut”.

♦ Eu pot spune din propria experiență că am mers cu elicopterul la ei și le-am oferit o parte din lucrurile de care aveau nevoie nu vă puteți imagina ce era în sufletele brătrânilor din acea zonă se citea fericirea pe fețele lor când le-am dus proviziile și lemne de foc pentru a supraviețui.

♦ Emisiunea „Cum să devi mai deștept?”, prezintă românilor gramatica limbii noastre, cei mai mulți dintre aceștia neștiind să vorbească corect din punct de vedere gramatical.

♦ Un alt argument este și faptul că nu se promovează ipocrizia și demagogia politicienilor din fruntea țării. Prin scenetele expuse în fiecare ediție, se poate demasca indiferența cu care se răspunde comportamentului oferit de către mai înalții poporului, trăgându-se astfel un semnal de alarmă cu privire la situația delicată în care ne aflăm ca și unitate de neam.

♦ În primul rând, o emisiune televizată nu are obligativitatea de a îndeplini criteriile fiecăruia, fiind axată asupra unei teme fixe. Aceste teme ajung să atingă numitorul comun și să trateze probabil și subiecte de interes național.

♦ Dat fiind faptul că trăim într-o lume a tehnologiei, televiziunea face parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi. Fără aceasta, consider eu, ființa umană ar fi închisă într-un cub al mediocrității, deoarece nu ar avea acces la amalgamul de informații utile, dar nici la starea de amuzament provocată de emisiuni de televiziune.

♦ Calitățile sale m-au determinat pe mine să-mi aleg această meserie, cea de jurnalist. Consider că cei trei pași importanți pentru a-mi atinge acest țel sunt învățați de la Mircea Badea. Totul, nonconformismul și umorul. Consider că pentru a putea înțelege societatea nu este nevoie să ne uităm la emisiuni sobre care urmăresc un anumit tipar iar „În gura presei” este o astfel de emisiune. Instigă la a cunoaște mai mult despre societate, despre conducători, despre dedesupturile acesteia și nu în ultimul rînd încearcă să încurajeze tinerii la o lupta pentru a schimba ceva.

♦ Această emisiune are tematică medicală deoarece sunt prezentate informații medicale și sunt purtate discuții despre acest subiect.

♦ În România se află atât mare, cât și munte, atât orașe puternic urbanizate și industrializate, dar și locuri sacre, neatinse de civilizație.

♦ Am intrat împeună cu dânsa înapoi în clasă, iar ce am văzut m-a îngrozit. Un coleg era aproape gol, dându-se în spectacol și imitându-mă într-un mod deloc plăcut.

♦ Consider că, fiecare dintre noi are o emisiune favorită, din care să culeagă informații din viața de zi cu zi, în care să aflii lucruri noi și de aceea cred că cu toții ar trebui să urmărim emisiunea „România, te iubesc” după Pro TV.

♦ Oare emisiunile de televiziune te pot educa în viață? Cu siguranță cu toți am răspunde afirmativ la această întrebare în funcție de emisiunea la care îți poți pierde timpul, sau în funcție de emisiunea ta preferată. Un prim argument, îl pot lua în funcție de timpul tău alocat, dar și în legătură cu ceea ce-ți dorești să înveți. Dacă te atrag emisiunile de divertisment sau de sănătate, politice este un pas spre a știi mai multe despre un domeniu anume. Ca să fiu precisă, emisiunea mea preferată este „Să trăiești sănătos” de pe antena 2.

♦ Trecând prin multe etape ale vieții, prin care am trecut și noi, invitații acestei emisiuni își permit să dea sfaturi și pot spune că unele sunt comestibile.

♦ Un prim lucru benefic ce poate fi identificat în legătură cu Top Gear este faptul că telespectatorul i-a contact cu limba engleză pură vorbită chiar de inventatorii ei.

♦ Emisiunea aceasta urmărește îndeaproape cazurile groaznice a unor neînsuflețite rănite și oamenii care le ajută, le îngrijesc pentru a le „readuce” la viață.

Peste 1.100 de absolvenți de liceu s-au bătut pe locurile de la Jurnalism

În acest an, 1.105 absolvenți de liceu au participat la examenul de admitere la FJSC.

Dintre aceștia, 585 au optat pentru Jurnalism, 252 – pentru Comunicare și relații publice, 242 – pentru Publicitate, 10 au ales cursurile de Jurnalism ID, iar alți 16 s-au înscris la Comunicare și relații publice ID.

Pentru a ocupa unul dintre cele 350 de locuri alocate pentru anul 2013-2014 (135 la buget, 215 la taxă), candidații la forma de învățământ cu frecvență (zi) au susținut o probă scrisă de „Limba română, creativitate și expresivitate”, structurată astfel: partea 1 – subiect de limba română cu itemi de tip grilă, partea a II-a – subiect de narațiune, partea a III-a – subiect de argumentare.

Fiecare subiect valora maximum trei puncte, la nota finală adăugându-se un punct in oficiu. Nu a fost luată în considerare media obținută la examenul de bacalaureat și nici nu au existat locuri speciale pentru olimpici.

În cazul celor care au optat pentru învățământul cu frecvență redusă (la distanță), examenul de admitere s-a desfășurat sub două forme: prin eseu motivațional (pentru candidații care au optat exclusiv pentru învățământul la distanță) și prin examen de admitere (pentru cei care au optat atât pentru cursurile la zi, cât și pentru cele la distanță).

Cea mai mare notă de admitere la specializarea Jurnalism (zi), pe locurile la buget, a fost în acest an 8,60, iar cea mai mică, 7,20.

La specializarea Comunicare și Relații Publice (zi), cea mai mare notă de admitere pe locurile de la bucget a fost 8,85, iar cea mai mică, 7,20. Situația nu a fost cu mult diferită nici la specializarea Publicitate, unde primul candidat admis pe locurile la buget a avut nota 8.50, iar ultimul 7,35.

Pe locurile cu taxă, ultimele note de admitere au fost: 6,95 la specializarea Jurnalism, 6,95 la specializarea Comunicare și Relații Publice și 7,00 la specializarea Publicitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Cel mai amenințat oraș din lume. Primul care poate fi distrus nuclear
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului