Prima ANTICAFENEA din București: Seneca Anticafe, locul unde nu plătești consumația. „Nimic nu ne aparține, doar timpul este al nostru”

Redactor:
Adriana Stanca
Seneca Anticafe se află pe strada Ion Mincu și a fost înființată de Anastasia Staicu și Victor Alexa.

Strada Ion Mincu. De la Piața Regelui, mergi înainte câțiva pași, spre Piața Ion Mihalache, iar la numărul 1 te oprești. Nu în fața vreunei pancarte luminoase sau a numelui unui local scris cu litere de-o șchioapă, ci în fața unei ferestre mari prin care se văd înăuntru rafturi cu cărți, cești cu ceai, iar mai în spate, un mic amfiteatru și câteva mese de studiu. Seneca Anticafe este locul unde vorbele celebrului filosof stoic roman le sunt de căpătâi oaspeților: „Nimic nu ne aparține, doar timpul este al nostru”.

De îndată ce treci pragul Seneca Anticafe și te hotărăști să petreci acolo un ceas, două, trei sau oricâte vrei, îți lași numele la ușă și devii Seneca, Cicero sau vreun alt filosof sau scriitor. Fiecare oaspete primește un semn de carte inscripționat cu citatul unuia dintre aceștia și este înregistrat în calculator.  Mai departe, fiecare își fructifică timpul cum dorește: poți citi, poți lucra la computer sau pe una dintre tabletele puse la dispoziție, ai acces la un scanner, la o imprimantă, internet wi-fi, proiector, light-desk, birouri, dar și o cameră separată unde poți studia sau discuta în liniște.

Pe lângă toate acestea, există și o mică bucătărie, unde, când vrei să iei o pauză, îți poți face un ceai sau lua o gustare – există un cuptor cu microunde în care îți poți încălzi „pachețelul” adus de acasă, frigider și chiar o mașină de spălat vase.

Cum și ce plătești? Timpul, nu consumația: opt lei pe oră. Iar ceasul „se oprește” după cinci ore, astfel că după acest interval nu se mai percepe niciun fel de tarif. Totuși, Anastasia Staicu și Victor Alexa, cei care au pus totul la cale, spun că accentul este pus pe producție și nu pe consumație.

„Noi le spunem musafirilor noștri: uite, prețul pentru o oră este opt lei, dar valoarea timpului ți-o faci tu„, a explicat Anastasia pentru gândul. „Nu vrem ca Seneca Anticafe să fie ca un oricare alt loc, unde ieși în oraș cu prietenii și discuți, poate, niște lucruri mărunte. Vrem ca locul acesta să fie special, fiindcă aici găsești resurse frumoase, poți desfășura tot felul de activități, poți citi ceva sau poți lucra la ceva care te ajută pe tine, ca persoană, să te dezvolți sau să înveți anumite lucruri utile„, a adăugat colegul său, Victor.

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

Deși conceptul de „anticafenea” a apărut inițial în Rusia și s-a răspândit ulterior și în Germania, Franța și Italia, în România, este relativ nou. Poate și de asta, unii l-au confundat cu altceva.

Unii au luat totul drept o ceainărie, unde stai și bei și mănânci cât poți timp de o oră… Or, nu despre asta este vorba„, a spus Victor. „Nu le spunem oamenilor să nu consume – sigur că o pot face! -, numai că nu vrem ca asta să fie atracția acestui loc. Fiindcă noi avem atât de multe lucruri de oferit și chiar ne-am propus să nu ducem lucrurile în direcția aceea. Nu vrem să ne transformăm într-o ceainărie sau un loc unde mergi pentru board-games, fiindcă există deja astfel de localuri în București. Pentru noi, mai important este să vii aici și, înainte de toate, să pui accent pe producție, nu pe consumație„, a adăugat el.

„Un Cicero care vine aproape zilnic”

Așa se face că acum, la o lună de la deschidere, din ce în ce mai mulți bucureșteni înțeleg despre ce-i vorba. Clienții Seneca Anticafe sunt deopotrivă adolescenți, adulți, freelancer-i și chiar puști de vârstă mai mică.

„A fost foarte drăguț: a venit un tată cu doi băieți și le-a spus aici mă așteptați după școală. Și din când în când, amândoi vin aici, își fac temele, refac lecția pe tabla pe care o avem”, a povestit Anastasia. „Mai este și un psihoterapeut care își ține ședințele aici, în camera separată de care vă spuneam mai devreme, un profesor de portugheză care ține meditații… Și mai este un Cicero care vine aproape zilnic și lucrează – un client care de fiecare dată alege, la intrare, semnul de carte cu Cicero și, deci, așa se înregistrează la noi„, a adăugat ea amuzată.

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

FOTO: Facebook//Seneca AntiCafe

Chiar dacă Seneca Anticafe nu are prea multă „vechime”, ideea înființării ei a apărut de mai mult timp. La început însă, a fost Editura Seneca, la care au fost publicate volume semnate de filosoful roman: „Despre mânie”, „Scrisori către Lucilius”, „Rămâi cu bine”, „M-ai întrebat de ce”, „Alt timp nu am” și „Liniște, vă rog”.

„Totul a pornit de la Editura Seneca, al cărei director editorial sunt acum”, a explicat Anastasia Staicu. „Provocarea a fost inițial de a aduce stoicismul către cititori, către cei tineri, cumva în așa fel încât să se înțeleagă care este sursa tuturor manualelor de autodezvoltare. Iar pentru asta ne-am folosit tot de ajutorul tinerilor. Am lansat, așadar, o colecție de volume intitulată In Doi; ideea era ca un filosof de acum 2000 de ani – noi l-am ales pe Seneca – și un tânăr din anii 2000 să fie puși față în față. Așa că un tânăr a făcut practic o traducere grafică a pildelor filosofice”, a mai spus ea.

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

„Ideea era că textele acestea (din cărțile amintite mai sus, n. red) sunt mai valoroase decât un text filosofic teoretic”, a completat Victor Alexa.

„Ne-am propus ca ele să ajungă la cât mai multe persoane, nu doar la profesori sau studenți, spre exemplu, deoarece chiar ai foarte multe lucruri de învățat tu, ca persoană, citind aceste cărți. După ce am văzut că funcționează editura și acest concept, ne-am gândit ca într-un astfel de spațiu, precum Seneca Anticafe, să facem disponibile mult mai multe lucruri de felul acesta, pentru oamenii care nu au timp să citească sau nu își cumpără cărți… Sau pentru cei care nu au curaj suficient să înceapă: într-o bibliotecă sunt foarte multe cărți, multe domenii, ai nevoie de o legitimație, poate nu știi unde să cauți exact și te simți stânjenit… Aici însă, intri pur și simplu, nu te întreabă nimeni nimic, poți căuta liniștit ce te interesează, iei cartea de pe raft, o citești… Dacă ai găsit ceva interesant, dar poate nu ai bani să cumperi cartea dintr-o librărie, poți să îți fotocopiezi aici paginile care ți-au plăcut, poți folosi light-desk-ul pentru copiere caligrafică, poți scoate citate, le poți discuta cu prietenii și așa mai departe…„, a mai precizat el.

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

Zeci de cărți, reviste și enciclopedii se află acum pe rafturile Seneca Anticafe. 90% dintre acestea au fost cumpărate, altele au fost aduse de Anastasia și Victor din propriile biblioteci.

O platformă pentru oameni, nu pentru branduri

Absolvent al Facultății de Litere și fost angajat al unui lanț important de librării, tânărul promite însă că toate volumele au fost atent selectate.

„Din tot ce au editurile, am încercat să alegem tot ce e mai bun și mai util pentru orice persoană care ne trece pragul. Poate că nu sunt la fel de multe ca într-o librărie, dar chiar dacă ai alege o carte cu ochii închiși poți fi sigur că nu va fi una proastă. Majoritatea sunt cărți din domeniul științelor umaniste, dar sunt și volume de economie, spre exemplu, de literatură. Sunt de toate, dar toate fundamentale în domeniile din care fac parte”, a precizat el.

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)

În plus, precizează Anastasia, în viitor, Seneca Anticafe va găzdui și alte evenimente, precum expoziții sau seminarii de filosofie susținute de diverși profesori.

Vrem ca locul acesta să fie un fel de platformă, dar nu pentru branduri, ci pentru oameni. Pentru cei care vor să facă ceva valoros, noi le venim în întâmpinare. Seneca Anticafe trebuie să fie un spațiu facil pentru timp valoros”, a afirmat ea.

„Dacă, spre exemplu, tu ai făcut un scurtmetraj și vrei să-l vadă și alții, să discutați despre el, poți veni aici, unde ai un proiector, un ecran de 3×3 metri și spațiul necesar pentru a aduce publicul tău. Sau poate vrei să susții un workshop, dar nu ai încercat până acum, nu știi cum e… dar ți-ar plăcea. Poți să vii aici cu niște prieteni și să vezi cum te-ai descurca. Aici ai tot felul de materiale, de lucruri, așa că poți să măsori timpul în discuții interesante, într-o carte citită… De aceea am mers pe ideea aceasta că nimic nu-ți aparține, în afară de timp. Restul lucrurilor îți pot fi luate, în schimb timpul îți aparține”, a mai spus Anastasia Staicu în cele din urmă.

*Seneca Anticafe este deschisă de luni până duminică, între orele 10:00-22.00. Mai multe detalii, aici.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide