Premiile OSCAR 2013. Povestea plicurilor în care sunt păstrate numele câștigătorilor

Premiile OSCAR 2013. Povestea plicurilor în care sunt păstrate numele câștigătorilor
Publicat: 25/02/2013, 08:38
Actualizat: 25/02/2013, 15:52

Academia americană de film va decerna duminică seara premiile OSCAR 2013, într-o ceremonie ce se va desfășura la Dolby Theater, în Hollywood.

Deși în centrul celei de-a 85-a ediție a premiilor OSCAR se vor afla celebrele statuete, puțini știu că și plicurile în care se află rezultatele voturilor au o poveste specială, scrie Huffington Post.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A NOMINALIZĂRILOR LA PREMIILE OSCAR 2013

În primii 20 de ani de existență a premiilor OSCAR, Academia divulga ziarelor numele câștigătorilor înainte ca ceremonia să înceapă, astfel încât acestea să le poată publica în ediția din dimineața imediat următoare.

Această metodă a funcționat până în anul 1940, când „Los Angeles Times” a tipărit lista înainte de desfășurarea ceremoniei de decernare a trofeelor. Atunci s-a decis secretizarea rezultatelor și astfel a apărut tradiția păstrării lor în plicuri.

Mai mult timp, acestea nu au avut un design special, însă în urmă cu mai mulți ani, de aspectul lor a început să se ocupe Marc Friedland, directorul de creație al Los Angeles’ Marc Friedland Couture Communications. Acesta a venit cu viziunea proprie asupra celebrelor plicuri, transformându-le într-un simbol al evenimentului anula din lumea cinematografiei.

OSCAR 2013. Lista filmelor câștigătoare, actualizată LIVE TEXT pe Gândul

Primul care a avut ocazia să deschidă un asemenea plic a fost Tom Hanks, în cadrul premiilor OSCAR 2011. „Priviți aceste plicuri – ele în sine sunt o operă de artă!”, a spus atunci actorul.

Friedland a povestit ulterior că procesul de creare a acestora este unul foarte elaborat, mai ales că totul este lucrat manual.

„Nu este doar un plic – este un artifact comemorativ. Miliarde de persoane își îndreată atenția către ele în momentul în care sunt deschise.”, a explicat el. „Aceste plicuri ascund atât de multă emoție. Când vezi numele tuturor celor nominalizați scrise pe cartonașe ceva se declanșeză în tine”, a adăugat Friedland.

Potrivit sursei citate, Academia americană de film i-a încredințat această sarcină lui Marc Friedland și pentru următorii trei ani.

„Mă simt de parcă aș fi câștigat un premiu OSCAR pentru >!”, s-a amuzat bărbatul.