Prima ediție a Alba Iulia Music and Film Festival, între 27 și 30 septembrie

Prima ediție a Alba Iulia Music and Film Festival, între 27 și 30 septembrie
Prima ediție a Alba Iulia Music and Film Festival se va desfășura între 27 și 30 septembrie, în interiorul Cetății Alba Carolina, recent redată vizitatorilor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Publicat: 11/09/2012, 14:07
Actualizat: 01/02/2019, 14:52

Prima ediție a Alba Iulia Music and Film Festival se va desfășura între 27 și 30 septembrie, în interiorul Cetății Alba Carolina, recent redată vizitatorilor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de patru zile, spectatorii vor avea parte de proiecții de filme în sală și în aer liber, concerte de muzică, evenimente speciale care leagă cele două arte – cum ar fi proiecția de film mut cu acompaniament live sau crearea muzicii unui film live, ateliere de imagine și cursuri pentru copii. Totodată, organizatorii vor aduce la Alba Iulia echipament tehnic de ultimă generație, două ecrane gigant speciale pentru proiecțiile în aer liber, precum și instalații de sunet și lumini profesioniste.

„Ne bucurăm să organizăm la Alba Iulia un festival nou, proaspăt, ce reunește evenimente culturale apreciate atât de critici, cât și de public. Am fost încurajați de apetența albaiulienilor pentru filme de calitate, după cum am văzut și în urmă cu doi ani, când am venit aici cu Caravana TIFF, așa că am pregătit un program divers, care se adresează atât locuitorilor, cât și vizitatorilor. Vom avea și o serie de invitați de marcă, nume sonore ale filmului românesc”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc.

„Sperăm să vedem cât mai mulți albaiulieni, dar și turiști la această primă ediție a festivalului. Avem astfel ocazia să arătăm frumusețea Cetății Alba Carolina, una din cele șapte minuni ale României, și să le oferim oamenilor spectacole de înaltă ținută, desfășurate pe cea mai nouă scenă a orașului: Cetatea Alba Carolina. Evenimentele festivalului vor fi accesibile tuturor în mod gratuit”, a spus la rândul său primarul Mircea Hava.

Pentru deschiderea festivalului, organizatorii au pregătit o proiecție specială a filmului „Mihai Viteazu” (1971) – variantă restaurată, în memoria compozitorului Tiberiu Olah. Alături de regizorul Sergiu Nicolaescu, la spectacol sunt așteptați Ion Besoiu, Florin Piersic, Mircea Albulescu și Ioan Buluca.

O altă proiecție specială este „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), la care sunt așteptați, alături de regizor, și George Mihăiță și Constantin Chiriac, care fac parte din distribuția filmului.

Pe de altă parte, la proiecția filmului „Despre Oameni și Melci”, și el inclus în program, vor participa regizorul Tudor Giurgiu, actorii Andi Vasluianu și Dorel Vișan și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Programul festivalului mai include filme de referință ale cinematografiei românești și străine și concerte. Evenimentele se vor desfășura pe două scene în aer liber, amplasate în Piața Cetății și în curtea interioară a Palatului Principilor, și într-o sală a Palatului Principilor.

Potrivit comunicatului, Alba Iulia a devenit o atracție și o destinație turistică de importanță regională și europeană prin înscrierea orașului pe harta traseelor turistice, culturale și artistice din România și Europa. De puțin timp, locuitorii din Alba Iulia și-au recâștigat cetatea pierdută în urmă cu mulți ani, când prin planurile de dezvoltare de atunci s-a renunțat la forma autentică a fortificației de tip Vauban. Imaginea unică a acestui valoros patrimoniu european, cu o vechime bimilenară, este pusă acum în valoare, după revitalizarea unei suprafețe de aproximativ 110 hectare (10% din suprafața municipiului Alba Iulia), zonă în care a fost creat un mediu propice pentru concretizarea unui parcurs cultural anual, care va pune în valoare unicitatea istorică și arhitecturală a orașului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică